ماچولند خبرنامه شماره ۴۵ -۱۱ تا ۱۷ آذرماه ۱۳۹۶

خبرنامه شماره ۴۴ ماچولند – ۴ تا ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۶
1 دسامبر 2017
کارکرد اجتماعی زن‌ستیزی
12 دسامبر 2017

ماچولند خبرنامه شماره ۴۵ -۱۱ تا ۱۷ آذرماه ۱۳۹۶

از شبکه‌های اجتماعی خسته شده‌اید؟ فرصت ندارید صدها سایت و وبلاگ و روزنامه را برای یافتن خبرهای زنان زیر و رو کنید؟ هر هفته بهصفحه خبرنامه ماچولند سر بزنید یا اینجا در خبرنامه ثبت نام کنید تا از مهم‌ترین خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی در هفته‌ای که گذشت باخبر شوید.

در هفته‌ای که پشت سر گذاشتیم، معصومه ابتکار،‌ معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی، جز سفر به کرمانشاه و بازدید از مناطق زلزله زده، پیامی را به مناسبت ۱۶ آذر، روز دانشجو منتشر کرد. در این پیام کاملا سیاسی، معاون امور زنان رئیس جمهور تنها به مریم میرزاخانی؛ ریاضی‌دان فقید ایرانی اشاره کرد و گفت که ۱/۸ میلیون نفر از دانشجویان را زنان و حدود ۲۷% اعضای هیئت‌علمی را نیز بانوان تشکیل می‌دهند.

او در پیام ابراز امیدواری کرد که دولت بیشترین اهتمام خود را برای اشتغال دختران و پسران تحصیل‌کرده صرف کند تا آینده روشنی را برای ایرانیان رقم زند.

دراین هفته همچنین شورای فرهنگی- اجتماعی زنان و خانواده پس از تصویب مصوبه پیرامون غیرضروری بودن حضور زنان در ورزشگاه‌ها، روز اول ماه صفر به نام روز مبارزه با خشونت علیه زن و خانواده اعلام کرد. اعضای این شورا دلیل انتخاب روز اول صفر را ورود کاروان زینب کبری به شام و کاخ یزید مطرح و با رأی اکثریت قاطع آن را به تصویب رساندند.

وب سایت مهرخانه در گزارشی نگاهی داشته به عملکرد نمایندگان زن مجلس در یک‌سال گذشته . براساس این گزارش، مجلس دهم در میان مجالس بعد از انقلاب، بیشترین تعداد نمایندگان زن را به خود دیده است. در این گزارش غالباً به فعالیت‌های شخص نمایندگان پرداخته شده و فعالیت‌هایی که آن‌ها به‌صورت ارایه طرح و بررسی لوایح در قالب کمیسیون‌ها یا فراکسیون‌ها انجام داده‌اند مدنظر قرار نگرفته است. در این گزارش به نطق‌های میان‌دستور، حضور در اجلاس‌های بین‌المللی، تذکرها، دیدارها و حضور در جلسات مهم مجلس پرداخته شده است.

وب سایت خانه امن در مطلبی به بررسی قوانین مربوط به خشونت خانگی در ترکیه پرداخته است.

موسی برزین در این مطلب نوشته‌است: اولین قانون ترکیه در مورد پیشگیری از خشونت خانگی، سال ۱۹۹۸ تصویب شد. این قانون، «قانون حفاظت از خانواده» نام داشت. به دلیل نواقص زیاد این قانون، سال ۲۰۱۲ قانون به نسبت جامع و کامل دیگری با عنوان «قانون حفاظت از خانواده و پیشگیری از خشونت علیه زنان» تصویب شد که هم اکنون در حال اجرا است. در این قانون که تنها در مورد پیشگیری از خشونت علیه زنان و حمایت از قربانیان است، تدابیر کارآمدی برای پیشگیری از خشونت خانگی پیش‌بینی شده که در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می شود.

بر طبق ماده ۲ این قانون، خشونت خانگی عبارت است از هر نوع خشونت فیزیکی، جنسی، روانی و اقتصادی که از طرف یک هم‌خانه علیه هم‌خانه دیگر و یا اعضای یک خانواده علیه همدیگر اتفاق بیافتد. خشونت نیز عبارت است از رفتاری که باعث ضرر و آسیب فیزیکی، جنسی، روانی و اقتصادی به شخص شده و یا این آسیب‌ها در معرض وقوع باشد.

تصویر زن در تبلیغات تلویزیون عنوان تحقیقی است که خبرگزاری فارس در مورد کلیشه‌های جنسیتی موجود در آگهی‌های بازرگانی تلویزیون انجام داده است. این خبرگزاری نوشته است که در این پژوهش آگهی‌ها ابتدا با توجه به موضوع، تفکیک شده‌اند، سپس به بررسی کلیشه‌های جنسیتی پرداخته شده است تا مشخص شود آیا در آگهی‌های بازرگانی ایران به‌ویژه با توجه به محتوا، از این حیث تفاوتی در کلیشه‌سازی وجود دارد. نتایج پژوهش حاکی است در آگهی‌ها میان جنسیت بازیگر نقش با حضور در آگهی، شخصیت اصلی آگهی، شیوه تماس با اشیاء، نوع شغل، عقب‌نشینی روانی، حضور در موقعیت خانواده و صدای راوی رابطه معنادار وجود دارد و موضوع آگهی در شیوه نمایش تفاوتی ایجاد نمی‌کند. علت این امر، تداوم، ثبات و حضور پررنگ کلیشه‌های جنسیتی به شکل قوی در انواع آگهی، ورای موضوع آن است، که، در همه انواع آن، بازتولید می‌شود.

شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات «روشنگران و مطالعات زنان»، در گفت و گو با روزنامه جهان صنعت گفته است که روحانی ناامید و ناامیدترمان می کند. شهلا لاهیجی که عمرش را در ادبیات و صنعت نشر گذرانده اما هم سیاست می‌داند و هم حقوق‌. فعال اجتماعی است و برای تعالی جایگاه زنان می‌جنگد‌، می‌گوید این روحانی، روحانی پیش از انتخابات نیست و روز‌به‌روز همه را ناامیدتر می‌کند‌. لاهیجی مهم‌ترین وظیفه روحانی را اجرای قانون اساسی می‌داند و استناد به آن‌. «روحانی با مردم روراست باشد، اگر نمی‌تواند بگوید نمی‌توانم و همه را راحت کند‌.»

بنیاد پژوهش‌های زنان ایران از برگزاری بیست و نهمین کنفرانس خود از ۸ تا ۱۰ ژوئن ۲۰۱۸ میلادی (۱۸تا ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ خورشیدی) در شهر استکهلمخبر داد. قرار است در این کنفرانس به موضوع «متحدان جنبش زنان ایران در منطقه و جهان» پرداخته شود.

در بیانیه آغازین بیست و نهمین دوره این کنفرانس آمده: «درهم‌تنیدگیِ نابرابری‌های جنسی و جنسیتی با سایر بی‌عدالتی‌های طبقاتی، مذهبی، قومی و نژادی، و نیز فراوانی وجوه اشتراک میان مطالبات، آرمان‌ها و اهداف جنبش‌های فمینیستی با آرمان‌ها و درخواست‌های سایر جنبش‌های عدالت‌خواهانه، ضرورت یافتن راهکارهایی برای همکاری‌های مشترک را اجتناب‌ناپذیر می‌کند.»

مجله تایم روز چهارشنبه کاربرانی را که با استفاده از هشتگ Me too یا «من هم» به شرح تجربه‌هایشان از آزارهای جنسی‌ پرداختند به عنوان شخصیت سال اعلام کرد. به نوشته تایم، «این سکوت‌شکنان» فراگیری آزار جنسی در مشاغل مختلف را افشا کردند و برای مقابله با این پدیده، در سراسر ایالات متحده موج به راه انداختند. حدود دو ماه پیش و در پی رسوایی جنسی و اخراج هاروی واینستین، تهیه‌کننده بزرگ هالیوود، شماری از زنان در توئیتر خواستار آن شدند کسانی که مورد آزار جنسی قرار گرفته‌اند با استفاده از هشتگ «من هم» از تجربه‌های شخصی خود بنویسند. این هشتگ در بین کاربران فارسی‌زبان نیز با استقبال روبه‌رو شد.

در ادامه انتشار اخبار مربوط به رسوایی‌های جنسی، سومین نماینده کنگره به دلیل بدرفتاری جنسی از کار خود استعفا کرد. “ترنت فرنکز” از نمایندگان ایالت آریزونای آمریکاست که در پانزده سال گذشته عضو مجلس نمایندگان بوده است. گزارش شده که آقای فرنکز دیداری با رئیس مجلس نمایندگان داشته و وقتی پل رایان موارد اتهامی را برای او برشمرده آقای فرنکز آنها را کتمان نکرده است.

پیشتر در روز پنجشنبه، سناتور دموکرات ال فرنکن اعلام کرده بود که از سمت خود کناره‌گیری می‌کند. در همین هفته یک نماینده دموکرات مجلس نمایندگان هم که بیش از پنجاه سال در کنگره آمریکا بوده از سمت خود استعفا کرد.

بعد از رو شدن تعرض‌های پی‌در‌پی هاروی واینستین، تهیه کننده هالیوود، بسیاری از زنان شروع به بیان تجربیاتشان از دست‌درازی‌های مردان قدرتمند عرصه هنر و سیاست کردند. این روند در نهایت منجر به کناره‌گیری بسیاری از این مردان از قدرت شد.

در هفته‌ای که گذشت، علمای قم به موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها پرداختند. آیت‌الله مکارم شیرازی و جعفر سبحانی در سخنانی حضور زنان در ورزشگاه‌ها را غیر ضروری خواندند. مکارم شیرازی، با اشاره به سابقه بحث ورود زنان به ورزشگاه‌ها و مخالفت با آن، تأکید کرد: «طرح مجدد این مسئله، رفتن راه انحرافی است»

جعفر سبحانی، از مراحع تقلید شیعه در درس خارج اصول خود در مسجد اعظم قم درباره حضور زنان در ورزشگاه گفته که این مسئله با عفت زنان سازگار نیست. او گفته: «آوردن هزاران دختر به ورزشگاه که یک طرف جوانان مرد و طرف دیگر، دختران باشند، اصلا مناسب نیست.» او گفته: «مسئولان برای ازدواج زنان فکر کنند؛ به فکر طلاق‌ها باشند؛ برای اعتیاد کشور کاری انجام دهند؛ نه اینکه به فکر حضور بانوان در ورزشگاه باشند.»

آمد نیوز اما در مطلبی نوشته است که در پاسخ به این نظرخواهی‌ها، آیت‌الله «نوری همدانی»، «گرامی»، «علوی گرگانی» و «صافی گلپایگانی»، «حضور زنان را در ورزشگاه‌های مسابقات مردان جایز ندانستند» چرا که « نگاه زنان احیانا به بدن‌های نیمه عریان ورزشکاران می‌افتد و عواقب خوبی ندارد!»

مخالفت روحانیون سنتی با حضور تماشاگران زن در ورزشگاه‌ها در حالی‌ست که در مسابقات بین‌المللی (حتی با کشورهای مسلمان) ورود زنان غیرایرانی به ورزشگاه‌ها بلامانع است و تنها برای ورود زنان ایرانی مانع‌تراشی می‌شود.

روزنامه شرق در مطلبی با عنوان پشت دیوار استادیوم منتظریم، به قلم شهرزاد همتی به موضوع اعلام نظر آیت‌الله مکارم‌شیرازی در مورد ورود زنان به ورزشگاه ها پرداخته و نوشته است: این آخرین‌بار نیست که با بازشدن درهای گفتمان برای ورود زنان به ورزشگاه‌ها و لباس حقیقت بر تن یک رؤیاکردن، دوباره تأکید برای بستن درهای گفتمان می‌شود. این در حالی است که در ماه‌های اخیر و با جدی‌شدن بحث حضور زنان در ورزشگاه‌ها این‌بار اصولگرایان با طعنه و تمسخر گفته بودند که این حسن روحانی است که اجازه ورود زنان به ورزشگاه‌ها را صادر نمی‌کند. آنها می‌گفتند حالا که وزارت ورزش، نیروی انتظامی و همه عوامل تحت اختیار حسن روحانی است، صحبت‌کردن از دست‌های پشت‌پرده درباره این عدم اجازه برای حضور بی‌فایده است.

 

به اشتراک بگذارید