خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی، از ۲ تا ۸ دی ماه

خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی، از ۲۵ آذر تا اول دی ماه
29 دسامبر 2017
خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی، از ۱۴ تا ۲۲ دی ماه
13 ژانویه 2018

خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی، از ۲ تا ۸ دی ماه

این هفته در وب‌سایت ماچولند مطلبی منتشر شده در مورد تغییرات اقلیمی و عروس‌های نوجوان. در این مطلب به قلم گتین چمبرلن آمده است:

در سال‌های اخیر متوجه شده‌ بودند که دما در حال افزایش و باران‌ها کمتر قابل پیش‌بینی هستند، دیرتر شروع می‌شوند و گاه در جاهایی سیل می‌آید که قبلاً نیامده است. خانواده‌هایی که قبلاً قادر به تأمین هز‌ینه‌ خوراک و تحصیل چندین بچه بودند، حالا گزارش می‌دادند که با موقعیت غیرممکنی مواجه‌اند.

هیچ‌کدام از روستاها هیچ راهی برای ثبت علمی تغییرات نداشتند یا حقیقتاً هیچ ضرورتی برای این کار نمی‌دیدند. همه‌ آنچه که می‌دانستند این بود که آب‌وهوا تغییر کرده بود و در منطقه‌ای که قبلاً قادر به پرداخت هزینه‌ مدرسه‌رفتن دخترانشان بودند، حالا دیگر توانایی این کار را نداشتند. تنها راه‌حل این بود که یکی یا تعداد بیشتری از دختران ازدواج کنند.

یک‌شنیه همین هفته بود که زهرا آیت‌اللهی، رویس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در یادداشت مهمان روزنامه کیهان با عنوان لایحه «امنیت زنان در برابر خشونت» یا اجرای هدف ۵ سند ۲۰۳۰ ایده‌هایی را مطرح کرد که موجی بزرگ را در شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرد. خانم آیت‌اللهی در این مطلب با حمایت همه‌جانبه از مرد سالاری لایحه امنیت زنان در برابر خشونت را ابزاری برای کاهش تسلط مردان- به عنوان رییس خانواده- دانست و نوشت که با تصویب این لایحه «چهاردیواری دیگر اختیاری نیست و باید چشمان و دستانی از قانون و قاضی مراقب باشد تا در خانواده کسی به زن نگوید بالای چشمت ابروست.»

موج واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی تا آنجا پیش‌رفت که هشتگی با عنوان برکناری زهرا آیت‌اللهی ایجاد شد.

نمایندگان زن مجلس نیز به این سخنان خانم آیت‌اللهی واکنش نشان داداند. پروانه سلحشوری رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی گفت که اظهارنظر علیه این لایحه به دلیل نگاه‌های سیاسی است.

به گفته خانم سلحشوری، زنان بسیاری در خانه نیاز به حمایت قانون دارند و قانون می‌تواند برای حفظ امنیت به کمک آنها بیاید.

او اضافه کرد: «نمی‌شود گفت که چون شوهر محرم زن است هر کاری می‌خواهد بکند، باید تعریفی از انسان بودن زن داشته باشیم».

طیبه سیاوشی،عضو فراکسیون زنان مجلس نیز خشونت خانگی علیه زنان بالاترین نوع خشونت در کشور است.به گفته او در بسیاری از موارد برادر، پسر و همسر زنانند که مجرمند و زنان دچار بهره‌کشی اقتصادی و جنسی می‌شوند. این سخنان در واکنش به خانم آیت‌اللهی بود که گفته بود تامین امنیت زنان را باید به مردان خانواده سپرد.

در برابر همه واکنش‌ها اما معاونت امور زنان و خانواده حسن روحانی با انتشار بیانیه‌ای، سه روز پس از انتشار روزنامه کیهان، یادداشت کیهان را توهین و افترا دانست. روابط عمومی معاونت زنان زیر نظر معصومه ابتکار، ادعاهای خانم آیت‌اللهی درباره “غربی بودن” مبنای این لایحه را رد کرده و گفت که لایحه بر اساس مبانی اسلام و نظر فقها تهیه شده است.

موافقان خانم آیت‌اللهی هم ساکت نماندند و به حمایت از سخنان وی پرداختند.

یکی از خبرهای مهم هفته گذته اعلام این خبر از سوی رئیس پلیس تهران بود که دیگر بدحجاب‌ها دستگیر نمی‌شوند بلکه آموزش می‌بینند. سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ گفت: «از این پس زنان بدحجاب به بازداشتگاه برده نمی‌شوند و علیه‌شان پرونده‌ای نیز تشکیل نمی‌شود. در عوض برای این افراد کلاس‌های آموزشی در نظر گرفته شده است. تاکنون حدود هشت هزار نفر هم در این کلاس‌ها آموزش دیده‌اند.»

فرمانده انتظامی تهران بزرگ البته هیچ اشاره‌ای به محتوای این کلاس‌های آموزشی نکرد و تنها گفته است: «در ۹ ماه ابتدایی سال جاری غیر از بدحجابان، ۲۸۲ هزار نفر از خانواده‌ها، دانش‌آموزان، دانشجویان، کارکنان دولت و کسبه هم در این کلاس‌ها شرکت کرده‌اند و آموزش “اصلاح رفتار” دیده‌اند.»

اما تنها ساعاتی پس از این سخنان، دادستان تهران آن را رد کرد و گفت تنها در بار اول می‌توان به تذکر اکتفا کرد و پس از آن باید فرد به مراجع قضایی معرفی شود.

رویا کریمی مجد از آغاز پروژه جدیدی در برنامه ویژه زنان رادیو فردا خبر داد و این پرسش را مطرح کرد که چرا نام آزارگران جنسی را مطرح نمی‌کنیم؟ در این برنامه سوده راد، فعال برابری طلب، از تجربیات خود در مواجهه با آزار جنسی سخن گفته است. سوده راد گفت:«من دوست دارم یک بار دیگر بگویم که همین الان که دارم با شما صحبت می‌کنم، دست‌هایم یخ کرده و صدایم گرفته. اصلا آسان نیست و ما این را می‌دانیم که اصلا آسان نیست و برای همین باید حتما از هم حمایت کنیم تا روزی که بتوانیم این فرهنگ تجاوز را براندازیم.» این برنامه را می‌توانید اینجا بشنوید.

 

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی از شکاف ۶.۸ درصدی بین باسوادی زنان و مردان خبرداد. علی باقرزاده آمادگی زنان برای حضور در کلاس‌های آموزش نهضت سوادآموزی را بیشتر از مردان دانست و گفت: زنان، جامعه هدف بیشتری را نسبت به خودشان اختصاص داده اند و از دو میلیون و ۶۹۰ هزار بیسواد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال در کشور، یک میلیون و ۶۸۰ هزار نفر آنها از میان زنان است.

 

روزنامه جهان صنعت در گزارشی از رتبه اول زنان ایلامی در خودسوزی در خاورمیانه نوشت. به نوشته این روزنامه انتخاب این مرگ دردناک در سالهای اخیر به حدی در بین زنان شیوع پیدا کرده است که حتی یکی از استادان دانشگاه علوم پزشکی ایلام پیشنهاد داده بود که زنان به جای خودسوزی، «گچ» بخورند تا بسته شدن راه تنفسی‌شان بمیرند و درد کم‌تری را متحمل شوند.

 

خبر دیگر این که در آستانه سالروز مرگ هما ناطق، تاریخ پژوه ایرانی، کتابخانه او در در پایتخت تاجیکستان افتتاح می‌شود. خانم ناطق در باره تاریخ مشروطیت و دوران قاجار تحقیقات فراوانی انجام داده بود. هما ناطق در دانشگاه‌های تهران و سوربن فرانسه در رشته تاریخ تدریس می‌کرد.

 

روزنامه «ایندیپندنت» به معرفی زنان ی پرداخته که در ۲۰۱۷ کلیشه های جنسیتی را در هم شکستند و اقدامات آنها سبب شده تا کلیشه های جنسیتی و پیش ذهنیت های غلط ساخته شده درباره زنان و توانایی های آنان درهم شکسته شوند.در میان این زنان نویسنده، ورزشکار، فعال اجتماعی و تاجر، نام ملاله یوسف زی، فعال حوزه آموزش دختران و زنان نیز قرار دارد. یکی از بزرگترین رویداد های سال ۲۰۱۷ میلادی امکان تحصیل یوسف زی در دانشگاه اکسفورد بود جایی که او در آن به مطالعه سیاست و اقتصاد می پردازد. او جوان ترین فرد دریافت کننده جایزه صلح نوبل بوده است. او هم چنین، فرستاده صلح ملل متحد است و دکترای افتخاری از دانشگاه اتاوا دریافت کرده است. از طریق بنیاد ملاله به پناهجویان سوری آموزش داده می شود.

جای تعجب ندارد اگر همچنان موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها از موضوعات مطرح ورزش زنان باشد. هفته گذشته خبرهایی از حضور یک دختر جوان اهوازی در استادیوم این شهر مطرح شد و عکس‌های به طور گسترده در شبکه‌های اجتماعی مورد استقبال قرار گرفت. او سپس در مورد حضورش در ورزشگاه گفت: پسرانه راه می‌رفتم و موفق بودم. شاید هیچ چیز به اندازه تمرین‌ پسرانه رفتار کردن دردناک نبود. ناخن‌هایم را هم دو روز قبل از بازی از ته گرفتم. ازدحام در گیت‌های ورودی زیاد شده بود. دالان وحشت تا زمین بازی را با لرزش شدید پا طی کردم!

با این همه مخالفان حضور زنان در ورزشگاه هم همچنان از اولویت نداشتن حضور زنان در ورزشگاه می‌گویند. توران ولی مراد در یادداشتی تلگرامی حضور زنان در ورزشگاه را یک بازی دانسته در زمین مطالبات زنان که مطالبات اصلی فراموش شود. وی نوشته است: این که زنان بخواهند تماشاگر هر ورزشی باشند اصلا نباید موضوعیت داشته باشد. اگر شرایطش نیست خب بدیهی است که باید فراهم شود ولی موضوع اصلی اصلا این است که اولویت خواسته های زنان این ها نیست.

 

و خبر دیگر ورزشی، برخورد انظباطی با ژیمناست ۱۰ ساله به دلیل نداشتن حجاب در تمرینات خارج از کشوراست.

خبرگزاری تسنیم روز چهارم دی ماه در خبری ادعا کرد دختر ۱۰ ساله ژیمناست ایرانی «بدون حجاب اسلامی» در رقابت‌های کشور مالزی شرکت کرده که به نوشته این خبرگزاری «عکس‌های نامناسب او در شبکه‌های اجتماعی پخش شده است.» به دنبال آن رییس فدراسیون ژیمناستیک ایران اعلام کرد به دلیل اینکه شرکت او با پوشش نامناسب «اقدامی شایسته برای جمهوری اسلامی و دختر ایرانی نیست» با او برخورد انضباطی می‌شود اما تاکنون مشخص نیست برای این کودک ژیمناست چه برخورد انضباطی منظور شده است.

در ادامه تغییرات اجتماعی در عربستان برای اولین بار در تاریخ عربستان، زنان سعودی در مسابقات بین‌المللی شطرنج در ریاض شرکت کردند. در این مسابقات، هیچ درخواستی از زنان برای داشتن حجاب مطرح نشد.

به اشتراک بگذارید