ماچونیوز ۲۰۳: علی خامنه ‌ای باز هم بر فرزند آوری زنان اصرار کرد

Machonews January 2021: A Snapshot of Gender Inequality Politics in Iran
4 فوریه 2021
ماچونیوز ۲۰۴: غربالگری بیماری‌های جنین اختیاری شد
12 فوریه 2021

ماچونیوز ۲۰۳: علی خامنه ‌ای باز هم بر فرزند آوری زنان اصرار کرد

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت از ۱۰ تا ۱۷ بهمن ماه:

علی خامنه‌ای باز هم بر فرزند آوری زنان اصرار کرد

ابتکار می‌گوید وظیفه‌ای در مورد ریاست جمهوری زنان ندارد

انتشار ویدیویی که پرده از آزارجنسی زنان در خیابان‌ها برداشت

نادیده گرفتن اتهام آزار جنسی زنان کامیل احمدی در رسانه‌های خارج از کشور

کتایون خسرویار، در لیست ده زنی که سرنوشت فوتبال زنان را تغییر دادند

 

«علی خامنه‌ای» این هفته هم مانند چهار دهه حکومت جمهوری اسلامی، باز هم بر ارزش‌هایی تاکید کرد که به باور او، باید زنان ایرانی و مسلمان برخوردار باشند.او فاطمه زهرا را در همسرداری، مادری، مدیریت خانه و تربیت فرزندان الگوی زنان مسلمان دانست. آیت‌الله خامنه‌ای این بار هم از مداحان یا همان «سربازان رهبر» که مروج ایدئولوژی‌های او و جمهوری اسلامی هستند، خواست که این به گفته او ارزش‌ها را تبلیغ کنند؛ ارزش‌هایی که زنان را ابزار «لشکرکشی شیعه» و «مقابله با دشمن» معرفی می‌کنند. او از مداحان خواست تا زنان را به فرزندآوری تشویق کنند.

هم‌زمان با هفته زن، حسن روحانی سهم زنان در مدیریت میانی و عالی دولت را حدود ۲۵ درصد دانست و وعده داد که تا شش ماه دیگر و پایان دولتش به ۳۰ درصد می‌رسد. رييس‌جمهوري اما ترجيح داد كه اشاره‌اي به بحث پرچالش كانديداتوري زنان در انتخابات رياست‌جمهوري نكند؛ موضوعي كه با نزديك شدن به انتخابات ۱۴۰۰ دوباره داغ شده است.

در مقابل، معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور در پاسخ به این پرسش که عالی‌ترین سطح مدیریتی در کشور، ریاست‌جمهوری است، معاونت زنان برای حضور زنان در این جایگاه چه اقداماتی انجام داده است؟ پاسخ داد: در رابطه با ریاست‌جمهوری زنان، وظیفه خاصی ندارم.

اخبار پرحاشیه و جنجالی مهریه که چند روز اخیر خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها را پر کرده بود، بالاخره به رئیس قوه قضاییه رسید. ابراهیم رئیسی،‌رئیس قوه قضائیه گفت که اگر کسی حق زن را ندهد و مال را به نام دیگری کند جرم جدیدی به نام فرار از دین مرتکب شده است و ادامه داد که بیشتر گله‌ زنان از کسانی است که متمکن هستند و فرار از دِین می‌کنند.

در حالی که بحث بر سر مهریه زنان در مجلس ادامه دارد، فاطمه قاسم پور، عضو فراکسیون زنان مجلس به طرح جدید برای مهریه واکنش نشان داد و این قانون را یک طرفه خواند و گفت طرح مهریه‌ مجلس فقط به مردها توجه کرده است

 

حتماً یادتان هست که هفته قبل گفتیم مجلس پس از دو هفته هنوز، لایحه منع خشونت علیه زنان را اعلام وصول نکرده است. در هفته‌ای که گذشت نه تنها خبری از مجلس نشد بلکه خبرگزاری ایرنا از قول مسئول امور زنان مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه عالی دفاع ملی از حسن روحانی خواست تا لایحه امنیت زنان را به مجلس تحویل دهد! به این ترتیب سرنوشت لایحه منع خشونت علیه زنان همنچنان در هاله‌ای از ابهام است.

برای نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یک زن از سوی وزارت امور خارجه‌ی ایران به عنوان سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل تعیین شد. زهرا ارشادی، مدیر کل حقوق بشر وزارت امور خارجه، به زودی به عنوان نفر دوم ایران در سازمان ملل مشغول به کار خواهد شد.

گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در تابستان سال ۹۹، در مجموع ازدواج ۹ هزار و ۵۸ دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله ثبت شده است. در همین مدت، ۱۸۸ طلاق مربوط به دختران ۱۰ تا ۱۴ سال ثبت شده است.

هفته گذشته شاهد خبر آزادی موقت دو فعال حقوق زنان در ایران بودیم. نازنین محمدنژاد و تهمینه مفیدی با سپردن وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شدند.

نازی اسکویی، مدیر نشر دیگر روانه‌ی زندان شد. حکم زندان اسکویی که به دنبال محکومیت او در سال ۹۱ صادر شده بود، در حالی به اجرا در آمده است که همسر او علی اکبر امینی نیز پیرو همین پرونده حدود دو ماه پیش روانه‌ی زندان شده است. در سال ۱۳۹۱ مجوز نشر دیگر پس از بارها بازجویی و احضار علی‌اکبر امینی و نازی اسکویی لغو شد و سرانجام آن‌ها به اتهام “تبلیغ علیه نظام” از طریق همکاری با “کانون نویسندگان ایران”، همکاری با فعالان زنان و فعالان کارگری و نیز حضور در مراسم بزرگداشت احمد شاملو و کشته‌شدگان قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای هر یک به یک سال حبس محکوم شدند.

هاله لاجوردی با مرگی خودخواسته به زندگیش پایان داد. هاله لاجوردی، استاد اخراجی دانشکدۀ علوم‌اجتماعی دانشگاه تهران، نویسنده و مترجم بود. از آثار او می‌توان به کتاب «زندگی روزمره در ایران مدرن (با تامل بر سینمای ایران)» و نیز مقالاتی چون «شعر و تفکر تجریدی» و «فمینیسم مثبت- فمینیسم منفی» اشاره کرد.

بنابر آمار پزشکی قانونی کشور در ۹ ماه اول سال جاری بیش از ۱۴۵ هزار زن به دلیل نزاع به پزشکی قانونی مراجعه کردند.

مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی و معاون اجتماعی او هم از کاهش شدید سن اقدام به خودکشی در این استان خبر دادند. بنابر این گزارش اقدام به خودکشی در سال ۱۳۹۹ دومین آسیب اجتماعی در خراسان شمالی بوده و سن آن به ۱۶ تا ۱۹ سالگی کاهش یافته است.

انتشار یک فیلم دو دقیقه‌ای از آزار خیابانی در مشهد که بازتاب گسترده‌ای داشت نشان داد که فضای جامعه برای زنان اصلا امن نیست. این ویدئو تنها ۱۲ ساعت پس از انتشار بر روی صفحه اینستاگرام گروه تهیه کننده آن، حدود دو میلیون و پانصد هزار بیننده داشته است. در این ویدئو به بسیاری از کلیشه‌هایی که در رابطه با آزار خیابانی زنان را هدف می‌گیرد پرداخته شده است. یک روز بعد از انتشار این ویدئو، دادستانی مشهد خبر داد که گروه تولید این ویدیو را به دادستانی احضار کرده است.

این هفته یک پژوهشگر ایرانی بریتانیایی که با پای پیاده از ایران خارج شد، خبرساز شد. هفته نامه گاردین، تلویزیون ایران اینترنشنال و رادیو فردا در گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی به موضوع خروج کامیل احمدی از ایران پرداختند اما هیچ کدام از این رسانه‌ها به بیش از ۱۴ مورد اتهام آزارجنسی که علیه او در ایران مطرح شده نپرداختند. «کامیل احمدی» پژوهشگر ایرانی-بریتانیایی که در دادگاه انقلاب به اتهام «همکاری با دولت‌ متخاصم» به ۹ سال حبس محکوم شده بود، در گفتگو با روزنامه گاردین گفته است: «در دوره صد روزه بازداشت در سلول‌های انفرادی زندان اوین، مورد آزار و شکنجه سفید قرار گرفته و چاره‌ای جز خروج غیرقانونی از کشور» نداشته است.

 

هم‌زمان با به راه افتادن جنبش «من هم» و بالاگرفتن صدای اعتراض زنان ایرانی علیه تعرض جنسی و تجاوز در شبکه‌های اجتماعی، برخی از همکاران آقای احمدی و «پژوهشگران جوان» که در تحقیقات و فعالیت‌های پژوهشی با او همکاری داشتند، اتهام‌هایی را علیه این پژوهشگر حوزه زنان مطرح کردند. اگر چه کامیل احمدی این اتهامات را رد کرده است، اما این افشاگری نهایتا موجب شد انجمن جامعه‌شناسی ایران اعلام کند او از عضویت در این انجمن اخراج شده است. کامیل احمدی اخراج خود را بر اساس روایت «افراد ناشناس»، «غیرمنصفانه» توصیف کرد و اتهامات انتسابی را رد کرده بود.

سایت گلوبال در گزارشی ۱۰ ستاره‌ای را که با استعداد و فعالیت‌هایشان باعث تغییرات بزرگی در فوتبال زنان شدند، معرفی کرد که کتایون خسرویار، سرمربی سابق تیم ملی دختران جوان ایران هم جزو آنها است.این سایت در مورد خسرویار نوشت: “در سن ۱۷ سالگی به تیم ملی فوتبال زنان ایران پیوست. او در سال ۲۰۱۱ به همراه تیم ملی ایران به دلیل داشتن حجاب از صعود به مرحله دوم انتخابی المپیک بازماند. هر چند فیفا حجاب سر را قبول کرده بود اما حجاب زنان ایران گردن آنها را هم می‌پوشاند. در ادامه و پس از چند سال مبارزه فیفا حجاب زنان فوتبالیست را قبول کرد و کتایون و تیم او هم امکان حضور در عرصه‌های بین‌المللی را پیدا کردند. کتایون بعدها به عنوان سرمربی تیم ملی دختران ۱۹ سال ایران انتخاب شد و در کشوری که زنان فوتبالیست با موانع مختلفی مثل آموزش مواجه هستند، دختران را از مناطق کوچک انتخاب کرد و تحت فشار قرار داد تا تیمی را برای مسابقات بین‌المللی آماده کند.

به اشتراک بگذارید