ماچونیوز۱۹۶: ازدواج ۷۰۰۰ کودک ایرانی در بهار ۱۳۹۹, محکومیت هدی عمید و نجمه واحدی به زندان

Machonews November 2020: A Snapshot of Gender Inequality Politics in Iran
11 دسامبر 2020
ماچونیوز ۱۹۷: ادامه دخترکشی در ایران، تلاش برای تصویب لایحه افزایش مجازات پدر، خروج فوتبال زنان ایران از رنکینگ فیفا
25 دسامبر 2020

ماچونیوز۱۹۶: ازدواج ۷۰۰۰ کودک ایرانی در بهار ۱۳۹۹, محکومیت هدی عمید و نجمه واحدی به زندان

یک هفته دیگر همراه شما هستیم تا مروری داشته باشیم بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی. سرخط‌ خبرهای هفته‌ای که گذشت از ۲۱ تا ۲۸ آذرماه ۱۳۹۹:

  • ازدواج ۷۰۰۰ کودک ایرانی در بهار ۱۳۹۹
  • محکومیت هدی عمید و نجمه واحدی به زندان
  • اعلام وصول طرح «تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت»
  • هجوم گارد ضد شورش به بخش زنان سیاسی زندان قرچک
  • جریمه شهرداری پاریس به دلیل انتصاب «بیش از حد» مدیران زن
  • آرژانتین یک قدم نزدیک‌تر به قانونی شدن حق پایان داوطلبانه به بارداری ناخواسته
  • راه اندازی لیگ اماتور فوتبال زنان در عربستان سعودی

در آخرین سال از معاونت ریاست جمهوری معصومه ابتکار، بر اساس آمار منتشر شده «گزارش وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران» توسط مرکز آمار ایران، در بهار سال جاری بالغ بر ۷۰۰۰ ازدواج دختر بچه ۱۰ تا ۱۴ ساله و یک ازدواج دختر بچه کمتر از ۱۰ سال به ثبت رسیده است.مطابق با آمار دیگری که از سوی همین مرکز منتشر شده است، تعداد ۳۴۶ نوزاد در بهار سال جاری متولد شده‌اند که مادران آنها کمتر از ۱۵ سال داشته‌اند. همچنین بر اساس گزارش مرکز آمار ایران تعداد نوزادان ثبت شده برای دختران ۱۵ تا ۱۹ ساله نیز بالغ بر ۱۶۰۰۰ مورد بوده است.

این در حالی است که «لایحه منع ازدواج کودکان زیر ۱۳ سال» چند سالی است که از سوی معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری به کمیسیون لوایح دولت ارائه و همچنان در انتظار تصویب است اما علی‌ رغم آن ابتکار همچنان از این لایحه به عنوان فعالیت دولت برای جلوگیری از ازدواج کودکان سخن می‌گوید.

در ادامه بر اساس آمار منتشر شده بالغ بر ۹۵ هزار مورد طلاق زنان زیر ۱۹ سال در فاصله سال‌های ۹۰ تا ۹۴ ثبت شده که حدود ۵ هزار و ۷۶۰ مورد از این طلاق‌ها مربوط به ازدواج‌هایی است که سن زوجین کمتر از ۱۵ سال است.

با این‌همه تلاش‌های نمایندگان مجلس و فعالان حقوق زنان در ایران برای تغییر قوانین مربوط به ازدواج دختران در ایران به نتیجه نرسیده و با موانعی همچون مخالفت علما و مراجع تقلید مواجه شده است. و حالا کار به جایی رسیده که برگزاری جلسات آموزش شروط ضمن عقد جرم و تلاش برای براندازی از طریق سست کردن بنیاد خانواده نام می‌گیرد.

هفته گذشته شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی هدی عمید، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان، و نجمه واحدی، دانش‌آموخته جامعه‌شناسی و فعال حقوق زنان را به اتهام همکاری با دولت متخاصم ایالات متحده آمریکا به مجموع ۱۵ سال حبس و ممنوعیت از فعالیت اجتماعی محکوم کرد.

دادگاه انقلاب هدی عمید به هشت سال زندان و دو سال محرومیت از برخی حقوق اجتماعی از جمله اشتغال به وکالت دادگستری و نجمه واحدی را به هفت سال زندان و دو سال محرومیت از برخی فعالیت‌های اجتماعی محکوم کرده است. اعلام این احکام واکنش گسترده‌ای را در داخل و خارج از ایران به دنبال داشت. از جمله مصطفی تاجزاده، فعال اصلاح‌طلب در توییتر خود نوشت : «والله که مردن از این غم سرزنش ندارد.»

حکایت‌های معطلی چندین ساله لایحه منع خشونت علیه زنان را که یادتان هست. همان که در دولت احمدی‌نژاد تدیون شد و در همه این سال‌ها در بین قوای مختلف دست به دست می‌شود. هفته گذشته یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد که طرح صیانت و امنیت بانوان در برابر خشونت در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. حالا شهین‌دخت مولاوردی خبر داده که این طرح، ظاهرا همان پیشنهادی است که قبلا در قوه قضاییه تصویب و به دولت ارائه شده است. این در حالی است که پیش نویس قوه قضاییه در کمیسیون لوایح دولت در ده‌ها جلسه مجدد بررسی و نهایی شده است و منتظر تصویب هیئت دولت است تا به مجلس ارائه گردد. معلوم نیست با این روال ، حتی اگر به زودی لایحه از دولت به مجلس ارائه گردد، نمایندگان مجلس کدام متن را بررسی خواهند کرد، طرح خود را یا لایحه دولت را؟

علاوه بر علما و مراجع تقلید، فرماندهان نظامی هم علیه زنان به میدان آمده‌اند. حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز پنجشنبه گفت: «دشمنان می‌خواهند زنان بدون حجاب آزادانه حرکت کنند. دشمن… می‌گوید برایتان سلطان تعیین می‌کنیم و نیاز نیست با هویت اسلام زندگی کنید، آنان همه وجود ما را می‌خواهند و ما هم به آنان می‌گوییم غلط می‌کنید برای ما تصمیم بگیرید.»

ماموران امنیتی تهران روز دوشنبه ۲۴ آذر ماه، افسانه عظیم زاده، فعال مدنی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. لازم به ذکر است که افسانه عظیم زاده، در ادامه فعالیتهای مدنی خود در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۸ توسط نیروهای امنیتی در جریان برگزاری مراسم روز جهانی کارگر بازداشت و پس از مدتی با تودیع وثیقه آزاد شده بود. وی با آغاز مراحل دادرسی از اتهامات تبرئه و قرار منع تعقیب وی هم صادر شده بود.

گارد ضد شورش روز یکشنبه ۲۳آذر به بند ۸ زندان قرچک، بخش زنان سیاسی، حمله‌ور شده و برای بردن زندانی سیاسی گلرخ ایرائی اقدام کردند. در پی خودداری این زندانی از انتقال به بند ۲ الف در زندان اوین در دو سه هفته گذشته، رئیس این زندان با اعمال خشونت و وحشی‌گری و توسل به زور، این زندانی را که در حال گذراندن دوره حبس خود است، از بند خارج کرده و برای بازجویی و پرونده‌سازی جدید به ۲الف منتقل نمود. هجوم مأموران گارد ضد شورش با اعتراض و مقاومت سایر زندانیان روبه‌رو شد اما ماموران با زندانیان درگیر شده و آنان را با باتوم و شوکر به‌شدت مورد ضرب و شتم قرار دادند. در این هجوم، زندانیان سیاسی از جمله زهرا صفائی، پرستو معینی، فروغ تقی پور، گلرخ ابراهیمی ایرایی و چند زندانی سیاسی دیگر به‌شدت آسیب دیده‌اند.

شهرداری پاریس به دلیل استخدام بیش از حد زنان در پست‌های بالای مدیریتی در سال ۲۰۱۸، ۹۰ هزار یورو جریمه شد. آن ایدالگو، شهردار پاریس روز سه شنبه ۲۵ آذر در نشست شورای شهر پاریس این تصمیم دولتی را ناعادلانه و خطرناک خواند. بر اساس قانونی موسوم به «سوواده» در فرانسه که در سال ۲۰۱۳ تصویب شد، ترکیب جنسیتی مدیران عالی‌رتبه در سازمان‌های دولتی نباید از نسبت ۴۰ به ۶۰ برای زنان و مردان فراتر می‌رفت. شهرداری پاریس به دلیل نسبت ۱۱ به ۵ زنان به مردان در این پست‌ها که از ۶۰ درصد فراتر رفته و به ۶۹ درصد رسیده بود جریمه شد. قانون نسبت جنسیتی مدیران در سال ۲۰۱۹ لغو شد، اما جریمه شهرداری چون مربوط به سال ۲۰۱۸ بوده همچنان باید پرداخت شود. ایدالگو پرداخت جریمه را روز سه‌شنبه در نشست خبری پذیرفت اما این تصمیم دولتی را محکوم کرد و گفت: «همه ما باید موضوع انتصاب زنان را با جدیت و قاطعیت پیش ببریم زیرا شکاف (جنسیتی) در پست‌های مدیریتی در تمام فرانسه همچنان زیاد است و این عقب‌ماندگی باید جبران شود.»

پس از سال‌ها تلاش کنشگران آرژانتینی، جمعه گذشته، در نشست ۲۰ ساعته مجلس آرژانتین حق پایان داوطلبانه به بارداری در این کشور یک قدم دیگر به قانونی شدن نزدیک شد. در صورت تصویب این قانون آرژانتین یکی از چهار کشور آمریکای لاتین خواهد بود که این حق را در کشورش به رسمیت شناخته است. به گزارش نیویورک تایمز، این یک پیروزی بزرگ برای کنشگران این کشور تلقی می‌شود. لایحه در نشست علنی با ۱۳۱ رای موافق و ۱۱۷ رای مخالف تصویب شده و برای تایید نهایی راهی سنا می‌شود. صدها کنشگر از پنج‌شنبه‌شب در خیابان‌های اطراف مجلس منتظر اعلام نتیجه این نشست بودند، و پس از اعلام نتایج از طریق نمایشگرهای بزرگی که در خیابان برای تجمع‌کنندگان نصب شده بود، شروع به رقص و پایکوبی کرده‌اند.

یادآوری می‌کنم ماچونیوز را می‌توانید از طریق پادگیرهای مختلف و شبکه‌های اجتماعی ماچولند دنبال کنید. شما همچنین می‌توانید این پادکست خبری را از طریق کانال ماهواره‌ای توشه دانلود کنید و یا روی رادیو رنگین‌کمان،‌ رادیوی تمام رنگین‌کمانی‌های فارسی زبان گوش کنید. در بخش بعدی با اخبار ورزش زنان همراه شما هستیم.

دو بازیکن مرد فوتبال ایران در بگومگوهای آنلاین خود، پرده از دیدگاه جنسیت‌زده حاکم بر ورزش مردان برداشتند. مهدی فنونی زاده که لقب پیشکسوت استقلال را یدک می کشد در جواب استوری سپهر حیدری اعلام کرد که او را باید به فوتبال زنان می بردند و اشتباهی به فوتبال مردان آمده است! اما در پاسخ سپهر حیدری هم از اظهار نظر تاسف بار فنونی زاده جا نماند و با تکرار توهین فنونی زاده او را شایسته حضور در فوتبال زنان دانست، نه مردان!

چند هفته پیش سرمربی وقت «ماشین سازی» خطاب به زهره هراتیان گفت کار به جایی رسیده که یک زن برای فوتبال ایران تصمیم گیری می کند! و حالا دو فوتبالیست به ظاهر پیشکسوت به راحتی به زنان توهین می کنند.

در حالی که فوتبال زنان ایران به دلیل سوء مدیریت در نابسامانی به سر می‌برد،‌به تازگی در کشور عربستان سعودی، یک لیگ اماتور فوتبال برای زنان تاسیس شده است. زنان فوتبالیست در عربستان سعودی، حالا یک گام مهم به رویای بزرگ خود برای بازی در مسابقات فوتبال نزدیک شدند و فصل تازه‌ای را تجربه می‌کنند.

هفته گذشته مراسم فیفا برای معرفی بهترین‌های فوتبال جهان در سال ۲۰۲۰ باتوجه به همه‌گیری کرونا متفاوت‌تر از سال‌های گذشته برگزار شد. در این مراسم که به صورت مجازی برگزار شد لوسی برنز به عنوان برترین بازیکن سال ۲۰۲۰ فوتبال زنان انتخاب شد. این مدافع ۲۹ ساله منچسترسیتی، اولین زن انگلیسی است که به عنوان بهترین بازیکن فیفا انتخاب می‌شود. سارینا ویگمن، مربی تیم ملی هلند هم چهره فوتبالی دیگری بود که به عنوان بهترین مربی زن سال فیفا انتخاب شد.

به اشتراک بگذارید