ماچونیوز۲۰۵: احکام زندان نجمه واحدی و هدی عمید، دو فعال حقوق زنان عیناً تایید شد

رحم‌های سمی، آلودگی‌های محیطی و بدن منتسب به زنانه
12 فوریه 2021
سخن سردبیر
22 فوریه 2021

ماچونیوز۲۰۵: احکام زندان نجمه واحدی و هدی عمید، دو فعال حقوق زنان عیناً تایید شد

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت از ۲۴ بهمن تا اول اسفند ماه را می‌شنویم:

سرمربی تیم اسکی ایران را شوهرش ممنوع‌الخروج کرد

معصومه ابتکار میگوید خشونت علیه زنان زیاد نیست

احکام زندان دو فعال حقوق زنان عیناً تایید شد

محکومیت زنان: بنفشه جمالی یک سال، نوشین جعفری چهار سال

دوچرخه‌سواری زنان، موضوعی که کهنه نمی‌شود!

 

این هفته مهم‌ترین در حوزه زنان، ممنوع‌الخروجی مربی تیم اسکی آلپاین زنان، سمیرا زرگری، با اقدام همسرش بود. تیم ملی اسکی آلپاین بانوان در حالی برای شرکت در رقابت‌های جهانی تهران را به مقصد ایتالیا ترک کرد که سرمربی این تیم نتوانست شاگردانش را همراهی کند. اعلام این خبر واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت از جمله معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: اذن شوهر برای خروج از کشور حق زن را تجزیه می‌کند. به گفته او اگر ورود و خروج زن به اجازه از همسر منوط باشد، ممکن است کشمکش‌هایی بین زوجین به وجود بیاید که در این شرایط حقوق زن تجزیه می‌شود.

در اظهار نظری دیگر، معصومه ابتکار اعلام کرد وضعیت خشونت خانگی در ایران نسبت به کشورهای همسایه خوب است و آمار بالایی ندارد! زهره الهیان، نماینده مجلس شورای اسلامی به دختر حاکم دبی پیشنهاد داده که به ایران تحت حکومت جمهوری اسلامی بیاید تا از آزادی و حقوق بشر بهره‌مند شود. این نماینده تهران در توییتر خود نوشته است: «پیشنهادی برای دختر دربند حاکم دوبی، به ایران بیا. می توانی در ایران همچون سایر بانوان و دختران ایرانی هم درس بخوانی و هم زندگی کنی و هم از نعمت آزادی و حقوق بشر بهره مند باشی.» در روزهای گذشته پیامی ویدیویی از شاهزاده لطیفه، دختر حاکم دبی منتشر شده است که در آن وی می‌گوید به دستور پدرش در یک ویلا زندانی شده است. این توئیت نماینده مجلس واکنش گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت و بسیاری از کاربران، به وضعیت زنان ایرانی و تبعیض در قوانین زنان اعتراض کردند.

دادگاه تجدیدنظر تهران حکم صادر شده هدی عمید و نجمه واحدی را عیناً تایید کرد. قاضی صلواتی این دو فعال حقوق زنان را به اتهام “همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی در موضوع زنان و خانواده” به مجموع ۱۵ سال زندان و محرومیت از برخی حقوق اجتماعی محکوم کرده بود. دادگاه با بهانه نبود فرصت اعلام وکالت، اجازه مطالعه پرونده را به وکلای جدید خانم عمید و خانم واحدی نداد. هدی عمید و نجمه واحدی که پیش از دستگیری، در زمینه برگزاری «کارگاه‌های آموزشی شروط عقد و ازدواج» ویژه زنان فعالیت داشتند شهریور ماه ۹۷، به صورت جداگانه در منزل شخصی خود توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شدند اما با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شدند. قوه قضائیه جمهوری اسلامی اقدامات این دو فعال حقوق زنان را در راستای سست کردن و براندازی بنیان خانواده معرفی کرده است.

بنفشه جمالی، فعال حقوق زنان، به یک سال حبس، جزای نقدی، عدم استفاده از وسایل الکترونیکی هوشمند و شرکت در «مرکز مشاوره ماوا» در شهر قم محکوم شد. خانم جمالی در سال ۱۳۹۶ در جریان تجمع اعتراضی روز جهانی زن (۸ مارس) در تهران، همراه با تعداد دیگری از شرکت‌کنندگان بازداشت و مدتی بعد آزاد شده بود.

نوشین جعفری، عکاس و خبرنگار سابق در منزل شخصی خود بازداشت و جهت تحمل دوران محکومیت به زندان قرچک ورامین منتقل شد. نوشین جعفری توسط دادگاه تجدیدنظر تهران به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» جمعا به پنج سال زندان محکوم شده بود که با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی چهار سال آن قابل اجراست.

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران در تازه‌ترین گزارش خود وضعیت حقوق بشر در ایران تا سوم دسامبر ۲۰۲۰ را با تمرکز بر شرایط زنان، دختران و اقلیت‌های جنسی و جنسیتی مورد بررسی قرار داده است. وی در این گزارش از نقض حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی در ایران ابراز تاسف کرده و درباره وضعیت برابری جنسیتی در ایران گفته تبعیض‌های جنسیتی علیه زنان همچنان در قوانین ایران وجود دارد.

رادیو اروپای آزاد، در گزارشی به موضوع اتهام‌های آزار جنسی علیه کامیل احمدی، پژوهشگر دوتابعیتی ایرانی- بریتانیایی پرداخت که چندی پیش به بریتانیا گریخت. یکی از زنانی که رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی با او مصاحبه کرده، یک پژوهشگر سرشناس است و می‌گوید حدود ۱۰ سال پیش در جریان یک سفر تحقیقاتی به یکی از نواحی ایران از سوی کامیل احمدی مورد تعرض جنسی قرار گرفته است. زن دوم که فعال حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی است، گفت آقای احمدی در سال ۹۵ به او تعرض جنسی کرده است. هر سه زنی که با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی مصاحبه کرده‌اند، هنگام وقوع این تعرض‌ها بیست و چند ساله بودند. روایت همه آنها یکسان بود و گفته‌اند کامیل احمدی آنها را به منزلش در تهران و یا شهرهای دیگر دعوت می‌کرد، و به آنها مشروب الکلی تعارف می‌کرد. یکی از زنان ادعا می‌کند که بدون اطلاع او در قلیان حشیش ریخته بود. او افزود که به حالت سرگیجه دچار شد و قبل از اینکه روی تخت دراز بکشد احساس می کرد که هوش و حواس خود را از دست داده است. به گفته او کامیل احمدی وارد اتاق شد و با وجود اعتراض و مخالفتش او را مورد تعرض جنسی قرار داد. کامیل احمدی این اتهامات را رد می‌کند.

نوری همدانی در جواب استفتائی درباره‌ی ممانعت شوهر از حضور زن در فضای مجازی گفت «توصیه می‌شود در این امور به مقتضای خواست شوهر عمل شود.» لطف‌الله صافی‌گلپایگانی گفته شوهر نمی تواند همسرش را از حضور در فضای مجازی منع کند. البته می تواند هزینه اینترنت او را پرداخت نکند.علی سیستانی هم معتقد است شوهر نمی تواند همسرش را از حضور در فضای مجازی منع کند، مگر این‌که از اموال و دارایی‌های او استفاده کند.

شرایط شرکت در آزمون استخدامی آتش‌نشانی به تازگی منتشر شده است. نکته‌ی قابل توجه در این آزمون شرایط نابرابر در پذیرش مردان و زنان است. داشتن مدرک دیپلم برای استخدام مردان در سازمان آتش‌نشانی کافیست در حالی که زنان برای استخدام در این سازمان باید دارای حداقل مدرک کارشناسی و یا دارای مدرک کارشناسی از مرکز علمی و کاربردی آتش نشانی، ایمنی و خدمات شهری شهرداری تهران باشند.

مدیرکل زنان سازمان تبلیغات اسلامی معتقد است که زن موفق خانه‌دار است، نه کارآفرین! عاطفه سعیدنژاد، مدیرکل زنان سازمان تبلیغات اسلامی از جو موجود در فضای مجازی و القای کلمه‌ی موفق به زنان کارآفرین، اعلام نارضایتی کرد و گفت: «گزاره‌های موجود باعث شده ذهن زنان و دختران ما به سمت نادرستی کشانده شود و برخی القائات نادرست در ذهن زنان و دختران ما شکل گیرد. به عنوان مثال شاهد هستیم در فضای جامعه، زن موفق به عنوان زن کارآفرین القاء شده.»

سخنگوی پلیس یک بار دیگر اعلام کرد که کشف حجاب در خودرو جرم است و برای این جرم مجازات در نظر گرفته شده است. او افزود: «پلیس به عنوان مجری قانون سامانه‌ای به نام ناظر تشکیل داده که به وسیله‌ی آن افرادی که در خودرویشان کشف حجاب می‌کنند، دستگیر شوند. او در ادامه اضافه کرده: « البته سامانه ایراداتی داشت که رفع شد.»

آرین طباطبایی، محقق ایرانی‌تبار در حوزه علوم سیاسی، با انتشار توئیتی اعلام کرد که به تیم وزارت خارجه آمریکا پیوسته است. خانم طباطبایی محقق اندیشکده «رند» و مدیر گروه و استاد مطالعات امنیتی دانشگاه جرج‌تاون است. او گفته است که به عنوان مشاور ارشد معاونت کنترل تسلیحات و امنیت بین‌الملل وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا فعالیت خواهد کرد. آرین طباطبایی دانش‌آموخته کینگز کالج لندن و فرزند سید جواد طباطبایی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه فلسفه، تاریخ و سیاست است.

دولت فرانسه می‌خواهد با تعیین سن ۱۸ سال برای برقراری رابطه‌ی جنسی، راه را برای مجرمان، خصوصا محارمی که با تکیه بر رضایت قربانی از چنگال قانون فرار می‌کنند، ببندد. جنجال‌های اخیر در فرانسه از انتشار کتاب دختر وزیر خارجهٔ پیشین فرانسه آغاز شد که در آن از آزارهای جنسی ناپدریش به برادرش پرده‌برداری کرد.

از خرداد سال جاری (ژوئن)، محصولات بهداشتی مخصوص دوران پریود به صورت رایگان در اختیار همه‌ی دانش‌آموزان نیوزلند قرار خواهد گرفت. جاسیندا آردرن، نخست‌وزیر این کشور گفته است که از هر ۱۲ دانش‌آموز، یک نفر به علت فقر قادر به تهیه‌ی این محصولات بهداشتی نیست و به همین خاطر در طول دورهٔ پریود در مدرسه حاضر نمی‌شود. این اقدام در جهت حل چنین مشکلی است. اسکاتلند اولین کشوری بود که محصولات بهداشتی دوران پریود را رایگان در اختیار افراد قرار داد.

 

خب کم کم موضوع کار دوچرخه سواری زنان در حال بالا گرفتن است و این هفته یک نماینده‌ مجلس خبرگان دوچرخه‌سواری زنان را توهین به خدا دانست. ابوالحسن مهدوی، نماینده‌ی اصفهان در مجلس خبرگان رهبری، اعضای شورای تأمین اصفهان را خطاب قرار داد و پرسید که توهین به خالق مهم‌تر است یا توهین به مخلوق؟ او از شهردار اصفهان بابت دفاع از دوچرخه‌سواری زنان پاسخ خواست و افزود هر کسی از این عمل غیرشرعی دفاع کند مدیون خون شهداست.

اما نماینده‌ شهر نطنز در مجلس از دشمنی با خدا حرفی نزد و تنها دوچرخه‌سواری زنان را منوط به عدم حضور مردان کرد. رحمت‌الله نوروزی گفته «زنان اگر به دوچرخه‌سواری علاقه‌مند هستند می‌توانند این فعالیت را در جایی انجام دهند که در معرض دید مردان نباشد و در این صورت دوچرخه‌سواری زنان مانعی ندارد.»

فاضل میبدی، اسلام‌شناس در واکنش به اظهارات نماینده اصفهان در مجلس خبرگان گفت: این مساله در اسلام اصیلی که ما می‌شناسیم حرام نیست. این مثل ماشین‌سواری و استفاده از سایر مرکب‌ها است و هیچ دلیلی برای ممنوعیت آن نیست مگر آنکه بخواهیم زنان را از حق خود محروم کنیم.

به اشتراک بگذارید