ماچونیوز۱۱۲: خبرنامه هفتگی ماچولند، از ۳۱ فروردین تا ۶ اردیبهشت

سن ازدواج و قانون‌گذاران جمهوری اسلامی – بخش چهارم
24 آوریل 2019
سن ازدواج و قانون‌گذاران جمهوری اسلامی- بخش پنجم
8 می 2019

ماچونیوز۱۱۲: خبرنامه هفتگی ماچولند، از ۳۱ فروردین تا ۶ اردیبهشت

این هفته مثل همیشه نگاهی داریم به خبرهای ایران و جهان در حوزه زنان و برابری جنسیتی، از ۳۱ فروردین تا ۶ اردیبهشت.
نگاهی می‌کنیم به واکنش‌ها به رد پیشنهاد سهمیه‌بندی زنان کاندیدای نمایندگی مجلس، همچنین به دور جدید احضار زنان به اتهام رعایت نکردن حجاب اسلامی اجباری می‌پردازیم و در پایان به سراغ ورزش زنان خواهیم رفت.
قبل ازاین که به سراغ خبرها برویم، یادآوری کنیم که این خبرها را می‌توانید همچنان هر هفته در شبکه‌های اجتماعی ماچولند، کانال ماهواره‌ای توشه و هم از طریق رادیو رنگین‌کمان دنبال کنید. با ما تماس بگیرین و پیشنهاداتتون رو برای بهتر شدن ماچونیوز با ما درمیون بذارین.

اگر اهل شبکه‌های اجتماعی و اینستاگرام هستین بهتون پیشنهاد می‌کنیم دو هشتگ #خود_مستقل_من و #من_بینظیرم را دنبال کنید و چه بسا که شما هم حرفی برای به اشتراک گذاشتن داشته باشید! این دو هشتگ که به موضوع استقلال زنان می‌پردازن هر کدام از گوشه‌ای و با هدفی رشد کرده‌اند و اتفاقا هردو داستان‌های پیروزی‌های کوچک و بزرگ زنان مقابل سرکوب‌ها و تبعیض‌های جنسیتی آشکار و نهان را تعریف می‌کنند.

سیاسی

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور می‌گوید پس از درگذشت مریم میرزاخانی، ریاضی‌دان ایرانی، دولت لایحه ای تهیه کرد تا فرزندان بتوانند از مادران تابعیت بگیرند. این در حالی است که هزاران فرزند زنان ایرانی و پدران خارجی در ایران از مدرسه و بهداشت محرومند و دولت هیچ توجهی نکرده است. انگار دولت و حکومت نه تنها طبقه‌بندی جنسیتی می‌کنه بلکه در جنسیت فرودست هم باز طبقاتی قائل می‌شه و برتر و برترین زنان را برای دادن حقوق انسانی بهشون دست‌چین می‌کنه.

به گفته معصومه ابتکار، تحقیقات نشان داده که ارزش کار خانگی زنان در سال ۹۵ به ۳۰ درصد سرانه تولید ناخالص داخلی، معادل ۱۵۰۰ دلار در سال رسیده است. معصومه ابتکار تاکید کرده که زنان می‌توانند جهت خانه‌داری درخواست مزد کنند و براساس قانون اگر زن درخواست مزد کند باید پرداخت شود. معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در حالی این حرف رو می‌زنه که جنبش‌های برابری‌خواه سال‌هاست تاکید می‌کنند که کار خانگی کاری زنانه نیست!

از طرفی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده که در هفته‌های گذشته چندین بار به مناطق سیل‌زده سفر کرده حالا می‌گوید معاونت زنان دستگاه اجرایی نیست و هیچ وظیفه اجرایی ندارد. او رسیدگی به مسایل بهداشتی زنان در مناطق سیل‌زده را وظیفه وزارت بهداشت دانست و گفته مسئولیت اشتغال زنان نیز برعهده یک دستگاه اجرایی دیگر، وزارت کار و امور اجتماعی است!

در هفته های اخیر دو طرح پیشنهادی برای اختصاص سهمیه‌ای مشخص به زنان در فهرست‌های انتخاباتی علی رغم بررسی و کار کارشناسی بر روی آنها در کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با مخالفت نمایندگان روبه رو شدند.
یک نماینده مجلس رد این پیشنهاد را ناشی از جنس مردانه مجلس و تعارض این موضوع با منافع آقایان دانست. غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی گفت: کمتر از ۱۵درصد مجلس بانوان و بالغ بر ۸۵ درصد آقایان هستند. مشخصا آقایان با این پیشنهاد مخالفت کردند درحالی‌که پیش از رای‌گیری صحبت دیگری می‌کردند. ایمن‌آبادی گفت که به این پیشنهاد رأی مثبت داده زیرا در مجامع بین‌المللی از نسبت ترکیبی زنان و مردان در مجلس خجالت می‌کشد!
فاطمه حسینی نماینده مجلس هم در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: به نظر می‌رسد یکی از راهکارهایی که می‌تواند در میان‌مدت در ارتقا مشارکت سیاسی زنان در جامعه اثرگذار باشد، زمینه سازی از طریق قانون است؛ راهی که پیگیری کردیم اما مجلس بر آن مهر رد زد. این پایان کار نیست و ما دوباره این مطالبه را پیگیری می‌کنیم.

حقوقی

عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه ای از ایران خواست، به بازداشت و حبس مدافعان حقوق زنان که به صورت مسالمت‌آمیز به قوانین تبعیض‌آمیز حجاب اجباری اعتراض کردند، پایان دهد.
عفو بین‌الملل در این بیانیه اشاره کرد، «سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی ایران به چندین فعال دیگر نیز طی تماسهای تلفنی تهدیدآمیز هشدار داده اند که در صورت ادامه مبارزه با حجاب اجباری دستگیر خواهند شد. برخی از آنها برای بازجویی احضار شده‌اند و در هراس از دستگیری قریب‌الوقوع به سر می‌برند.»
یاسمن آریانی و منیره عربشاهی، مادر و دختری هستند که به دلیل فعالیت مدنی از جمله گرامیداشت روز جهانی زن در اواخر فروردین ماه سال جاری بازداشت شده‌اند و اکنون در زندان قرچک ورامین به سر می‌برند.
گفته می‌شود بازجویی خانم آریانی در خصوص اتهامات “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” بوده است.

محکومیت نسرین ستوده وکیل دادگستری به ٣٣ سال حبس که طبق ماده ۱٣۴ قانون مجازات اسلامی ۱۲ سال آن قابلیت اجرا دارد، قطعی شد. به گفته رضا خندان همسر نسرین ستوده، نسرین طبق قانون ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای برای اعتراض به حکم دادگاه مهلت داشت که اکنون ۴۰ روز از این تاریخ می گذرد و در اعتراض به روند تشکیل این پرونده و فرایند رسیدگی در دادسرا و دادگاه، وی به حکم اعتراض نکرد.به این ترتیب چون دادستانی هم به عنوان مدعی العموم و شاکی در این پرونده، به حکم مزبور اعتراض نکرده، به طور خودکار رأی صادره قطعی شده است.

اجتماعی

ارسال پیامکی از جانب پلیس امنیت اخلاقی برای تعدادی از زنان در تهران در ارتباط با کشف حجاب در داخل خودرو و احضار آنها به ساختمان پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرا، باعث ترافیک در این منطقه شد.
تعدادی از زنان در تهران ظرف یک ماه اخیر، پیامک‌هایی را مبنی بر “کشف حجاب” در خودرو از سوی پلیس امنیت اخلاقی دریافت کردند. به گفته تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی برخی از صاحبان خودرویی که این پیامک را دریافت کرده‌اند، “مرد بوده‌اند.”
تعداد زیادی از دریافت‌کنندگان این پیامک روز پنج‌شنبه در مقابل ساختمان پلیس امنیت اخلاقی در وزرا حاضر شدند.
در همین حال فائزه هاشمی، نماینده سابق مجلس ایران در گفت‌وگویی با سایت خبری برنا گفته با حجاب اجباری مخالف است اما به این معنا نیست که در صورت اختیاری شدن حجاب، حجاب خود را برخواهند داشت.
فائزه هاشمی در این گفت‌و گو تاکید کرده که تعداد زیادی از مراجع و رهبران دینی نیز با اجباری بودن حجاب مخالفند. او تاکید کرده که آثار حجاب اجباری تا به الان گسترش دین در جامعه نبوده و هر چه قدر بر اجبار حجاب تاکید شده است، دین ستیزی و فرار از حجاب بیشتر شده است.

سال گذشته مرکز پژوهش‌های مجلس ایران درباره وضعیت حجاب در ایران گزارشی با عنوان «عوامل مؤثر بر اجرایی شدن سیاست‌های حجاب و راهکارهای پیش‌رو» منتشر کرد. بر اساس این گزارش حجاب شرعی تنها برای حدود ۳۵ درصد افراد جامعه ارزشمند است و نزدیک به ۷۰ درصد جامعه یا اعتقادی به حجاب ندارند یا جزو بدحجابان هستند. این نماینده سابق مجلس ایران که پوشش خود او هم در دهه‌های گذشته مورد انتقاد گروه‌های محافظه‌کار قرار داشته، با اشاره به این نظرسنجی گفته اثرات حجاب اجباری بر اساس این نظرسنجی در تعارض با سیاست‌های فعلی در جهت اجباری بودن حجاب زنان بود.

«هیچ دستگاه یا شرکتی حق مجبور کردن زنان به بازنشستگی با ۲۰‌سال سابقه کار را ندارد، مگر آن‌که ‏بیمه شده خودش بخواهد.» این گفته علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر است. کسی که می‌گوید هیچ ‏شرکت و بنگاهی حق ندارد زنان را مجبور کند با ۲۰‌سال سابقه بازنشسته شوند، مگر آن‌که بیمه شده خودش ‏بخواهد و الزام قانونی در این خصوص آن است که کارفرما زمانی که فرد از سن قانونی بازنشستگی گذشته ‏باشد، می‌تواند اقدام کند.

معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: براساس طرح رصد اشتغال وزارت علوم بیشترین اشتغال فارغ التحصیلان مربوط به زنان است.
براساس آمار اعلام شده از مجموع فارغ‌التحصیلان آموزش عالی شاغل، حدود ۲۰ درصد را مردان و ۳۹ درصد را زنان تشکیل داده‌اند.
براساس این طرح حوزه‌های علوم انسانی بیشترین درصد اشتغال فارغ التحصیلان را به خود اختصاص داده و حوزه‌های هنر و الهیات کمترین اشتغال را داشته اند.

خبر دیگر این‌که سالمندی در کشور زنانه شده است و در ازای هر ۹۷ مرد سالمند، یکصد زن سالمند وجود دارد. زنانه شدن سالمندی به توجه بیشتری نیاز دارد چون تنهایی زنان سالمند همراه با مشکلات اجتماعی و سلامتی بیشتری نسبت به مردان است و برخی مسائل برای مردان راحت تر است به طورمثال مردان سالمندِ تنها می توانند دوباره ازدواج کنند.
آمار نشان می‌دهد یک پنجم زنان سالمند، یعنی ۷۰۰ هزار نفر زن، تنها هستند اما این آمار در مردان یک چهارم زنان است.

فرشته روح افزا معاون شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، باز هم سخنرانی کرده و گفته زنان در اروپا باید فمنیست باشند زیرا به حقوقشان اجحاف می‎­شود و اگر فمنیسم در ایران درست تبیین شود هیچکس سراغ آن نخواهد رفت.
فرشته روح‌­افزا گفته مشکل حوزه زنان و خانواده، این است که مشکل غرب در حوزه خانواده را مشکل کل جهان دانسته و آن را به جامعه خود تعمیم می­‌دهیم.

او تاکید کرده باید یک آسیب‌­شناسی جدی و منصفانه از سبک زندگی زنان در غرب داشته باشیم، سپس باید روش درست زندگی را انتخاب کنیم و اگر آن به نفعمان است همان را پی بگیریم.

و آن سوی مرزهای ایران، موضوع خشونت علیه زنان همچنان پیگیری می‌شود. آنجلینا جولی، ستاره نام‌آشنای هالیوود همراه با هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان خواستار مقابله جدی با خشونت جنسی در مناطق بحران‌زده شدند. به باور آن‌ها خشونت جنسی در سطح جهانی تبدیل به حربه‌ای برای جنگ و ترور شده است.
هم زمان قطعنامه مقابله با خشونت جنسی در جنگ در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید، اما تهدیدهای آمریکا باعث شد که ارجاعات این قطعنامه به ضرورت «بهداشت جنسی و تولید مثل» حذف شود. دولت محافظه‌کار در واشنگتن با «سقط جنین» مخالف است.
قطعنامه مقابله با خشونت جنسی در جنگ به ابتکار آلمان تهیه شده بود. شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا دوشنبه ۲۲ آوریل گزارش داد که ایالات متحده به دلیل ارجاع قطعنامه به ضرورت تأمین به‌موقع «بهداشت جنسی و تولید مثل» برای قربانیان خشونت جنسی تهدید به استفاده از حق وتو کرده است. آمریکایی‌ها استفاده از ترکیب «بهداشت جنسی و تولید مثل» را اشاره‌ای رمزی به سقط جنین دانسته بودند.
قطعنامه مقابله با خشونت جنسی با تن‌دادن آلمان به خواست کاخ سفید سه‌شنبه ۲۳ آوریل به تصویب رسید. ۱۳ عضو به آن رأی مثبت دادند. چین و روسیه ممتنع بودند. آنها نگران اصرار آلمان بر گسترش نظارت سازمان ملل در مناطق جنگ‌زده به منظور مقابله با خشونت جنسی بودند.
رأی‌گیری پس از سخنرانی نادیا مراد، زن ایزدی برنده جایزه نوبل صورت گرفت. مراد برای مدتی به عنوان برده جنسی در اسارت داعش بود.

لارا مک‌کی، خبرنگار فمنیست و لزبین ایرلندی در ناآرامی‌های شهر لاندندری کشته شد. یک گروه جمهوری‌خواه مخالف توافق صلح ایرلند مسئولیت کشته شدن او را پذیرفت و از خانواده و دوستان او”عمیقا عذرخواهی” کرد.
گزارش شده زمانی که لارا، خبرنگار ۲۹ ساله،‌ در کنار یک خودرو پلیس ایستاده بوده،‌ هدف گلوله فردی که ماسک به چهره زده بود قرار گرفت که به سمت نیروهای پلیس و افرادی که برای تماشا ایستاده بودند تیراندازی می‌کرد.
پلیس بنگلادش نیز اعلام کرد نصرت جهان رفیع، دختر ۱۹ ساله، به‌خاطر گزارش کردن آزار و اذیت جنسی مدیر مدرسه‌اش به پلیس، به آتش کشیده شده است. مرگ این دختر نوجوان، اعتراضات گسترده‌ای را در هفته گذشته در سراسر بنگلادش به‌ دنبال داشت. نخست وزیر این کشور وعده داد که این ماجرا را پیگیری می‌کند.
رفیع به پشت بام مدرسه برده می‌شود و مهاجمان از او می‌خواهند که شکایتش علیه آزار جنسی مدیر مدرسه را پس بگیرد. وقتی او این درخواست را رد کرد، مهاجمان روی وی نفت سفید ریختند و او را آتش زدند.
پلیس روز جمعه با ارائه اطلاعاتی جدید، تصریح کرد که یکی از ۱۷ فرد بازداشت شده در ارتباط با این پرونده، مدیر مدرسه را متهم کرد که دستور این حمله را داده بود.

ورزشی

« الهام حسینی» ملی پوش وزنه برداری ایران در رقابت های قهرمانی آسیا با ثبت مجموع ۱۷۶ کیلوگرم در رده ششم دسته ۷۱ کیلوگرم ایستاد.

تیم ملی فوتسال زنان ایران مدافع عنوان قهرمانی آسیا، این روزها بدون سرمربی روند آماده سازی را طی می کند و حال و روز خوبی ندارد. گرچه همه تلاش می کنند تا نشان دهند همه چیز مرتب است و تمرینات تیم ملی فوتسال زنان به طور منظم در حال برگزاری است، اما وضعیت موجود و حواشی های آن حکایت دیگری را نشان می دهد. غیبت شش تا هفت بازیکن ملی پوش در تمرینات، پرداخت نشدن پاداش قهرمانی آسیا، حذف سلیقه ای برخی ملی پوشان و… همه و همه حکایت از عادی نبودن این شرایط دارد.
نشست خبری روز سه شنبه هفته گذشته کادر فنی تیم ملی فوتسال زنان هم رنگ و بوی دیگری داشت. «علی رعدی» که سمت مدیریت فنی تیم ملی فوتسال زنان را دارد، در جایگاه پاسخگویی بسیار قدرتمند ظاهر شد و «زیور بابایی» یکی از مربیان این تیم در تمام مدت سکوت کرده بود تا اینکه به خواست رعدی به سوال پایانی خبرنگاران پاسخ داد.
کشتی کلاسیک و آلیش زنان هم سرمربی ندارند و فدراسیون انتخاب سرمربیان این دو تیم را به بعد از مسابقات قهرمانی کشور موکول کرده است.
در مقابل این خبرهای نه چندان خوب، تیم فوتسال دانشجویان دختر ایران در رقابت های بین دانشگاهی جهان به میزبانی بلژیک، میزبان را با ۱۷ گل شکست داد.
این پیروزی در بیستمین دوره مسابقات فوتسال بین دانشگاهی دانشجویان جهان به دست آمد، جایی که ورزشکاران ۸۵ دانشگاه معتبر از ۲۵ کشور جهان همچون آلمان، انگلستان، بلژیک، فرانسه، در سه رشته فوتسال، والیبال و فوتبال در دو بخش زنان و مردان با یکدیگر رقابت می کنند.
تیم فوتسال دانشجویان دختر ایران در نخستین دیدار خود به مصاف تیم دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند رفت و با نتیجه ۶ بر صفر به پیروزی رسید.
فوتسالیست های زن ایران در دومین دیدار نیز برابر تیم میزبان صف آرایی کردند و این بار با ۱۷ گل به پیروزی رسیدند.

به اشتراک بگذارید