ماچونیوز ۱۹۹: تصویب لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت

ماچونیوز ۱۹۸: ماچونیوز ۱۹۸:جایزه االنور روزولت برای نسرین ستوده، اسیدپاشی بر روی زنی که طلاق می‌خواست
14 ژانویه 2021
ماچونیوز ۲۰۰: ارسال لایحه منع خشونت علیه زنان به مجلس، حذف غربالگری اجباری سلامت جنین
16 ژانویه 2021

ماچونیوز ۱۹۹: تصویب لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت، از ۱۲ تا ۱۹ دی ماه ۱۳۹۹:

تصویب لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت

ارجاع پرونده نجمه واحدی و هدی عمید به دادگاه تجدیدنظر

تکذیب خبر تبرئه کارمند حراست در پرونده دختر آبادانی

یادبود نرگس محمدی برای کشته‌شدگان پرواز هواپیمای اوکراینی

ممنوعیت انجام آزمایش بکارت موسوم به آزمایش دو انگشتی در پاکستان

حذف ۵ درصد مالیات ارزش افزوده بر محصولات قاعدگی در بریتانیا

زینب کرمی در میان ده دروازه‌بان برتر زن فوتسال جهان در سال ۲۰۲۰

 

بالاخره بعد از سال‌ها انتظار، معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی خبر داد که دولت لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت را تصویب کرده است. این لایحه که از سال ۹۰ تاکنون بارها مورد بررسی قرار گرفته و مفاد آن تغییر کرده، بالاخره با ۵۸ ماده تصویب شده تا به مجلس فرستاده شود و نظرات مجلسیان نیز بر آن اعمال شود.

در آخرین تغییرات اعلام شده، قوه قضاییه در بررسی این لایحه، تمامی موادی را که به مصادیق خشونت علیه زنان می‌پرداخته حذف کرده است. حالا باید ببینیم قانونی که مصادیق موضوع اصلی آن مشخص نیست، در مجلس به چه شکلی در می‌اید.

با این که روزها از انتشار این خبر گذشته، هنوز متن کامل آن منتشر نشده و از جزییات تغییراتی که دولت در آن ایجاد کرده خبری در دست نیست. تا به حال تنها می‌دانیم که بر اساس این لایحه رفتاری که به دلیل “جنسیت یا موقعیت آسیب‌پذیر یا نوع رابطه” باعث هر نوع آسیب یا ضرر “به جسم یا روان یا شخصیت یا حیثیت” شود یا محدودیت و محرومیت از حقوق و آزادی‌های قانونی را به دنبال داشته باشد خشونت محسوب می‌شود.

طبق این لایحه هرگاه مردی بر خلاف تمایل زنی با ارسال پیام‌ها یا تصاویر نامتعارف به وسیله سامانه‌های مخابراتی، فضای مجازی یا هر وسیله دیگری موجب آزار روحی یا روانی وی شود، مجازات خواهد شد. همچنین اگر مردی با علم به بیماری خود و امکان سرایت، اقدام به رابطه جنسی با همسرش کند و منجر به فوت او شود، “جنایت عمدی” تلقی می‌شود و “قصاص” دارد. هنوز خبری از زمان ارسال این لایحه به مجلس منتشر نشده است.

چهارشنبه‌ای که گذشت روزنامه اعتماد تیتر اصلی خود را به نامزدی شیرزنان در انتخابات ریاست جمهوری اختصاص داد. در این مطلب به برنامه‌های احزاب و گروه‌های مختلف برای کاندیدا شدن زنان پرداخته شد و لیستی از کاندیداهای احتمالی هم مطرح شد. این مطالب واکنش‌های گسترده‌ای در پی داشت از جمله شیرین عبادی، حقوقدان برنده صلح نوبل این پرسش را مطرح کرد که در انتخاباتی که مردان هم آزادانه نمی‌توانند نامزد آن شوند و در صورت پیروزی هم هیچ اختیاری ندارند، نامزد شدن یا نشدن زنان چه اهمیتی می تواند داشته باشد!؟

پرونده نجمه واحدی و هدی عمید، فعالین حقوق زنان به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارجاع داده شد. پیشتر شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام “همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی در موضوع زنان و خانواده” هدی عمید را به ۸ سال حبس، ۲ سال محرومیت از برخی حقوق اجتماعی و ۲ سال محرومیت از اشتغال به وکالت دادگستری و نجمه واحدی را به ۷ سال حبس و ۲ سال محرومیت از برخی حقوق اجتماعی محکوم کرده بود.

دادگاه تجدیدنظر تهران محکومیت رها (راحله) عسکری‌ زاده، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان را عینا تایید کرد. او پیشتر در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب تهران به ۲ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی و ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در گروه‌های سیاسی و مطبوعات محکوم شده بود.

و نتیجه دادگاه تجدیدنظر ژیلا کرم زاده مکوندی، تایید حکم شش سال زندان او بود. دادگاه انقلاب تهران مهر امسال کرم‌زاده مکوندی را به پنج سال حبس بابت «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» و یک سال بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» محکوم کرده بود.

رسانه‌ها همچنین خبر دادند پرونده کیوان امام، فعال گردشگری و متهم به آزار جنسی، بابت دو اتهام «افساد فی الارض» و «تجاوز به عنف» به دادگاه‌‌های انقلاب و دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده خواهد شد. در آخرین جلسه دفاع کیوان امام در دادسرا، به او اتهام افساد فی الارض از راه «اشاعه گسترده فحشا، خوراندن نوشیدنی مسموم به دختران، بی‌هوش و نیمه‌بی‌هوش‌کردن آن‌ها و در نهایت تجاوز به آن‌ها» تفهیم شد.

هفته گذشته اخبار ضد و نقیضی درباره تبرئه مهدی کاظمی، کارمند حراست در فیلمی که به دختر آبادانی مشهور شد شنیدیم. خبرها حاکی از این بود که بهار، دختر آبادانی به‌ اتهام «ورود به زور، ایراد ضرب و جرح و آتش‌سوزی عمدی»، مجرم شناخته‌شده و کارمند آزارگر تبرئه شده است. اما پس از انتشار خبر تبرئه این فرد بابک پاک‌نیا، وکیل او با انتشار یک توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر از اذعان مسئولان قضایی آبادان به بروز «اشتباه» در ابلاغ رأی دادگاه خبر داد و نوشت: «دادستانی به همکارم اعلام کرد روز گذشته کارمند به اشتباه رأی را ابلاغ کرده و دادستان از ابتدا با منع تعقیب مخالف بوده؛ به هر حال، با توجه به اینکه دادیار، تابع دادستان است، لذا در این قسمت، کیفرخواست صادر خواهد شد.»

و در سالگرد غمبار سقوط هواپیمای اوکراینی با شلیک مستقیم سپاه پاسداران که منجر به کشته شدن همه مسافران این پرواز شد،‌ نرگس محمدی، فعال زنان در همراهی با کارزار دادخواهی خانواده‌های داغدیده ویدیویی منتشر کرده است که در آن ترانه «از خون جوانان وطن» را اجرا می‌کند.

این هفته «محمدتقی مصباح‌ یزدی»، یکی از تندروترین روحانیون بانفوذ جمهوری اسلامی، مردی که به او لقب «تئوریسین خشونت» داده بودند، در سن هشتاد و شش سالگی درگذشت. محمدتقی مصباح یزدی، مستقیم و بخصوص غیرمستقیم، تاثیراتی ویژه در ورزش ایران داشت. داستان از انجا اغاز شد که سال ۱۳۸۵ یعنی یک سال پس از آنکه «محمود احمدی‌نژاد» برای نخستین بار به ساختمان «پاستور» رسید، با ارسال نامه‌ای مستقیم به «محمد علی‌آبادی»، رییس وقت سازمان تربیت بدنی، خواستار فراهم کردن امکانات حضور زنان در ورزشگاه‌ها شد.

با انتشار این خبر مصباح یزدی در نخستین جلسه درس خود، خطاب به طلاب جوان، ولی در اصل برای پایان دادن به دستور رییس‌جمهور می‌گوید: «این کار خلاف شرع و ضوابط آن است. زن نمی‌تواند مرد را با بدن لخت نگاه کند. حرام است.» پس از سخنوری مصباح یزدی، سه تحصن در مشهد، تهران و قم علیه ورود زنان به ورزشگاه‌ها برگزار شد. حکم رییس‌جمهور را مصباح یزدی در یک جلسه درس خارج حوزه علمیه به صورت کامل وتو کرد. نه وزیر ورزش و نه فدراسیون فوتبال، هیچ کدام تلاشی برای تحقق دستور احمدی‌نژاد نکردند.

ممنوعیت انجام آزمایش بکارت موسوم به آزمایش دو انگشتی در پرونده‌های تجاوز جنسی در دادگاهی در پاکستان تصویب شد. فعالان حقوق بشر از تصمیم این دادگاه منطقه‌ای پاکستان استقبال کرده‌اند.این حکم که در استان پنجاب اعمال می‌شود، به آزمایش‌های فیزیکی برای بررسی وضعیت موسوم به بکارت پایان می‌دهد. عایشه مالک، قاضی دادگاه عالی لاهور گفته که این آزمایش‌ها «تحقیرآمیز» است و «هیچ ارزشی در پزشکی قانونی ندارند.»

دولت آلمان پس از سال‌ها کشمکش، قانون عضویت اجباری دستکم یک زن را در هیات مدیره شرکت‌های عمده عضو بازار سهام این کشور، تصویب کرد. این قانون براساس مصوبه سال ۲۰۱۵میلادی سهمیه ۳۰ درصدی عضویت بانوان در هیات‌های نظارتی، شرکت‌های دارای بیش از سه عضو هیات مدیره را در برمی‌گیرد که سهام‌شان در بورس به معرض خرید و فروش گذاشته شده است. حدود ۷۰ شرکت مشمول این قانون می‌شوند که حدود ۳۰ عدد آن‌ها، حتی یک زن نیز در هیات مدیره خود ندارند.

از روز اول ژانویه، ۵ درصد مالیات ارزش افزوده بر محصولات پریود، که به مالیات تامپون مشهور بود، در بریتانیا لغو شد. اداره دارایی بریتانیا تخمین زده است که با حذف این مالیات، هر زن در طول زندگی‌اش حدود ۴۰ پوند کمتر برای این محصولات پراخت خواهد کرد. فعالان حقوق زنان که این مالیات را نوعی “تبعیض جنسیتی” می‌دانستند از حذف آن استقبال کردند.

سایت فوتسال پلنت، نام زینب کرمی را در میان ده دروازه‌بان برتر زن فوتسال جهان در سال ۲۰۲۰ قرار داده است. او به همراه تیم مس رفسنجان، قهرمان لیگ برتر فوتسال زنان ایران شده‌اند. این سایت پیش از این، نام گلاره ناظمی را در بین ۱۰ داور برتر فوتسال زنان جهان قرار داده بود.

گلاره ناظمی، داور سرشناس فوتسال جهان با گلایه از شرایط حکم بر داوری این رشته در ایران گفته امیدوارم در ایران هم مثل تمام دنیا این نگاه جنسیتی برطرف شود و هر کسی را بر اساس توانایی‌هایی که دارد مورد توجه قرار بدهند.

به اشتراک بگذارید