ماچونیوز ۲۰۴: غربالگری بیماری‌های جنین اختیاری شد

ماچونیوز ۲۰۳: علی خامنه ‌ای باز هم بر فرزند آوری زنان اصرار کرد
5 فوریه 2021
رحم‌های سمی، آلودگی‌های محیطی و بدن منتسب به زنانه
12 فوریه 2021

ماچونیوز ۲۰۴: غربالگری بیماری‌های جنین اختیاری شد

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط اخبار هفته‌ای که گذشت از ۱۷ تا ۲۴ بهمن ۱۳۹۹:

وعده انتصاب ۳۰ درصدی زنان تنها با تحقق ۲۴ درصدی پایان یافت
نماینده مجلس می‌گوید مهریه حق قانونی و شرعی زن است
پریسا رفیعی به اتهام اعلام آزمایش بکارت زندانیان زن به ۱۵ ماه حبس محکوم شد
حکم شش سال زندان سها مرتضایی تایید شد
در کشور نه کودک همسری، که ازدواج زودرس داریم!
غربالگری بیماری‌های جنین اختیاری شد
کیمیا علیزاده به آلمان پناهنده شد

 

پادکست خبری این هفته را شروع می‌کنیم با خبری از میزان دست‌یابی زنان به پست‌های مدیریتی. کمتر از شش ماه مانده تا پایان دولت حسن روحانی، معصومه ابتکار از دست‌یابی زنان تنها به ۲۴ درصد از پست‌های مدیریتی در دولت خبر داد. اختصاص ۳۰ درصد از پست‌های مدیریتی به زنان،‌ از وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی بود.

سمیه محمودی نماینده مجلس، با اشاره به طرح کمیسیون قضایی مبنی بر حذف زندان برای مهریه بیش از پنج سکه گفته کلا با طرح ساماندهی مهریه به این شکل مخالف است. به گفته او مهریه حق قانونی و شرعی زن است ووقتی توافق می‌کند نیاز به طلاق نیست و هر زمانی درخواست مهریه کند مرد باید طبق قراردادی که دارد مهریه را پرداخت کند. در پی دو تجمع با حضور چند مرد در مقابل مجلس، نمایندگان موضوع حذف مجازات زندان برای کسانی که مهریه همسرانشان را پرداخت نکرده‌اند،‌ در دستور کار خود قرار داد.

به دنبال پیگیری علت ارسال اشتباه پیامک جریمه در مجلس محمود احمدی بیغش، از نمایندگان مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه‌ مجلس یازدهم در پاسخ گفت این اشتباهات نباید رخ دهد و متاسفانه اتفاق می‌افتد. اما احتمال این اشتباه مهم است.محمود احمدی بیغش در توضیح بیشتر درباره «احتمال اشتباه» گفته: « حجاب زنان وقتی از ادارات خارج می‌‌شوند تغییر می‌کند. آنها ۵٠ متر که از محیط کار دور می‌شوند حجاب‌شان ٩٠ درجه فرق می‌کند». او در پاسخ به علت انتخاب نکردن روش‌های مهربانانه‌تر برای ترویج حجاب با اشاره به زن بدحجابی که در خیابان سگ در بغل دارد گفت: «فردی که خود را به خواب می‌زند با لگد هم نمی‌توان بیدار کرد. اما کسی که خواب است با یک تلنگر بیدار می‌شود.»

هم‌زمان معاون پرورشی وفرهنگی وزارت آموزش و پرورش ترویج بی‌حجابی و سبک زندگی غربی را از آسیب‌های آموزش مجازی عنوان کرد.علیرضا کاظمی از جمله مشکلات دانش‌آموزان با گسترش ویروس کرونا به سبک زندگی غربی، توطئه و ترویج بی‌حجابی اشاره کرد.

پریسا رفیعی، فعال صنفی دانشگاه تهران محبوس در زندان اوین در پی اعتراض سرپرست دادسرای اوین به برائت وی در پرونده جدید، توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این پرونده به دلیل نامه‌ای که پریسا رفیعی اردیبهشت‌ماه ۹۸ در خصوص شرایط بازداشتگاه انفرادی و فشار مضاعف بر فعالین مدنی زن با اهرم‌هایی چون “تست بکارت” نوشته بود، برای وی ایجاد شده است. خانم رفیعی پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران از اتهام مطروحه تبرئه شده بود.

شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران محکومیت سها مرتضایی، فعال دانشجویی و دبیر سابق شورای صنفی دانشگاه تهران را عینا تایید کرد. خانم مرتضایی پیشتر توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود. دادگاه در خصوص مصادیق صدور این حکم، به تحصن او در دانشگاه تهران در اعتراض به محرومیت از تحصیل در مقطع دکترا، شرکت در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ و تجمع اعتراضی نسبت به لایحه پوشش در دانشگاه تهران و فعالیت در شورای صنفی دانشگاه تهران استناد کرده است.

سمیه کارگر، دانش‌آموخته‌ رشته فلسفه دانشگاه تبریز، اوایل هفته جاری، پس از حدود چهار ماه با پایان مراحل بازجویی از بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند دو الف زندان اوین به زندان قرچک ورامین منتقل شد. خانم کارگر در حالی که از بیماری نادر چشمی رنج می‌برد، از زمان بازداشت از رسیدگی پزشکی و دسترسی به داروهای خود محروم مانده است.

معاون وزیر کشور اظهار داشته کودک‌همسری در ایران وجود ندارد بلکه این پدیده را «ازدواج پیش‌رس» خوانده است. تقی رستم‌وندی، رئیس سازمان امور اجتماعی کشور و معاون وزیر کشور گفته: «در کشور ما اساساً کلیدواژه کودک‌همسری نه تنها جایی ندارد، بلکه کاربردی هم ندارد. در حقیقت ما با ازدواج پیش‌رس مواجه هستیم.»

رستم‌وندی همچنین درباره‌ خشونت گفته است: «در نزاع و تجاوز به عنف کاهش داشته‌ایم اما در حوزه‌ خشونت خانگی از سال ۹۰ تا ۹۸ افزایش مشاهده می‌کنیم و ۲۴ درصد معاینات ادعای خشونت خانگی افزایش داشته است.»

در حالی که معاون وزیر کشور اساسا منکر وجود کوک همسری در کشور شده، عاقدِ ۱۲۰ مورد کودک همسری در استان اردبیل دستگیر شد. دادستان شهرستان نمین، عظیم اکبری همچنین از پلمپ شدن دو باب دفترخانه، که با همکاری این عاقد فعالیت و اقدام به عقد کودکان زیر سن قانونی می‌کردند، خبر داد. به گفته او کمترین معضلات کودک‌همسری، اجبار کودک برای رها کردن تحصیل و وارد شدن به زندگی، که هیچ آگاهی در آن خصوص ندارد، است.

خبرگزاری ایسنا هم اعلام کرد که تعداد طلاق ثبت‌شده با مدت ازدواج کمتر از یک سال از دو هزار و ۱۹۸ طلاق در بهار امسال با رشد ۳۹ درصدی به سه هزار و ۶۸ مورد طلاق در تابستان رسیده است. این خبرگزاری همچنین با اشاره به آمار مربوط به طلاق با مدت ازدواج‌های بیشتر، گزارش کرده است که تعداد طلاق ثبت‌شده با مدت ازدواج یک تا پنج سال از بهار به تابستان امسال، ۳۷ درصد، و تعداد طلاق ثبت شده با مدت ازدواج پنج تا ۱۰ سال ۳۵ درصد رشد داشته است.

بعد از هفته‌ها کشمکش، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیرِ وزارت بهداشت از اختیاری شدن غربالگری جنین خبر داد. بر اساس این خبر، پس از این غربالگری سندروم داونِ جنین کاملا اختیاری است و کادر بهداشت تنها به توصیه کردن به مادران باردار برای این نوع غربالگری بسنده خواهند کرد.

شهره پیرانی، همسر یکی از دانشمندان هسته‌ای ایران که در مردادماه ۱۳۹۰ کشته شد، بار دیگر موضوع حضانت فرزندان در فقدان پدر را به رسانه‌ها کشید. او گفت که در پرواز مشهد به تهران هواپیمایی کاسپین، در هنگام ورود به هواپیما از او حضانت‌نامه فرزندش آرمیتا را درخواست کرده‎اند و همین موضوع باعث ایجاد مشکل در هنگام سوارشدن به هواپیما شده است. در پی انتشار این خبر،‌ توانگر، نماینده مجلس در نامه‌ای به وزیر راه گفته که هیچ قانونی مبنی در درخواست مدرک حضانت‌نامه از مسافران پروازهای داخلی وجود ندارد و ابلاغیه سازمان هواپیمایی در این مورد باید لغو شود. شهره پیرانی مدتی است که مسائل مادران را در رسانه‌ها مطرح می‌کند، از جمله این که نتوانسته برای دخترش حساب بانکی باز کند یا کارنامه دخترش را به او نداده‌اند. با این که مادران طبق قانون حضانت کامل فرزند خود را بعد از شهادت یا فوت پدر دارند اما ابزار حضانت از جمله اختیار امور مالی، تحصیلی و درمانی فرزند خود را در اختیار ندارند.

فعالین زن در شهرهای فرانسه، در پاریس، بوردو، استراسبورگ و چند شهر دیگر در دفاع از ژولی (Julie) تظاهرات کردند. ژوولی در فاصله ۱۳ تا ۱۵ سالگی به مدت دو سال از سال ۲۰۰۹، از سوی ۲۰ نفر از نیروهای اورژانس پزشکی مورد تجاوز قرار گرفته. دادگاه در رای اولیه خود اتهام «تجاوز» را قبول نکرد و این بیست نفر تنها به جرم «تعرض جنسی» محاکمه شدند، این در حالی است که برای فعالین و وکلای پرونده آنچه روی داده تجاوز مکرر به یک کودک بیمار بوده که همواره به حضور اورژانس پزشکی نیاز داشته است.

در اعتراض به رای اولیه دادگاه و در آستانه برگزاری دادگاه تجدید نظر که در دهم فوریه برگزار خواهد شد، فعالین زن و مخالفان خشونت علیه زنان تظاهرات‌هایی را در شهرهای مختلف فرانسه برگزار کردند تا به «عدالت مردسالار» اعتراض کنند. این فعالین همچنین بیانیه‌ای منتشر کرده و طی یک پتیشن در حمایت از ژولی تا کنون بیش از ۲۴۵ هزار امضا گردآوری کرده‌اند.

اندونزی، پرچمعیت‌ترین کشور مسلمان، در پی جنجالی که بر اثر اجبار دختری مسیحی به رعایت حجاب در مدارس به راه افتاد، قانون حجاب اجباری در مدارس دخترانه را لغو کرد. ندیم مکاریم، وزیر آموزش و پرورش این کشور ۲۷۰ میلیون نفری با اکثریت مسلمان، پوشش مذهبی را یک انتخاب شخصی خواند که مدارس نمی‌توانند آن‌ را اجبار کنند. مدارس این کشور موظف‌اند ظرف ۳۰ روز این قانون را اجرا کنند و در صورت سرپیچی از اجرای قانون با جریمه مواجه شده و بودجه‌شان از سوی دولت قطع خواهد شد.

اما بخش ورزش زنان را با خبر قضاوت دیدار فینال جام حذفی تنیس مردان در کیش توسط یک زن شروع می‌کنیم. الهه ربیعی طی اقدامی بی‌سابقه دیدار تیم‌های تنیس آکادمی احمدوند هرمزگان و توسعه امین داور را قضاوت کرد. ربیعی تجربه‌اش را از داوری مسابقه‌ی تنیس مردان متفاوت خواند و گفت امیدوار است این تجربه باز هم تکرار شود.

کیمیا علیزاده،‌ تنها زن مدال‌آور ایران در تاریخ رقابت‌های المپیک، به طور رسمی پناهندگی کشور آلمان را دریافت کرد. فدراسیون تکواندو آلمان حضور کیمیا علیزاده را برای این کشور یک پیروزی بزرگ عنوان کرده است. کیمیا علیزاده که در المپیک ریو موفق به کسب مدال برنز تکواندو شده بود در سال ۱۳۹۸ و در اعتراض به محدودیت‌هایی که زنان ورزشکار در ایران با آن مواجه هستند، از کشور خارج شد.

در حاشیه مراسم سالگرد ۲۲ بهمن در تهران تصویری از زنان دوچرخه‌سوار در کنار برج آزادی منتشر شد که نشان می‌داد آنها آماده دوچرخه‌سواری هستند. شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با بازنشر این عکس، سوال کرده‌اند آیا این زنان پس از پایان مراسم هم اجازه دارند آزادانه در خیابان‌های ایران دوچرخه‌سواری کنند؟ به خاطر دارید که پیش از این احمد عبداللهی‌نژاد، دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر اصفهان گفته بود: دوچرخه‌سواری زنان عقبه اجتماعی و امنیتی دارد». مراجع تقلید دوچرخه‌سواری بانوان در انظار عمومی را جایز نمی‌دانند و در شورای فرهنگی استان اصفهان نیز مصوب شده است که دوچرخه‌سواری بانوان در انظار عمومی ممنوع است.

به اشتراک بگذارید