ماچونیوز ۲۰۰: ارسال لایحه منع خشونت علیه زنان به مجلس، حذف غربالگری اجباری سلامت جنین

ماچونیوز ۱۹۹: تصویب لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت
14 ژانویه 2021
ماچونیوز ۲۰۱: افزایش مبلغ وام ازدواج برای زیر ۲۵ ساله‌ها، بازگشت نسرین ستوده به زندان قرچک
1 فوریه 2021

ماچونیوز ۲۰۰: ارسال لایحه منع خشونت علیه زنان به مجلس، حذف غربالگری اجباری سلامت جنین

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت، از ۱۹ تا ۲۶ دی ماه:

لایحه منع خشونت علیه زنان به مجلس رفت

غربالگری اجباری سلامت جنین حذف شد

فعالان زن به تغییرات قانون مهریه اعتراض کردند

نسرین ستوده در بیمارستان بستری شد

بیش از یک میلیون زن بیکار شدند

بحث بر سر حضور زنان در استادیوم‌ها، بار دیگر بالا گرفت

بالاخره بعد از دو هفته، دولت لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت را به مجلس داد. در این مدت متن لایحه منتشر نشده و معلوم نیست که لایحه جدید چقدر با لایحه‌ای که قوه قضاییه برای منع خشونت علیه زنان تصویب کرد، متفاوت است. حالا باید منتظر مجلس باشیم و ببینیم چه تغییراتی را در این لایحه ایجاد می‌کند.

همین نمایندگانی که قرار است لایحه منع خشونت علیه زنان را تصویب کنند در جدیدترین اقدام خود الزام مادران و پزشکان زنان و زایمان به غربالگری سلامت کودک را حذف کردند. غربال‌گری یک‌سری آزمایش خون و سونوگرافی است که برای بررسی سلامت جنین و غربال‌کردن گروه‌های پرخطر از لحاظ بیماری‌های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نُقصان‌های ژنتیکی و ناهنجاری‌های فیزیکی در ماه‌های مختلف بارداری انجام می‌شود و وزارت‌بهداشت برخی از آن‌ها را اجباری کرده‌بود.

در صورت اثبات برخی از بیماری‌های مادرزادی جنین، اجازه پایان داوطلبانه بارداری درمانی برای این مادران صادر می‌شد و آنها می‌توانستند در محیطی امن و بهداشتی برای پایان دادن به بارداری خود اقدام کنند. حالا کبری خزعلی، رئيس شورای‌اجتماعی زنان و دختر ابوالقاسم خزعلی، تبریک گفته که با تلاش «نمایندگان انقلابی مجلس»، اجبار مادران به غربال‌گری پیش ‌از زایمان برداشته شده چون از نظر او این کار اجبار مادران به کشتن جنین‌شان بوده! باید ببینیم آیا سازمان بهزیستی امکانات لازم برای نگهداری از نسل جدید کودکان با بیماری‌های مادرزادی را دارد؟

و برگ زرین دیگر از نمایندگان مجلس، تلاش برای اصلاح قانون مهریه است که در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در حال رسیدگی و صدای اعتراض فعالان حقوق زنان را بلند کرده است. در بیانیه‌ای که این زنان منتشر کرده‌اند، بر رعایت حق زنان و اتخاذ راهکارهای عادلانه برای حل مسئله مهریه تأکید شده است. در این بیانیه که به امضای ۱۲۴ نفر رسیده، ضمن درخواست نصف کردن دارایی کسب شده زوجین و برخوردار شدن زن از حق طلاق آمده است که اگر قانون برای زنان حقوق برابر در ازدواج در نظر می‌گرفت مهریه اهرمی برای خروج زنان از بن بست های قانونی نبود. همچنین اگر حاکمیت امکان اشتغال زنان را فراهم می کرد زنان برای ادامه زندگی بعد از طلاق مجبور به گرفتن مهریه یا طلب کردن مهریه بالا در زمان ازدواج نمی‌شدند.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک ورامین که از روز جمعه ۱۹ دی‌ به مرخصی درمانی اعزام شده، برای انجام مراحل آنژیو‌گرافی قلب در بیمارستان پارس بستری است. رضا خندان همسر این مدافع حقوق بشر و زندانی سیاسی می‌گوید انجام این مراحل درمانی از اواخر شهریور‌ ماه و در هنگام انتقال همسرش به بیمارستان طالقانی از طرف کمیسیون پزشکی توصیه شده اما او تاکنون موفق به انجام این مراحل نشده بودند. مقامات قضایی با تمدید مرخصی درمانی نسرین ستوده تا روز دوشنبه ۲۹ دی ‌ماه موافقت کرده‌اند.

مرکز آمار ایران خبر داده که در یک سال گذشته بیش از یک میلیون زن از بازار کار ایران خارج شده‌اند. از شمار زنان شاغل کاسته و به شمار بیکاران افزوده شده است. مرکز آمار ایران نرخ بیکاری فصل سوم سال را ۹,۴ درصد اعلام کرد که در مقایسه با فصل قبل – تابستان و پائیز سال گذشته کاهش یافته است. این کاهش اما همانطور که پیشتر مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده بود از خروج جویندگان کار از بازار ناشی می‌شود و نه ایجاد مشاغل جدید. در واقع این افراد از یافتن کار ناامید شده‌اند و دیگر جویای کار نیستند.

شمار جمعیت فعال اقتصادی در پاییز امسال نسبت به یک سال قبل یک میلیون و ۴۹۰ هزار نفر کمتر شده است. به همین نسبت از جمعیت شاغل نیز کاسته شده است. همانند فصل‌های پیشین زنان بازهم سهم بیشتری در خروج اجباری از بازار کار دارند. حدود یک میلیون و ۴۰ هزار نفر از جمعیت زنان فعال اقتصادی کاسته شده است. در همین دوره ۷۷۷ هزار نفر بر شمار زنان بیکار افزوده شده است. در این میان تنها نیمی از بیکارشدگان بر اثر کرونا مشمول دریافت بیمه بیکاری شناخته شده‌اند.

بالاخره خبر خوب این که برخلاف تصور رایج مبنی بر ضعیف‌تربودن دختران در علوم شناختی نظیر ریاضی و علوم، براساس گزارش روند ۲۰ سالۀ آزمون‌های بین‌المللی تیمز (ریاضی/ علوم) که در پایه‌های چهارم و هشتم انجام می‌شود، ایران جزو کشورهایی است که در اکثر دوره‌ها، دختران نمرۀ بالاتری نسبت به پسران داشته‌اند.

بالاتر بودن نمرۀ پسران نسبت به دختران در علوم شناختی هرچند به‌لحاظ منطقه‌ای یا سطح توسعه‌یافتگی از قاعدۀ مشخصی تبعیت نمی‌کند، اما این نسبت در کشورهای توسعه‌یافته تکرار بیشتری دارد و شاید همین موضوع موجب شده تا تصور ضعیف‌تربودن دختران تعمیم پیدا کند.

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، رسما قانون کلیسای کاتولیک را تغییر داده است تا به زنان اجازه دهد مراسم عشای ربانی را اجرا کنند و در محراب خدمت کنند. با این حال، او همچنان تصریح کرده است که مقام کشیشی کماکان متعلق به مردان خواهد بود. این اقدام پاپ فرانسیس در واقع رسمیت دادن به نقش‌هایی است که زنان پیشتر هم در برخی مراسم کلیسای کاتولیک، به ویژه در کشورهای غربی بر عهده داشته‌اند.

فوتسال پلنت اسامی بهترین مربی‌های زن جهان در قسمت باشگاهی را معرفی کرد که نام عاطفه رضایی سرمربی مس رفسنجان در گزینه‌ها آمده. فصل پیش مس رفسنجان قهرمان لیگ برتر فوتسال زنان شد.

گیتی موسوی که رکورد جهانی کشیدن تریلر را دارد، رکوردی تازه در زمینه اسکات نشسته در سطح ملی و جهانی با وزن ۲۷۵ کیلوگرم به مدت زمان یک دقیقه و ۱۷ ثانیه و ۷۵ صدم‌ثانیه به ثبت رساند وی همچنین ۱۱ تایر را در یک دقیقه جابه‌جا کرد.

نعیمه ظفر، مربی و گزارشگر ایرانی به عنوان سرمربی تیم ملی بسکتبال زنان قطر معرفی شد. نعیمه ظفر در این قرارداد که با فدراسیون بسکتبال قطر نهایی شد، هدایت تیم‌های ملی بزرگسالان و جوانان کشور قطر را بر عهده گرفت. خانم ظفر که یکی از گزینه‌های هدایت تیم بسکتبال زنان ایران نیز بود، پیش‌تر به عنوان نخستین زن، یک بازی بسکتبال لیگ زنان ایران را در رادیو ورزش در صدای جمهوری اسلامی گزارش کرده بود که باعث ایجاد حواشی متعددی شد.

در انتخابات دهم اسفند فدراسیون فوتبال، از بین چهار نامزد زن برای سمت نایب رئیسی، یک نفرشان جایگزین «لیلا صوفی‌زاده»، نایب رئیس فعلی فدراسیون خواهد شد.

پس از «خدیجه سپنجی»، اولین نایب رئیس زنان فدراسیون که سال ۱۳۷۹ و هم‌زمان با ریاست «محسن صفایی فراهانی» بر فدراسیون فوتبال و راه‌اندازی انجمن فوتبال زنان در فدراسیون بر این کرسی نشست، فرد دیگری نتوانسته با اختیارات تام در این پست فعالیت کند. خانم سپنجی مدعی بود که فوتبال زنان در ایران با او متولد شده است. کارشناسان حوزه فوتبال زنان هم حرفش را تایید می‌کردند. در مدیریت قاطع و مقابل مدیران بالادست نفوذناپذیر بود.

اما حالا همان فوتبال زنان، حتی از رنکینگ فیفا هم خارج شده و بیش از قبل نیاز به حضور زنی مدیر با جسارت و آشنا به فضای فوتبال زنان احساس می‌شود.

نایب رئیس فدراسیون فوتبال در حالی انتخاب می‌شود که موضوع حضور زنان در استادیوم‌های ایران کل این ورزش را تحت تاثیر خود قرار داده است،

خداداد عزیزی، بازیکن سابق تیم ملی فوتبال ایران، در یک برنامه ورزشی که از تلویزیون ایران پخش شد، گفت چرا باید میزبانی جام ملت‌های آسیا را به ایران بدهند در حالیکه زن‌ها اجازه ندارند وارد ورزشگاه شوند. او گفت ‘فیفا اجازه نخواهد داد که ما جلوی ورود خانم‌ها را بگیریم.’ ‌‌خداداد عزیزی در پاسخ به اصرار‌های مجری برنامه که بی‌توجه به صحبت‌های او درباره ارتباط ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه و میزبانی جام ملت‌های آسیا، می‌خواست بحث را پیش ببرد گفت: ‘من همین‌جا روی کاغذ می‌نویسم که تحت هیچ شرایطی به ما میزبانی نمی‌دهند.’

 

به اشتراک بگذارید