سرخط خبرهای هفته گذشته، از ۵ تا ۱۲ دی ماه ۱۳۹۹:
کشمکش بر سر کاندیدای ریاست جمهوری زنان ایرانی همچنان ادامه دارد. حالا عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شوراینگهبان میگوید: اینکه زنان پست بگیرند، بحث فقهی و فرهنگی است و بستگی دارد به نظر آقایان در شورای نگهبان! او گفته اگر نظارت استصوابی و محدودیتهای قانونی در انتخابات نباشد شاید مردم به یک قاتل رای بدهند.
در حالی که ازدواج دختربچهها در ایران ادامه دارد، معصومه ابتکار به پاسخ دادن به انتقادات وارده در شبکههای اجتماعی ادامه میدهد. او این هفته گفته است واداشتن دختران کم سن و سال به ازدواج، حرکتى در جهت تضعیف زن و نادیده گرفتن حقوق اوست و خب اصلاً اشتباه نکنید، این نظر معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور نیست، او تنها سخنان علی خامنهای را تکرار کرده است.
طیبه سیاوشی نماینده سابق مجلس هم در واکنش به سخنان مشاور عالی وزیر بهداشت که انتقادات به کودکهمسری را «مزخرفات» خواند، گفت: کودکهمسری شاید برای ایشان که شناختی از حوزه کودکان ندارند، مزخرف باشد اما برای ما «دردناک» است. سیاوشی گفت: اگر قانون منع کودکهمسری به تصویب میرسید و مانع تصویب آن نمیشدند، میتوانست این عرف را تغییر بدهد تا دخترها تا ۱۳ سالگی بتوانند کودکی کنند.
الهه موسوی، روزنامهنگار و خبرنگار محیط زیستی شمال کشور به دادسرای عمومی و انقلاب تهران احضار شد. این پرونده با شکایت اداره کل منابع طبیعی گلستان علیه این خبرنگار باز شده و اتهامات او “نشر اکاذیب”، “افترا” و “توهین به اشخاص عادی” عنوان شده است. گفته میشود در این پرونده به مطالبی که خانم موسوی در خصوص آلودگی «رادیوم و باریوم» کارخانه «کانسار خزر»، منتشر کرده استناد شده است.
یکی از زنان عرب اهواز که پس از حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح در اهواز بازداشت شده بود به هفت سال حبس محکوم شد. «صهباء (لمیاء) حمادی» شهروند ۲۳ ساله اهل سوسنگرد شاعر، نویسنده و از فعالان فضای مجازی است که مهرماه ۱۳۹۸ در جریان حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح به اتهام «بغی و اقدام علیه امنیت کشور» توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شد.
۱۸ نفر از زندانیان سابق بند زنان اوین دهم دیماه ۹۹، در یازدهمین سالروز بازداشت #مریم اکبری منفرد در بیانیهای خواستار آزادی این زندانی سیاسی شدند. مریم اکبریمنفرد در تاریخ دهم دی ماه ۱۳۸۸ بازداشت شده و بدون حتی یک ساعت مرخصی، در زندان به سر برده است. به نوشته این بیانیه، مریم تحت حکم ناعادلانهی ۱۵ سال حبس تعزیری قرار دارد؛ طبق قوانین جدید، این حکم باید به ۱۰ سال کاهش مییافت اما تا امروز این اتفاق نیفتاده است.
زنی که برای پیگیری پروندۀ طلاق خود از همسرش به دادگاه خانواده رفته بود مورد حملۀ دو مرد قرار گرفت که به رویش اسید پاشیدند. باید دید حالا که بیش از یک سال از تصویب تشدید مجازات اسیدپاشی میگذرد چه حکمی برای این مهاجمان صادر میشود.
مرکز حقوق بشر کانون وکلای دادگستری آمریکا جایزه اِلِنور روزولت در سال ۲۰۲۰ را به نسرین ستوده، وکیل دادگستری و زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک ورامین اهدا کرد. در بیانیهای که از طرف این کانون منتشر شده، از نسرین ستوده به خاطر «فعالیت جسورانه و بیدریغش در تقویت پایبندی به حقوق بشر در ایران» قدردانی شده است.
سه عکاس زن ایرانی به لیست پیشگامان زنان عکاس جهان در سال ۲۰۲۰ پیوستند. «شادی قدیریان»، «آزاده اخلاقی» و «فاطمه بهبودی» عكاسانی هستند كه در میان پنجاه نام جدیدی كه به فهرست «صد قهرمان زن» (Hundred Heroines) اضافه شدهاند، حضور دارند. سالهای گذشته نیز هنرمندانی مانند «گوهر دشتی»، «نیوشا توكلیان»، «شیرین نشاط» و «میترا تبریزیان» در این فهرست قرار گرفته بودند.
سنای آرژانتین نهایتاً روز سهشنبه، ۹ دی، بعد از یک جلسه ۱۲ ساعته و در ساعت ۴ صبح با ۳۸ رأی موافق در برابر ۲۹ رأی مخالف به قانون تازه پایان داوطلبانه به بارداری ناخواسته در آرژانتین رأی مثبت داد. اعلام نتیجه رأیگیری صحنههایی از اشک و رقص و پایکوبی را در برابر سنا رقم زد که در تاریخ آرژانتین کمسابقه است. مخالفان نیز سرخورده به یکدیگر تسلی میدادند.
برای اولین بار در مصر، یک دانشجوی ۲۲ ساله به خاطر آزار جنسی دو زن از طریق شبکههای اجتماعی به سه سال زندان محکوم شده است. صدور این حکم پیروزی نادری برای فعالان حقوق زنان در مصر به شمار میرود. احمد باسم زکی که در دانشگاه آمریکایی قاهره تحصیل میکند ماه ژوئیه گذشته در این شهر بازداشت شد.
دکتر آیلین سوزر استاد دانشگاه استانبول توسط مردی که ادعا میشود عاشق وی بوده است به طرزی فجیع به قتل رسید. قاتل که مردیست بهنام کمال دلبه (Kemal Delbe)، بعد از بریدن گلوی آیلین سوزر (Aylin Sözer) او را در حالی که زنده بود، به آتش کشیده است. فعالین حقوق زنان در ترکیه مدتهاست که نسبت به افزایش خشونت علیه زنان و زن کشی هشدار میدهند اما پاسخ دولت عدالت و توسعه، سرکوب فمینیستها و میدان دادن به مرتجعین و زن ستیزان بوده است.
شهرزاد مظفر، سرمربی پیشین تیم ملی فوتسال زنان ایران، میگوید: در ایران توقعات از تیمملی بالاست. شهرزاد مظفر، که اکنون سرمربی تیم ملی فوتسال کویت است معتقد است در ایران به دلیل بالا رفتن سطح فوتسال، توقعات از تیم ملی زیاد است که همین موضوع فشار زیادی به مربی وارد میکند.
و در موفقیتی دیگر برای فوتبال زنان ایران، پریا شهریاری، نخستین ایرانی خواهد بود که ناظر فوتبال المپیک میشود. فدراسیون جهانی فوتبال در نامهای رسمی خطاب به «پریا شهریاری» از او خواسته است تا دعوت این فدراسیون بینالمللی را برای پست «ناظر برگزاری رقابتهای فوتبال المپیک توکیو» قبول کند.
رقابتهای المپیک توکیو، به دلیل همهگیری کرونا با یک سال تاخیر در تابستان ۲۰۲۱ آغاز خواهد شد. این مهمترین رویداد ورزشی جهان است و رشته فوتبال نیز در آن سهمی خواهد داشت. افتخاری که برای زنان ایرانی به یادگار خواهد ماند.