«کارکرد اجتماعی #زن_ستیزی » مصاحبهای با کیت مان، فیلسوف فمینیست است که در کتاب تازهاش «دختر خنگ: منطق زنستیزی»، زنستیزی را از زاویه دید فلسفی تبیین میکند . وب سایت ماچولند گفت و گویی با این فیلسوف فمینیست را منتشر کرده که در آن او زنستیزی وسکسیسم را اینطور تعریف میکند:
«سکسیسم آن بخشی از مردسالاری است که مسئولیت توجیه نظم اجتماعی را برعهده دارد؛ اینجا داریم در مورد یک ایدئولوژی حرف میزنیم که بین مردان و زنان بهخاطر جنس (مونث یا مذکر بودن)، در تواناییهایشان تبعیض قائل میشود، درحالی که چنین چیزی از لحاظ علمی ثابت نشده است. زنستیزی یا Misogyny، تقسیمبندی زنان به زنان خوب و زنان بد است. سکسیسم یک نظریه است، زنستیزی اما [عملا] همه زنان را از دم تیغ میگذراند.»
مهمترین خبر هفته گذشته در ایران تقدیم لایحه بودجه ۹۷ از سوی رئیس جمهوری به مجلس بود. که براساس این لایحه، بودجهی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در سال آینده ۳۸ درصد افزایش یافته است. در حالی که معاون برنامه ریزی و هماهنگی معصومه ابتکار از این خبر ابراز خوشحالی کرد اما فاطمه سعیدی، عضو فراکسیون زنان مجلس یادداشتی در مورد زنان و بودجه ۹۷ نوشت. این نماینده مجلس، پس از وارد کردن ایراداتی در مورد بودجه ۲۱ میلیارد تومانی دفتر امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، به موضوع بودجه ۲۷۰ میلیارد تومانی شوراي سياستگذاري حوزههاي علميه بانوان پرداخته و این پرسش را مطرح کرده است که: خروجي چنين شوراهايي براي كشور چه بوده است؟ چند مجتهده در اين سالها رشد كردهاند؟ چه سياستگذاريهايي انجام ميشود كه نيازمند چنين بودجهاي است؟ وضعيت در ساير بخشها هم همينطور است.
همایش «حقوق زن،حقوق بشر» روز دوشنبه با حضور شهیندخت مولاوردی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور شهروندی و پروانه سلحشوری رئیس فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی در شیراز برگزارشد و این بار هم مثل همایشهای پیش ازاین، جای معصومه ابتکار خالی بود و او در این همایش شرکت نداشت.
در این همایش پروانه سلحشوری، نماینده مجلس، اولین مشکل زنان را اثبات خودشان بهعنوان انسان و نه جنس دوم دانست و به آماری از ازدواج اشاره کرد و گفت: طبق آمار اعلامشده توسط دولت، تعداد ۹۸۰ هزار دختر در معرض تجرد قطعی هستند، آیا این تعداد، شغل و درآمد نیاز ندارند؟ آیا این تعداد سرپرست خانوار خودشان محسوب نمیشوند؟ آنها نیاز به شغل دارند و چطور میتوان آنها را به جرم زن بودن از اشتغال محروم کرد؟
رئیس فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود ۲ هزار بیوه در سنین کودکی از ۹ تا ۱۲ سال در کشور، گفت: بیش از یک سال است که مساله ازدواج کودکان را در مجلس مطرح کرده ایم اما متاسفانه برای حل این مشکل مخالفت از سوی برخی از زنان که دارای مسؤولیت هستند، بیشتر است.
یکی از مهمترین خبرهای منتشر شده در هفته گذشته سخنان عضوجامعه مدرسین بود که گفت: زنان حتی برای وزارت آموزش وپرورش مناسب نیستند.
حسن ممدوحی در گفت و گو با روزنامه ایران گفت: به طور کلی ثابت شده که در همه کشورها نظام سیاستمداریِ قاهر، دست مردان است. اگر زنان هم باشند، در حاشیه هستند. زنان اصلاً برای این کار خلق نشدند. زنان برای نظامهای تربیتی، حفظ نسل یا محیطهای خانوادگی بسیار مناسب هستند، اما برای وزارت جنگ مناسب نیستند.
وی در پاسخ به این سوال که در ابتدای انقلاب خانم دباغ حتی به فرماندهی سپاه استان همدان هم رسیده بود.گفت: شما چند نفر مانند خانم دباغ پیدا میکنید؟ گاهی استثناهایی پیدا میشود، اما استثنای خاص است، نمیتواند معیار قرار بگیرد، زیرا طبیعت زنان این طور نیست. نمیشه با این استثناها به زنان مجوز داد.
محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز هم در مورد زنان گفت: بانوان طلبه نمیتوانند حجت الاسلام و المسلمین، آیت الله و یا مرجع تقلید شوند، اما میتوانند مادر و معلم نمونه باشند و جایگاه مادری و معلمی کمتر از آیتاللهی نیست. وی که در جمع زنان طلبه سخن میگفت با اشاره به اینکه تربیت دختران با پسران متفاوت است، گفت: نیاز بانوان طلبه و مخاطبان آنان متفاوت است و مقدار عمری که بانوان در حوزه صرف میکنند، محدودیت دارند، بنابراین مطالبی که در حوزه علمیه به خواهران تدریس میشود، باید متفاوت از برادران باشد!
معاون منابع انسانی قوه قضائیه، روز جمعه اعلام کرد تنها ۸،۵ درصد از قضات ایران را زنان تشکیل میدهند. وی گفت که از میان ۱۱ هزار قاضی مشغول به کار در این قوه، ۹۲۰ نفر زن هستند.
در همین حال، معاون توسعه منابع انسانیِ شهرداری تهران خبرداد، که ۸ درصد از انتصابات شهرداری تهران به زنان اختصاص داده شده است. ابراهیم شیخ همچنین گفت: ۱۷ درصد نیروهای شهرداری را زنان تشکیل می دهند و بر اساس برنامه، ۳۰درصد انتصابات در شهرداری تهران به جوانان و بانوان اختصاص خواهد یافت. وعده این انتصاب ۳۰ درصدی« زنان و جوانان» درحالی است که پیش از این از انتصاب زنان سخن گفته میشد.
دختران دانشآموزی که در یک مهمانی در شهرستان ملارد بازداشت شده بودند، به جای مجازات شلاق، به کار فرهنگی جایگزین محکوم شدند/ دادستان عمومی و انقلاب ملارد اعلام کرد :در یکی از پارتیها، دختران محصلی که دستگیر شده بودند، را به مجازات های جایگزین از قبیل خواندن کتاب، خدمات عام المنفعه در بهزیستی و اداره ارشاد و آموزش و پرورش محکوم کردیم و انجام کارهای واگذار شده توسط این دختران محصل را، از تمام نهادهایی که معرفی شدند، پیگیری خواهم کرد.
وی گفت: نخواستم آینده این بچه ها خراب شود و دختری که از روی احساسات به یک پارتی آمده، شلاق بخورد و دارای سوء پیشینه شود و با ۳۰ ساعت مجازاتِ جایگزین آنها را محکوم کردم.
وب سایت مهرخانه در مطلبی به نقل از یک حقوقدان نوشت که ازدواج موقت مرد، تخلف از شروط ضمن عقد نکاح است. بنا بر این گزارش، یکی از مواردی که در صورت امضای آن توسط زوجین، دارای اثر خواهد بود، بند ۱۲ بخش ب، ازشروط ضمن عقد نکاح است؛ بر اساس این شرط، در صورت ازدواج مجدد مرد، زن وکیل در طلاق خواهد بود و از آنجایی که نوع ازدواج در این بند، تعیین نشده، ازدواج موقت مرد، مصداق تخلف از این شرطِ ضمن عقد تلقی شده، و موجب حق زن برای طلاق از مرد است.
آمار خشونتهای خانگی علیه زنان غیرقابل چشمپوشی است، این عنوان گفت و گوی است با جلوه جواهری، از بنیانگذاران کارزار منع خشونت خانگی علیه زنان. جلوه جواهری در این مصاحبه گفته است: در قوانین ما دستورهای حمایتی وجود ندارد، دستورهایی که به پلیس اجازه دهد زنان خشونتدیده را به محل امنی ببرند یا فرد خشونتگر را از محل زندگی زن دور نگه دارند. در نتیجه پلیس، زنان خشونت دیده را رها میکند تا به شکایتشان در وقت خود رسیدگی شود. همین امر موجب میشود آن زنان به محیط ناامن خانه برگردند و چه بسا کشته شوند.
به دنبال افشای «آزار جنسی» برخی از زنان سرشناس از سوی مردان صاحب قدرت اقتصادی و سیاسی، بحثها دربارهی یافتن راه حلهایی برای از بین بردن این پدیده، به ویژه در محیطهای کاری، شدت گرفته است. در این میان، زنان کارگرِ کمدرآمد، بیش از همه در معرض آزار جنسی قرار گرفتهاند، و البته پیش از همه برای مبارزه با آن تلاش کردهاند. وب سایت اخبار روز با این مقدمه مطلب مفصلی را با عنوان .زنان کارگر چگونه با «آزار جنسی» مواجه شدند؟ نوشتهی جودیت لوین Judith Levine, با ترجمه پویا موحد منتشر کرده است.
خانم لوین در این مطلب نوشته است: افراد، بدون حمایتِ جمعی، پایشان در گل میماند، و زنان و اقلیتهای جنسی و جنسیتی بدون اتحاد با دیگر کارگران، از جمله آنان که گرایش جنسی به جنس مخالف دارند، نمیتوانند در محل کار خود امنیت و احترام به دست آورند. بله، زنان و مردان هردو باید علیه آزار جنسی اعتراض کنند. اما تنها یک راه برای پایان بخشیدن به آزار جنسی وجود دارد: توئیت نکنید، خود را سازماندهی کنید.
حمید رضا نوربخش، مدیرعامل خانه موسیقی با بیان اینکه هنوز هم نوازندگی خانم ها در بخشی از کشور ممنوع است، این پرسش را مطرح کرد که چرا یک زن حق تحصیل موسیقی دارد اما حق نوازندگی ندارد. در چند استان کشور هنوز خانمهای گروه اجازهی رفتن روی صحنه را ندارند. او گفت که این امر مورد قبول اهالی موسیقی نیست.
بیبیسی خبر داده که یکی از معتبرترین دیکشنریهای آمریکایی کلمه “فمینیسم” را به دلیل افزایش چشمگیر جستوجوی آن در اینترنت به عنوان کلمه سال ۲۰۱۷ انتخاب کرده است. دیکشنری مریام وبستر گفت که توجه به این کلمه به دلیل راهپیماییهای زنان، فیلمها و برنامههای جدید تلویزیونی درباره موضوعات مربوط به زنان و مجموعهای از اخبار درباره ادعاهای مربوط به آزار و اذیت جنسی بسیار بیشتر شده است. به گفته این دیکشنری تعداد جستوجوی این کلمه نسبت به سال گذشته میلادی ۷۰ درصد افزایش یافته است. دیکشنری وبستر کلمه فمینیسم را به عنوان “نظریه برابری جنسیتی در زمینههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی” تعریف میکند. این دیکشنری همچنین در توضیح این لغت میگوید: “فعالیتهای سازمانیافته برای حقوق و منافع زنان”.
جالب است که مهمترین خبر ورزشی این هفته زنان را یک مرد رقم زده است. علی مطهری، نمایندهی مجلس، پس از آن که رئیس بسیج زنان ایران اعلام کرد که با نظر آیتالله مکارم شیرازی، پرونده ورورد زنان به ورزشگاه بسته شده، اعلام کرد که حاضر است برای ورود زنان به ورزشگاه به دیدار مراجع برود وآنها را قانع کند. مطهری در اینباره میگوید: «به نظر میآید که اگر برای مسابقات فوتبال جایگاه مخصوصی برای زنان در نظر گرفته شود، درِ ورود و خروج زنان و مردان از یکدیگر جدا باشد و سرویسهای بهداشتی جدا برای زنان و مردان در نظر گرفته شود و در ورزشهایی که بدن ورزشکاران مرد پوشیده باشد، احتمالا اشکال شرعی وجود نداره!