ماچونیوز۲۰۶: زنان ایرانی از بیکارترین زنان جهانند
26 فوریه 2021
ماچونیوز ۲۰۸: مراسم هشتم مارس در شهرهای مختلف ایران برگزار شد
12 مارس 2021

ماچونیوز۲۰۷: چهارمین همسر‌کشی در ارومیه

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

اما سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت از ۸ تا ۱۵ اسفند ماه:

ایرادات قم به لایحه منع خشونت علیه زنان
حزب موتلفه می‌گوید صیغه در این حزب ممنوع است
چهارمین همسر‌کشی در ارومیه
باز هم ممنوعیت ورزشی برای زنان

معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده، این هفته هم به مجلسیان یادآوری کرد که لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت، منتظر رسیدگی آنهاست. بیش از یک ماه است که این لایحه به مجلس شورای اسلامی ارسال شده اما هنوز بررسی آن شروع نشده است.

ابتکار گفت که این لایحه نتیجه همکاری و هم پیمانی قوه مجریه و قضاییه یعنی دو بخش مهم حاکمیت است. هم زمان اما رئیس پژوهشکده‌ زن و خانواده یادآوری کرد که نقش حوزه را نباید در چنین لایحه مهمی نادیده گرفت. محمدرضا زیبایی نژاد در آستانه ۸ مارس روز جهانی زنان گفت اگر زن اقتدار مرد را بپذیرد آسیب نمی‌بیند.

محمدرضا زیبایی نژاد با اشاره به لایحه مع خشونت علیه زنان گفت «باید این لحاظ شود که خشونت‌ها چقدر مهم هستند؟ یا خشونت علیه زنان چه میزان مهم است؟ اگر به گونه‌ای بود که نمی‌توانیم بی‌تفاوت باشیم سپس در مورد قانون آن به نتیجه برسیم.»

او معتقد است که ما با خشونت روا و ناروا یا با خشونت خوب و بد مواجهیم، از مصادیقی هم که برای خشونت خوب و روا نام برده این است «در این لایحه آمده که هر رفتاری که باعث محدودیت شخص از حقوق قانونی او شود خشونت به حساب آمده، به عنوان مثال دختر از لحاظ قانونی می‌تواند نصفه شب در خیابان قدم بزند و پدر مانع اومی‌شود، آیا این پدر اعمال خشونت نسبت به دخترش داشته است؟»

این سخنان موجی از واکنش را به همراه داشت. عباس عبدی پژوهشگر اجتماعی در توییتر خود نوشت: ‏خشونت علیه زنان در جوامعی بیشتر است که نابرابری جایگاه و در نتیجه اقتدار مرد بیشتر است. رئیس پژوهشکده خانواده باشی و متوجه این موضوع ساده نشوی خیلی کار سختی است.

آذر منصوری قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت هم نوشت: تئوریزه کردن #خشونت_علیه_زنان از نوع؛ توجیه «تا نباشد چوب تر»، توسط رئیس پژوهشگاهی با این درجه از اهمیت، خود عاملی است برای باز تولید این چرخه خشونت غیر انسانی و ضد بشری علیه زنان ایران.

علی جنتی، وزیر پیشین ارشاد هم گفت هر دم از این باغ بری میرسد. بعد از سخنان گهربار آقای علم الهدی در مورد صداکردن همسران با اسم کوچک به عنوان یکی از نشانه های غربزدگی همفکران ایشان نیز افاضات جدیدی دارند. باید منتظر طرح ایده های جدید انحرافی بود.

اشاره علی جنتی به سخنان احمد علم‌الهدی، امام جمعهٔ مشهد است که نسبت به استفادهٔ نام کوچک بین زن و شوهرها انتقاد کرده است.

او گفته است که متأسفانه! به دلیل تأثیرات فرهنگ غرب ما شاهد این هستیم که زن و شوهر یکدیگر را با نام کوچک صدا می‌زنند. البته امام جمعهٔ مشهد استفاده از نام کوچک را هنگام صمیمیت بلامانع دانست اما گفت در لایهٔ ظاهری زندگی حرمت‌ها باید حفظ شود.

آیت‌الله خامنه ای هم در فتوای جدید اعلام کرد بوسیدن عکس امام خمینی توسط زنان نامحرم اگر به قصد لذت نباشد اشکال ندارد! مجلس این هفته رای داد که وام ازدواج ۷۰ میلیون تومان برای هر زوج به صورت قرض‌الحسنه و با بازپرداخت ۱۰ ساله تعیین شود. بنا بر متن مصوبه مجلس و «به منظور کاهش سن ازدواج»، بانک مرکزی ایران موظف شد تا وام ازدواج برای مردان زیر ۲۵ سال و زنان زیر ۲۳ سال واجد شرایط دریافت تسهیلات ازدواج را تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان افزایش دهد.

در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ احزاب مختلف در حال تعیین خطوط قرمز خود هستند. از جمله دبیرکل موتلفه گفت جای صیغه داخل حزب نیست اسدالله بادامچیان گفته حزب موتلفه نظارت داخلی محکمی دارد. اگر فردی در موتلفه صیغه کند اخراجش می‌کنیم. حزب پایگاه اجتماعی است و فردی که در این پایگاه قرار می‌گیرد باید حافظ نوامیس مردم باشد. حزب محل ورود زنان، دختران و همسران و خواهران اعضا است و بخش زنان ما بخش گسترده‌ای در سراسر کشور را تشکیل می‌دهند.

بادامچیان تاکید کرده: همه باید مراقب باشیم تا کسی به ناموس مردم چشم ندوزد. حالا اگر کسی دچار هوسرانی شد اخراجش می‌کنیم.

مریم اکبری منفرد، عالیه مطلب زاده، راحله اصل احمدی، حدیث صبوری، زینب همرنگ، شیوا اسمعیلی، پریسا رفیعی و آتنا دائمی هشت تن از زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین طی نامه‌ای سرگشاده ضمن اعلام همدردی و همبستگی با خانواده و نزدیکان بهنام محجوبی، نسبت به نقض حقوق زندانیان اعتراض کردند.

بیش از شصت نفر از فعالان جنبش زنان ایران با انتشار بیانیه‌ای تایید احکام سنگین زندان برای نجمه واحدی و هدی عمید را محکوم کرده و خواهان توقف کامل اجرای این احکام شدند.

این فعالین در بیانیه خود با اشاره به تایید احکام هشت و هفت سال زندان برای «هدی عمید» و «نجمه واحدی» نوشته‌اند که هدف این دو تنها یادآوری حقوق ناچیز زنان در قانون و کمک به زنان برای استفاده از ظرفیت‌های بسیار کوچک قوانین مدنی و خانواده برای داشتن زندگی مستقل‌تر بوده است.

نرگس محمدی ، فعال حقوق بشر و نایب رئیس انجمن مدافعان حقوق بشر در ایران ، گفت که رئیس وقت زندان اوین علیه او پرونده تشکیل داده است ، در حالی که شاکی حقیقی خودِ اوست و در جایگاه متهم نخواهد نشست. خانم محمدی یک فیلم و بیانیه منتشر کرد که در آن نسبت به آزار جنسی و “تعرض” به زندانیان زن ، از جمله خودشان ، در زندان های ایران هشدار می دهد.

این فعال حقوق بشر تأیید کرد که نه تنها در “هیچ” مرحله‌ای از رسیدگی به این پرونده شرکت نمی‌کند ، بلکه “قطعاً” از حکم دادگاه سرپیچی خواهد کرد. خانم محمدی در آخرین گفتگوی خود جزئیات دقیق و “وحشتناکی” از آنچه برای وی در دفتر رئیس زندان اوین دردی‌ماه ۹۸ اتفاق افتاده ارائه داد.

یک زن جوان ۳۳ ساله به نام «عزیزه حقی» ساکن ارومیه، توسط همسرش به قتل رسید.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو»، با اعلام این خبر نوشت که عزیزه حقی مادر ۴ فرزند بوده و همسرش او را با روسری خفه کرده است. خانواده خانم عزیزی از همسر او شکایت کرده‌اند و «قیرمان درویشی»، همسر «عزیزه حقی» هم‌اکنون در بازداشت به سر می‌برد. قتل عزیزه حقی چهارمین قتل از این دست در استان آذربایجان غربی در چند ماه گذشته است.

وزارت امور زنان افغانستان می‌گوید در سال جاری دست‌کم ۱۳۶ زن در نتیجه خشونت‌های خانوادگی در این کشور به قتل رسیدند. رویا دادرس، سخنگوی این وزارت به بی ‌بی ‎سی گفت که این رقم نسبت به سال گذشته که موارد قتل حدود ۹۰ پرونده بوده، بیش از پنجاه درصد افزایش یافته است. به باور وی، شیوع ویروس کرونا و دوران قرنطین سبب حضور بیشتر مردان در خانه و حاد شدن خشونت‌های کوچک و پنهان شده که منجر به قتل شده است.

طبق نظرسنجی دفتر آمار ملی بریتانیا از زنان ۱۴ تا ۲۴ سال، ۶۹ درصد زنان در دوران قرنطینه به کارهای خانه رسیدگی کرده‌اند. این در حالی است که این رقم برای مردان ۵۸ درصد است. همچنین ۶۲ درصد زنان هم در این دوران وظیفهٔ رسیدگی به درس فرزندانشان را برعهده‌ داشتند.

جان گدرت، مربی پیشین تیم ژیمناستیک زنان که قهرمان المپیک نیز شده‌ بودند، پس از ابلاغ دادستانی میشیگان مبنی بر تشکیل پرونده و پیگیری شکایت قربانیان او، به زندگی خود پایان داد. پزشک این تیم نیز که به آزار جنسی دختران تیم ژیمناستیک دست زده بود به ۴۵ تا ۱۷۵ سال زندان متهم شد. گفته می‌شود این مربی از اعمال پزشک تیم اطلاع داشته است. دادستان میشیگان خودکشی این آزارگر را پایانی مصیبت‌بار بر یک فاجعه خواند.


ورزش زنان

شهره موسوی نایب رئیس فدراسیون فوتبال بانوان شد. موسوی که سابقه مدیر‌عاملی شرکت بازاریابی شبکه‌ای و مدیر‌عاملی تیم فوتبال بادران در لیگ دسته یک کشور را در کارنامهٔ خود دارد، با کسب ۷۰ رأی در مقابل ۱۷ رأی باطل به عنوان نایب رئیس فدراسیون فوتبال بانوان انتخاب شد.

پس از انتشار فیلم درگیری چند فرد ناشناس با زنان سنگ‌نورد کوه سفید اصفهان و اظهارات امام جمعه دُرچه مبنی بر کثافت‌کاری خواندن کوه‌نوردی زنان، ورود زنان به کوه سنگ سفید اصفهان ممنوع شد.

هیات کوه‌نوردی استان اصفهان، اعلام کرد: «با توجه به حساسیت به وجود آمده در خصوص کوه سفید دُرچه، تا اطلاع ثانوی کلیه‌ی خانم‌های سنگ‌نورد جهت انجام تمرین خود به سالن‌های معین شده مراجعه کنند.» در مقابل فاطمه افتخاری، نائب رئیس ورزش‌های هوایی استان اصفهان، این کار را نوعی تائید تهمت‌ها به زنان خواند.

کیمیا علیزاده تکواندوکار ایرانی که به آلمان مهاجرت کرده، قصد دارد در المپیک توکیو با پرچم سفید و در قالب تیم پناهندگان حضور یابد. علیزاده به رویترز گفته است:” حالا همه چیز خوب است. نکته مهم این است که من می توانم زندگی شخصی و ورزشی خود را با هم داشته باشم. “

سارا خادم‌الشریعه، چهره‌ی شاخص شطرنج ایران به عضویت کمیسیون ورزشکاران فدراسیون جهانی شطرنج، فیده، درآمد. البته مدت عضویت در این کمیسیون به طور معمول ۴ سال است اما این دوره از انتصاب اعضای کمیسیون در سال ۲۰۲۲، یعنی سال آینده، به پایان خواهد رسید.

به اشتراک بگذارید