بیش از ۴۰ تن از فعالان جنبش زنان ساکن خارج از ایران، همزمان با روز جهانی زن، در نامهای خطاب به زنان دربند و در حصر نوشتند.
امضا کنندگان این نامه نوشتهاند: «در آستانه این روز بزرگ، در جامعه ما چه میگذرد؟ فقر و بيكارى همچون طاعون خانه به خانه پیش میرود، آنهم در سرزمينى كه ثروت عظيم نفت و گاز آن به جاى اينكه صرف زير سازى اجتماعى و اقتصادى براى توليد و كارآفرينى شود، صرف لشگركشى و قدرتنمايى نظامى، سياسى و اقتصادى در گوشههاى خاور و همسايگان دور و نزديك شده است و نه تنها سرمایههای طبیعی که نيروى انسانى این مرز و بوم را هم در گرداب بيكارى، فقر، اعتياد، نااميدى و بىرويايى انداخته و تباه میکنند.
درآمد کشور به جای آن که صرف نابسامانیهای جامعه شود، صرف خشاب و اسلحه مىشود تا در گوشهای بر مردم ستمديده سوريه فرود آید. آتش اختلاف و نزاع در لبنان و يمن و عراق و هماوردطلبى با عربستان، خواب آرام را برخاورميانه حرام كرده و ترامپیسم در سوى ديگر گيتى، بهانهاى براى بیمکان کردن، نفرتپراكنى و دشمنستيزى و تهديد عليه ما مردم شده است . فزون بر آن اعتمادى كه بايد از باور به توان مردم شكل گيرد، خرج روسيه و چين مىشود و دشمنخويى و دشمنتراشى نفرت و بىباورى را دل ما مردم مىكارد.»
این فعالان زن ساکن خارج از کشور همچنین نوشتهاند:« اگرحق جمع شدن را از ما بگیرند حق با هم بودنمان را نمیتوانند از ما سلب کنند. با هم همصدا و هم آواز مى شويم و خواستههاى مشترك مان را بلند تكرار مىكنيم. روز جهانى زنان برای ما نیز روز فریادهای دادخواهی و برابریخواهی زنان در ایران است. آرزو و آرمان ما همچنان ساختن جامعهاى برابر و آزاد است. جامعهاى بدون دروغ و خشونت، جامعهاى اميدوار و شاد. و جامعهاى بدون تبعيض. امنيت، صلح، آرامش، رفاه و عدالت حق ما، همه انسانها است. امروز همه ايرانيان در رنج از دست دادن اين حقوقاند و ما زنان نمیگذاریم صداى اين حقخواهى خاموش شود.
آرزويمان اين است كه روزى نهچندان دور، در كنار هم روزی که به نام تلاش برای برابری ماست را جشن بگیریم.»
آسیه امینی ، نوشابه امیری ، پروین بختیارنژاد ،رویا برومند ، شیرین عبادی، مهرانگیز کار، رضوان مقدم و پرستو فروهر از جمله امضا کنندگان این نامه هستند
نفیسه آزاد از فعالان جنبش زنان ساکن ایران در روز هشت مارس در وبلاگ خود نوشته است: از شما چه پنهان هشت مارس که نزدیک میشود من نگران شوخیها و تبریکها و هدیهها میشوم. از شوخیهای جلف و سوالهای حالا هشت مارس میخواهیم چه کنیم یا هر روز روز زنان است یا باشه من امشب آشغالها را دم در میگذارم یا ظرفها را میشورم و …
اینها میچرخند و میچرخند و هربار جلوی چشم خودنمایی میکنند و خودشان البته شاید بهترین دلیل هستند برای اینکه چرا هنوز هشت مارس نیاز داریم.
اما این هشت مارس من یک خیالبافی شخصی هم دارم که ترکیبی است از دو اتفاق. یکی ایده هشت مارس زنان آمریکایی برای مرخصی زنان در روز هشت مارس از کارهای مزدی و غیرمزدی که اینجا در موردش میتوانید بخوانید و دومی همزمانی این هشت مارس با خواندن کتاب «زنان بر بالهای رویا» فاطمه مرنیسی. بیشتر بخوانید
دهها تن از فعالان زنان در ایران و خارج از کشور به مناسبت روز ۸ مارس برابر با ۱۸ اسفندماه در ایران، با انتشار بیانیهای، ۱۶ پیشنهاد را به دولت، مسئولان و تصمیمگیران کشور ارائه دادهاند از جمله بسترسازی و اقدام برای تساوی همهٔ افراد جامعه فارغ از جنسیت در محضر قانون و در متن قوانین حمایتی؛ سیاستگذاری و الزامىکردن دستمزد برابر زنان با مردان؛ ایجاد فضای آزاد برای فعاليت مستقل انجمنهای مدنی در حوزه زنان باهدف مشاركت فعال آنان در تمامی عرصههای اجتماعی، فرهنگی و سياسی و هموارکردن مسیر مشارکت فعال و برابر زنان بهمثابه حقوق شهروندی ایشان، در عرصههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی، فارغ از جناحبندیهای سیاسی.
در این بیانیه همچنین درخواست شده تا زنان در تدوين قوانين از طريق ایجاد ارتباط میان نمايندگان زنان در تشکلهای مستقل مدنی با نهادهای دولتی و قانونگذاری مشارکت داده شوند و نیز ارتباط پيوسته با زنان فعال در تشکلهای دانشجویی، بهمنظور رسیدگی بیشتر و رفع مشکلات خاص زنان دانشجو برقرار شود.
رفع تبعيض جنسیتی در تحصيل، انتخاب رشته تحصیلی و حذف هر گونه سهمیه بندی جنسيتی در پذیرش رشتههای مختلف دانشگاهی، ایجاد فضای آزاد برای زنان در انتخاب شغل و وضع همزمان قوانین حمایتی برابر برای زنان و مردان سرپرست خانواده و حمايتهای قانونى و عملى از زنان در مقابل انواع خشونتهای خانوادگى و اجتماعی آشكار و پنهان از دیگر درخواستهای این بیانیه است. بیشتر بخوانید
جلوه جواهری، فعال حقوق زنان در نوشتهای به مناسبت هشت مارس، در سه پرده به دلایل اهمیت هشت مارس پرداختهاست. او در پرده دوم نوشته است:
پرسیدند: چرا کارزار منع خشونت خانوادگی؟ انگیزهات چه بود؟ سوال عجیبی بود خواهان پایان یافتن خشونت خانوادگی علیه زنان بودن به انگیزه نیاز داشت؟
نوشتم من در جوادیه بزرگ شدهام. در محلهای که زندگی کردهام دختران در سن پایین به ازدواج در میآمدند و میآیند. وقتی مینوشتم چهرهها هم در ذهنم میچرخیدند.
دختر همسایه ته کوچهمان، برادرش با برادرم، خواهرش با خواهرم و خودش با من همکلاس بود. پدرش اجازه نمیداد دخترانش بیش از پنجم دبستان درس بخوانند و بلافاصله به عقد خواستگارانشان درمیآمدند، به سن بلوغ رسیده و نرسیده. با حمایت برادر، و با اصرار خود مریم که میگفتند دختر پررو و خودرایی است توانست تا سوم راهنمایی درسش را ادامه دهد. برادر ۱۶ سالهی مریم در جنگ کشته شد و مریم به عقد مردی از خواستگارانش درآمد. بیشتر بخوانید
همدم، اولین اپلیکیشن برای سلامت و حقوق زنان ایرانی و فارسی زبان، تازهترین پروژه ایرانکوباتور و تحت مدیریت «سوده راد» کنشگر برابری جنسیتی ساکن فرانسه آغاز به کار کرد. همدم به کاربران کمک میکند چرخه قاعدگی خود را پیگیری کنند و با اطلاعات پایهای در مورد بیماریهای آمیزشی، سرطان پستان و روشهای پیشگیری از بارداری آشنا شوند. این اپلیکیشن که در حال حاضر تنها بر روی تلفنهای اندروید قابل دسترس است در کنار موضوع سلامت جنسی، اطلاعاتی در مورد حقوق ازدواج، خشونتهای خانگی و آزار جنسی در اختیار کاربران قرار میدهد. اپلیکیشن همدم در حال حاضر در سایت گوگل پلی قابل دسترس است: bit.ly/hamdamapp
اشرف بروجردی سه شنبه شب در دانشگاه کاشان ضمن اشاره به بزرگداشت روز زن اظهار داشت: ۸ مارس یک فرصت است و روز مادر در ایران روز تولد حضرت زهرا (س) است اما این فرصتی برای بازخوانی مقام زن در ایران و در بین الملل است.
عضو کمیته زنان و جوانان تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه تکریم ۸ مارس به معنای عدول از باورهای دینی مان نیست، افزود: تلاش انجام شده صرفا فرصتی است تا همنوایی را در سطح جهان بهوجود آوریم و با این موضوع که همه ما انسانیم و زنهای جامعه ما از زنان دیگر متفاوت نیستند و زن موجودی است که مظهر آفرینش، زیبایی، رحمت و مادری است، می توان مسیر کمال را طی کرد. بیشتر بخوانید
رینکه فان سانتن، مدیر وب سایت زمانه در مطلبی به مناسبت هشت مارس از سیلیکون ولی نوشته است. در بخشی از یادداشت او آمده است: من پیشتر درباره ازار و اذیت در محیط کار نوشتهام و کمپینهایی را که برای زنان در صنعت فنآوری وجود دارد با علاقه تعقیب میکنم. آخرین ماجرا درباره آزارهای جنسی زنان در اپلیکیشن اوبر برای من بسیار مهم و قابل توجه بود. هفته پیش، سوزان فولر مهندس سابق اوبر، در بلاگ اسپات درباره کار در اوبر و علت ترک آن متنی منتشر کرد؛ یک گزارش وحشتناک از موارد متعدد آزارهای جنسی، اهمالهای ساختاری، تحقیر و تبعیضهای جنسیتی. این اولین رسوایی این کمپانی در انظار عمومی نیست. اما با این حال میتوان از آن به عنوان یکی از نمونهها یاد کرد. بیشتر بخوانید
نشانههای وجود یک جنبش در یک جامعه چیست؟ آیا میتوان تصور کرد که هنوز حرکتی با نام «جنبش زنان» در ایران وجود دارد؟
این پرسشهایی است که در گفت و گو با آسیه امینی، فعال حقوق زنان در ایران به بهانه هشت مارس مطرح شده است. بیشتر بخوانید
شهروند- روزنامه شهروند در گزارشی از مراسم تقدير از دكتر منصوره اتحاديه؛ نوشته است: چهره زنان درسیمای تاریخ خاموش است. این را همه آنها که بعدازظهر دوشنبه درمراسم تقدیر ازمنصوره اتحادیه، تاریخنگار، در سالن دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران جمع شده بودند، تأیید کردند. همه آنها با مرورگذشتهای که بر زنان رفته، معتقدند؛ زنان، هنوز هم موانعی برای رشد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی زنان وجود دارد.بیشتر بخوانید
سایت ما زنان به مناسبت روز جهانی حقوق زنان، مطالبی را در این زمینه منتشر کرده است از جمله :
اعلامیهٔ کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران بهمناسبت فرارسیدن هشتم مارس، روز جهانی زن!
بیانیه ۲۰ سازمان حقوق بشری نسبت به وضعیت زنان فعال در جنبش دادخواهی
نامهای به آزاد زنان دربند و حصر به مناسبت روز جهانی زنان
حجاب اجباری و وضعیت دشوار نیروهای چپ
دانا- معاون فرهنگی سازمان بسیج جامعه زنان کشور با اشاره به تاریخچه فعالیت های فمنیست ها گفت: این مبارزات از صد سال قبل توسط جمعی از زنان کارگر و برخی فعال اجتماعی زنان برای دست یافتن به حق مالکیت و حق رای صورت گرفت اما در ۶۰ سال اخیر، با نفوذ صهیونیست ها و سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، آن تلاش ها دچار انحراف شدیدی شد و زنان به حربه ای برای پیشبرد اهداف صهیونیست ها و استکبار جهانی تبدیل شدند.
معصومه حکیمیان گفته است: آیا اهدافی که برای ما توضیح داده می شود، اهداف واقعی است یا اهداف پشت پرده دارد؟ بیشتربخوانید
دویچهوله- این وب سایت در مطلبی به بهانه روز جهانی زن به وضعیت برابری خواهی و برابریخواهان در ایران پرداخته و نوشته است که این ذرهبین اما امسال تصویر خوبی از ایران نشان نمیدهد.
در بخشی ازاین مطلب آمده است: هشت مارس، روز جهانی زن امسال در ایران همزمان شده با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری. تنها دو ماه به برگزاری این انتخابات باقی مانده و هشت مارس هم فرا رسیده، اما نه خبری از “طرح مطالبات زنان از کاندیداهای ریاست جمهوری” است و نه نشانی از تلاش زنان برای شکستن سد “رجل سیاسی”.
این سکوت ناشی از چیست؟ آیا فعالان زن از طرح مطالباتشان به سیاستمداران خسته و دلزده شدهاند و تلاشهایشان را در جهت دیگری متمرکز کردهاند؟ آیا فضا در داخل ایران مناسب برای طرح مطالبات زنان نیست؟ آیا مسئله مشارکت سیاسی زنان دیگر جزو اولویتهای فعالان زنان نیست؟ بیشتر بخوانید
ایسنا- مراسم روز جهانی زن در مناطق مختلف دنیا، جشن دستاوردهای مختلف زنان جامعه در زمینههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی محسوب میشود.
موضوع امسال روز جهانی زن «شجاعت تغییر» است. این مراسم در کشورهای آلمان، اتریش، دانمارک و سوئد برگزار شد. زنان ایالات متحده در این روز علیه قوانین ترامپ اعتراض کردند و خواهان تساوی حقوق زنان شدند. بیشتر بخوانید
ایلنا- مدیرکل اموربانوان و خانواده استانداری مازندران گفت: بیش از یکهزار و ۲۵۶ برنامه توسط مشاوران امور بانوان فرمانداری ها ،دستگاه های مختلف تدارک دیده شده است که در مجموع سه هزار و ۱۹۷ برنامه درهفته بزرگداشت زن در استان برگزار می شود.
مریم جمشیدی اظهار داشت: سلامت روحی و جسمی و همچنین تحکیم بنیان خانواده از الویت های مهم برنامه های ششم توسعه قرار گرفته است. بیشتر بخوانید
رادیو فرانسه- لیبراسیون روزنامه گرایش چپ چاپ پاریس می نویسد: داده های تازه ی سیاسی مانند انتخاب دونالدترامپ درآمریکا، تهدید، محدودیت سقط جنین دربرخی از کشورهای اروپایی و برخی حرکت های ارتجاعی دراروپا امسال موقعیت ویژه ای به روزجهانی زن بخشیده است.
قابل فهم است که زنان فرانسه امروز میدان دارمطالبات اقتصادی و اجتماعی باشند.
لیبراسیون می نویسد: سندیکاهای وسازمان های مدنی دفاع ازحقوق زنان درفرانسه اززنان شاغل خواسته اند تا امروز، هشتم ماه مارس، از ساعت ۳ و ۴۰ دقیقه بعد ازظهر به صورت نمادین دست به اعتصاب بزنند.
هومنیته نیزگزارش های متعددی را به موقعیت زنان درفرانسه اختصاص داده.
هومنیته می نویسد: ظاهراً قانون واقعی تحقق برابری درکشورهرگز نتوانسته است ازدرورودی مجلس ملی فرانسه وارد شود.
هومنیته دراشاره به ارقام نابرابری زنان و مردان درفرانسه می نویسد: ۳۳ درصد زنان کشوردرکارهای نیمه وقت به کارگمارده شده اند، درحالی که این رقم درمورد مردان از ۴ درصد تجاوزنمی کند. بیشتر بخوانید
ایسنا- حسین احمدی نیاز، وکیل دادگستری یادداشتی با مضمون «ازدواج کودکان و روز جهانی زن» نوشته است. در این یادداشت آمده است: «در خبرهایی که تلخ و دردناک بود خبری از یکی از رسانهها، مبنی بر اینکه در سال گذشته ۶ دختر زیر ۱۰ سال در استان کردستان ازدواج کردهاند، منتشر شد. این خبر به نقل از مدیرکل ثبت احوال استان کردستان منتشر شده بود. چنین خبری حکایت از واقعیتی تلخ دارد. تصورش بسیار سخت و سهمگین است. دخترانی که فاقد اراده بوده و بلاشک دیگران، آنها را به عقد افرادی در آوردهاند در روز روشن، آن هم در عصر شبکههای اجتماعی و ارتباطات، چنین به مسلخ برده میشوند. » بیشتر بخوانید
کانون زنان ایرانی با تمرکز بر دو موضوع خشونت و مزاحمت خیابانی علیه زنان و زنان مهاجر ویژه نامهای را منتشر کرده است.
از جمله مطالب این شماره
قدرتمند «زیبای امروزی» است، برای تغییر شجاع باش
چند روایت از نزدیک:خشونت علیه زنان درخیابان
سختگیریهای مهاجران افغان نسبت به دخترانشان در ایران