در دنیای زنان چه خبر؟ ۱۲ تا ۱۸ فرودین ماه ۱۳۹۶
7 آوریل 2017
در دنیای زنان چه خبر؟ ۲۶ فروردین تا ۱ اردیبهشت ۱۳۹۶
22 آوریل 2017

در دنیای زنان چه خبر؟ ۱۹ تا ۲۵ فروردین ۱۳۹۶

از شبکه‌های اجتماعی خسته شده‌اید؟ فرصت ندارید صدها سایت و وبلاگ و روزنامه را برای یافتن خبرهای زنان زیر و رو کنید؟ هر هفته به صفحه خبرنامه ماچولند سر بزنید یا در خبرنامه ثبت نام کنید تا از مهم‌ترین خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی در هفته‌ای که گذشت باخبر شوید.

 

در ماچولند چه خبر؟

طرد زنان ترنس از جنبش‌های فمینیستی

ماچولند- روز ۳۱ مارچ، ۱۱ فروردین روز مشاهده‌پذیری ترنس‌ها نامگذاری شده است.

افراد تراجنسی و تراجنسیتی هنوز هم در جوامع قربانی تبعیض، خشونت و طرد می‌شوند. آمار زنان ترنسی که در امریکا به دلیل ترنس‌هراسی و ترنس‌ستیزی کشته می‌شوند هر روز بیشتر می‌شود. اما زنان ترنس معمولاً نمی‌توانند جای خود را در جنبش‌های فمینیستی پیدا کنند، آن هم به این دلیل که بسیاری زن بودن را تنها به زنان همان‌جنسیتی – زنانی که جنسشان با جنسیتی که جامعه به آنها در بدو تولد اطلاق کرده است یکی است – محدود می‌کنند و اتفاقاً زنان ترنس را محکوم می‌کنند که “از ساختار مردسالار – در دوران مرد بودن خود – بهره برده اند و تجربه زیسته‌شان به عنوان یک زن خالی از تبعیض‌های جنسیتی است، پس جایی در بدنه جنبش فمینیستی ندارند.” این مقاله نشان می‌دهد که چطور تجربه زیسته زنان ترنس پر است از اشکال متنوع تبعیض جنسیتی و البته زن‌ستیزی.

 

اخبار سیاسی

 

اعظم طالقانی: آمده ام تکلیف رجل سیاسی را مشخص کنم

سحام‌نیوز- اعظم طالقانی فرزند آیت الله طالقانی و عضو شورای فعالان ملی مذهبی عصر امروز با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور برای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.این عضو شورای فعالان ملی مذهبی هنگام ورود به محل ثبت نام به خبرنگاران اعلام کرد برای تعیین تکلیف با مفهوم “رجل سیاسی” وارد این کارزار شده است. وی همچنین تاکیدد کرد:« به عنوان دبیرکل حزب جمعیت زنان انقلاب اسلامی ثبت نام کردم اما مستقلم.»

 

شورای نگهبان تفسیر رسمی و واحدی از “رجل سیاسی” ندارد

مهرخانه- عباس‌علی کدخدایی؛ سخنگوی شورای نگهبان در گفت و گو با مهرخانه به موضوع رجل سیاسی پرداخته است: مهرماه سال گذشته بود که رهبر معظم انقلاب سیاست‌های کلی انتخابات را ابلاغ کردند. در بند ۱۰ این سیاست‌ها بر تعیین دقیق معیارها و شاخص‌ها و شرایط عمومی و اختصاصی داوطلبان در چارچوب قانون اساسی تأکید شده است. از آن‌جایی که در قانون اساسی یکی از شاخص‌های مطرح‌شده برای رییس‌جمهور “رجل سیاسی” بودن است و همواره بر سر تفسیر واژه رجل و قرار گرفتن زنان ذیل این شاخص، بحث‌های مختلفی وجود داشته، شورای نگهبان در بهمن ماه فراخوانی برای جمع‌آوری تعاریف کارشناسان از رجل سیاسی منتشر کرد تا در خصوص این واژه از قانون اساسی تفسیر رسمی خود را ارایه دهد؛ تفسیری که تاکنون ارایه نشده است. در آستانه برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری سراغ آقای دکتر عباس‌علی کدخدایی؛ سخنگوی شورای نگهبان رفتیم و از او در خصوص چند و چون فعالیت‌ها و دیدگاه‌های شورای نگهبان در این زمینه پرسیدیم.

 

مولاوردی: هیچ وقت نشنیده‌ایم فردی به خاطر زن بودن رد صلاحیت شده است

ایسنا- معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: انتظار می‌رود که حضور زنان در پارلمان‌های شهری و روستایی فاصله وضعیت موجود تا حد مطلوب ما برای حضور زنان در عرصه‌های مختلف شهری و روستایی را کاهش دهد.

 

قرینه قاطعی نداریم که نشان دهد رجل شامل زنان هم می‌شود

مهرخانه- در گفت‌وگو با محمدرضا زیبایی‌نژاد، رییس مرکز تحقیقات زن و خانواده در مورد تفسیر رجل سیاسی، وی گفته است:

به نظر بنده در متن قانون ابهامی وجود ندارد و رجل به معنای اصلی آن یعنی مذکر بالغ است. البته گاه در زبان فارسی و عربی، رجل به معنای شخصیت استعمال می‌شود و به نظر می‌رسد که معنای آن خاص شده است؛ یعنی به هر مردی رجل گفته نشده؛ به مردی که ویژگی و برجستگی خاصی داشته باشد گفته‌اند رجل.

 

لزوم كانديداتوري زنان در انتخابات رياست‌جمهوري

اعتماد- مينو خالقي، حقوقدان، در یادداشتی در این روزنامه نوشته است: در روز‌هاي گذشته، وزير محترم كشور در حاشيه بازديد از فرآيند ثبت‌نام داوطلبان در ستاد انتخابات كشور بيان كردند كه «تاكنون تفسيري كه از قانون شده، «رجل سياسي» شامل خانم‌ها نمي‌شود.» اين موضوع در حالي بيان مي‌شود كه مرجع ارايه تفسير از قانون اساسي براساس اصل نودوهشتم، شوراي محترم نگهبان است كه تاكنون تفسير روشنگرانه‌اي نسبت به مبحث رجل سياسي مستنبط از اصل يكصدوپانزدهم ارايه نكرده است. در بيان كلي، تفسير در لغت به معناي كشف مُراد از لفظ مشكل و پرده برداشتن از مقصود و نظر قانونگذار است. به تعبير ديگر، تعيين معني درست و گستره قاعده حقوقي را تفسير آن قاعده مي‌گويند. شوراي نگهبان نيز در نظريه تفسيري شماره ٥٨٣/٢١/٧٦ مورخ ١٠/٣/١٣٧٦تعريفي از تفسير ارايه كرده است: «مقصود از تفسير، بيان مراد مقنّن است؛ بنابراين تضييق و توسعه قانون در مواردي كه رفع ابهام قانون نيست، تفسير تلقي نمي‌شود.»

«رجل سیاسی» شامل زنان نمی‌شود

رادیو زمانه- در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶، وزیر کشور ایران گفته که «رجل سیاسی» شامل خانم‌ها نمی‌شود. آخرین بار شورای نگهبان اعلام کرده بود که رویه قبلی شورای نگهبان در این زمینه همچنان برقرار است.

عبدالرضا رحمانی‌فضلی در حاشیه بازدید از فرایند ثبت‌نام از داوطلبان در ستاد انتخابات کشور گفته: «تاکنون تفسیری که از قانون شده٬ رجل سیاسی شامل خانم‌ها نمی‌شود.» با وجود این گفته، در نخستین روز ثبت‌نام‌ها، نخستین داوطلب زن در انتخابات ریاست جمهوری هم نام نویسی کرده است. شعله حاج میرفتاحی تبریزی، دارنده دکترای حقوق قضایی از ایتالیاست.

یکی از همراهان این داوطلب گفته: «ایشان می‌دانند براساس قانون زنان در ایران نمی‌توانند رئیس جمهور شوند اما شانس خود را در این خصوص امتحان می‌کنند.»

 

رجل سیاسی می‌تواند زن هم باشد

دیپلماسی ایرانی- دکتر حق شناس: در پیش نویس قانون اساسی آمده یکی از ویژگی های رییس جمهور، مرد بودن است که دارای چنین ویژگی هایی باشد و این عنوان رای نمی آورد نشان می دهد که قانونگذار هیچ علاقه یی و همراهی با این پیش نویسی که رای نیاورده ندارد. فلذا در نظر اول با موضوع مخالفت می کند و مساله رد می شود. در عین حال باید فضای تصویب قانون اساسی را در سال های ۵۷ و ۵۸ که تازه انقلاب پا گرفته و هنوز بیش از شش یا هفت ماه از پیروزی انقلاب نگذشته هم در نظر بگیریم. فضای کشور کاملا برگرفته از سنت هایی است که هنوز در میان جامعه نظرات بسیار جدی وجود دارد درباره اینکه اصلا آیا خانم ها می توانند رای دهند یا نه؟

 

روحانی ۹۲: وزارت بانوان تشکیل می‌دهیم/ مولاوردی ۹۴: محدود کردن امور زنان به یک وزارتخانه، مسئولیت سایر دستگاه‌ها را نادیده می‌گیرد

مشرق نیوز-در این گزارش سرویس سیاسی مشرق نیوز، نگاهی کرده به وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی و از جمله نوشته است: روحانی در سال ۹۲ وعده تشکیل وزارت امور بانوان داد، اما حتی معاون امور زنان رئیس جمهور با با این وعده مخالفت کرد.

بسیاری از وعده های ریز و درشتی که حسن روحانی در زمان تبلیغات انتخاباتی روی آنها مانور کرد، امروز، پس از چهار سال فعالیت، قابلیت بازخوانی دارد. وعده‌هایی که بعدها روحانی و بسیاری از دولتمردان به عملی نشدن آنها اذعان کردند.

مولاوردی: ورود زنان به ورزشگاه از دستور کار دولت خارج نشده‌ است

امتداد-نگین باقری: او پرحاشیه‌ترین موضوع دوره مدیریت خود بر معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری را ورود زنان به ورزشگاه‌ها می‌داند. موضوعی که پیش از یک ساله شدن صندلی ریاستش بر معاونت امور زنان، او را از چپ و راست مورد حمله منتقدان قرار داد. همه این‌ها باعث شد تا چانه‌زنی شهین‌دخت مولاوردی از یک سو و مخالفت برخی از نهادها از سوی دیگر موضوع زنان و ورزشگاه را تا روز‌های آخر دولت یازدهم داغ نگه دارد. طوری که به گفته مولاوردی :«موضوع ورود زنان به ورزشگاه از دستور کار دولت خارج نشده است.» او به امتداد خبر می‌دهد که پژوهشگر‌هایی در حال بررسی این موضوع هستند که با ارائه راهکارهایی نگرانی اقشار متدین جامعه را هم از ورود زنان به ورزشگاه رفع کنند. مولاوردی در گفت و گو با این سایت خبری همچنین از حسرت‌های خود برای اجرای برخی برنامه ها و طرح ها حرف می‌زند. برنامه‌هایی که عمدتا به دلیل کمبود بودجه امکان عملیاتی کردن آن را به شکل ملی پیدا نکرده‌است. او همچنین مهم‌ترین دستاورد معاونت زنان را ماده ۱۱۶ قانون برنامه ششم توسعه می‌داند. ماده‌ای که اگرچه مورد انتقاد بسیاری از تندروها قرار گرفت اما به اعتقاد خود برای اولین بار به کمک آن می توان پایان برنامه ششم به ارزیابی وضعیت زنان و مقایسه آن با وضع مطلوب پرداخت.

 

ضرورت مشاركت زنان در شوراها

اعتماد- سيده‌فاطمه ذوالقدر نماينده مردم تهران در مجلس، در یادداشتی نوشته است: يكى از گسترده‏ترين عرصه‌هاى حضور زنان در اجتماع عضويت آنان در شوراهاى اسلامى روستا، بخش، شهر، شهرستان و استان است كه از دو جهت حايز اهميت است. از يك سو نشان‌دهنده اعتماد اقشار مختلف مردم از جمله مردان در سپردن كارهاى مديريتى به زنان در يك انتخابات آزاد است و از سوى ديگر حضور قدرتمند زنان در مراكز تصميم‏سازى كلان مناطق است كه در توجه به خواسته‌هاى زنان كه نيمى از جمعيت كشور را تشكيل مى‏دهند، بسيار موثر است. انقلاب اسلامي فرصتي ايجاد كرد كه مشاركت توده‌اي زنان نسبت به قبل از انقلاب افزايش چشمگيري داشته باشد. مشاركت سياسي و توده‌اي زنان چه در پيروزي انقلاب و چه در حمايت از رزمندگان در طول سال‌هاي جنگ تحميلي قابل لمس است، اما درباره مشاركت زنان، نخبگان و سهيم شدن آنها در تصميم‌گيري‌ها و تصميم‌سازي‌ها، آن بستري كه بايد آماده مي‌شد، فراهم نشد. اساسا انقلاب اسلامي دنبال ارايه الگو، چهره و نماد جديد از مشاركت سياسي زنان مسلمان به دنيا بود. بر اين اساس، موضوع شوراها اگر چه در قانون اساسى جمهورى اسلامى مطرح شد و مباحث مربوط به آن به سال‌هاى ٥٩ – ٥٨ باز مى‏گردد، ليكن تا سال ١٣٧٧ محقق نشده بود؛ موضوعى كه در مهرماه ١٣٥٨ از سوى اعضاى مجلس خبرگان قانون اساسى و در ميان اصول ١٠٠ تا ١٠٦، مورد تاكيد قرار گرفت و نهايتا نظام شورايى بالاخره پس از سال‌هاى ٧٧-١٣٧٦ و همراه با بحث مشاركت مردمى و جامعه مدنى به صورت جدى مطرح شد و وزارت كشور تصميم گرفت با وجود همه دشوارى‏ها، شوراها را برپا كند. اگر چه موضوع تشكيل شوراها در نخستين دوره تحت تاثير جوّ سياسى و برخى برخوردها ميان دو جناح عمده كشور شكل گرفت، ليكن بحث حضور گسترده زنان در اين ميان فراموش نشد.

 

نرخ بيكاري زنان ١٩ و مردان ٩ درصد

اعتماد- از جمعيت فعال تقريبا ٧/٢٤ ميليون نفري ١٠ ساله و بيشتر در كل كشور، ٣/٤ ميليون نفر را زنان فعال و ٤/٢٠ ميليون نفر را مردان فعال تشكيل مي‌دهند. رشد جمعيت مردان ١٠ ساله و بيشتر در سال ٩٤، ١/١ درصد بيش از رشد جمعيت زنان ١٠ ساله و بيشتر ٤/٠ درصد بوده؛ اما جمعيت فعال زنان با شيب بيشتري نسبت به مردان افزايش يافته است. عامل مسلط در افزايش جمعيت فعال زنان در سال ٩٤، افزايش تقريبا ١٢ درصدي تعداد شاغلان اين گروه بوده؛ در حالي كه تعداد شاغلان مردان تنها ٧/١ درصد افزايش يافته است. اگرچه همچنان مانند سال‌هاي گذشته بخش اعظم جمعيت فعال را گروه مردان تشكيل مي‌دهد، اما سهم مردان از جمعيت فعال در سال ٩٤ نسبت به سال گذشته تقريبا يك واحد درصد كاهش يافته و از ٨/٨٣ درصد به ٦/٨٢ درصد رسيده است. نسبت جمعيت فعال زنان به كل جمعيت ١٠ ساله و بيشتر در اين گروه كه همان نرخ مشاركت اقتصادي ٣/١٣ درصدي زنان را نشان مي‌دهد، نسبت به نرخ مشاركت ٢/٦٣ درصدي مردان در سال ٩٤ بسيار پايين است، اما اين رقم نسبت به سال قبل تقريبا ٣/١ واحد درصد افزايش يافته است. سهم بيكاران از جمعيت فعال زنان كه نرخ بيكاري زنان را نشان مي‌دهد؛ در سال ٩٤ كاهش يافته و از ٧/١٩ درصد به ٤/١٩ درصد رسيده است. سهم بيكاران از جمعيت مردان يعني نرخ بيكاري مردان از ٨/٨ درصد به ٣/٩ درصد در سال ٩٤ افزايش يافته است.

 

مفاد سند ۲۰۳۰ مخالف مبانی اسلام است/ این سند کاپیتولاسیونی فرهنگی ـ اجتماعی است

دانا- عضو شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان و خانواده با بیان اینکه مفاد سند ۲۰۳۰ مخالف مبانی اسلام است گفت: رونمایی از سند ۲۰۳۰ به تنهایی نشان می‌دهد، دولت اعتدال دقیقا بدنبال احیای سیاست غربی شدن از ناخن پا تا موی سر است.‌

کبری خزعلی، عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان، پذیرش سند ۲۰۳۰ را تخریب فرهنگ اسلامی در پرتو معیارهای بین‌المللی غربی دانست و گفت: تساوی جنسیتی و حذف موانع آن، آموزش حقوق بشر غربی، تسهیل پایش پدیده حذف اجتماعی در آموزش، تضعیف فرهنگ بومی و اسلامی، آموزش شهروندی جهانی براساس هنجارهای غربی و نهایتاً حذف فرهنگ ایثار و شهادت به بهانه دور نگه داشتن مدارس از خشونت، بخشی از تعهداتی است که ما با پذیرش این سند مجبور به اجرای آن‌ها هستیم.

 

اولین مدیریت زنانه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی

شرق- فخرالسادات محتشمی‌پور، عضو انجمن زنان پژوهشگر تاریخ در یادداشتی نوشته است: بالاخره آقای روحانی در ماه‌های پایانی دولت تدبیر و امید پنجمین همکارش را از میان زنان انتخاب کرد. این انتخاب براساس اعتقاد و باور قلبی بود یا ضرورت انجام وعده‌های انتخاباتی یا حتی جبر زمانه، درهرحال جای خوش‌وقتی است. اینکه دختران ایرانی سقف بالای سرشان را کوتاه نمی‌بینند و می‌توانند سرشان را بالا بگیرند و نردبان ترقی را که خیلی وقت است زیر پایشان دارند، بااطمینان و به‌سرعت یا تأنی بالا روند امر مبارکی است. موقعیت فعلی زنان ایران با توجه به پیشینه فرهنگی و تاریخی در مقابل پیشرفت کشورهای دوروبرمان در این زمینه که اتفاقا محدودیت‌ها و محرومیت‌های زیادی در حوزه‌های مختلف دارند، موفقیت خیلی بزرگی نیست، اما یک گام به پیش است و قدردانستنی.

 

کاش جا را برای زن- شهروند تواناتر خالی کنید

شرق- فخرالسادات محتشمی‌پور در یادداشتی نوشته است: در اینکه «افزایش مشارکت شهروندان» به ثبات سیاسی کشور منجر می‌شود تردیدی نیست. بنابراین مجموعه دولت باید برای این احساس مسئولیت و احساس تکلیف مردم و در نتیجه افزایش مشارکتشان ارزش و اهمیت قائل باشد و سعی در حفظ و حراست و البته افزایش اعتماد عمومی و سرمایه‌های اجتماعی داشته باشد. در هر انتخاباتی جز شورای اسلامی شهر و روستا كه نظارت با مجلس است رد‌صلاحیت‌ها و اخیرا عدم احراز صلاحیت‌ها مانع حضور و مشارکت واجدان شرایط از اقشار مختلف مردم شده است. دراین‌میان با توجه به اینکه زنان کمتر از مردان وارد میدان رقابت‌های انتخاباتی می‌شوند، ردصلاحیت‌ها تأثیر مستقیم و جدی در کاهش میزان مشارکت آنان دارد و نهایتا شاهد رشد کمی بسیار تدریجی زنان در مجلس هستیم. هرچند سهمیه‌بندی جنسیتی و اختصاص ٢٥درصد ظرفیت کرسی‌های پارلمان در اتحادیه بین‌المجالس کشورهای اسلامی که اتفاقا جمهوری اسلامی ایران نقش بارز و اساسی‌اي را در شکل‌گیری آن داشته، به تصویب رسیده است.

نقش شوراها در تقابل با جداسازی زنان و مردان

شهر من شورای من: روند جداسازی زنان و مردان در برخی مناطق ایران همچنان ادامه پیدا می کند. دبیر ستاد امربه معروف و نهی از منکر استاد کردستان برجداسازی محل کار زن و مرد در دستگاه های اجرایی استان تاکیده کرده و گفته است این کار بنابر درخواست تعدادی از بانوان شاغل در ادارات انجام شده است. به گزارش خبرنگار مهر، محمود الله مرادی کار جداسازی زنان و مردان در ادارات، “رسالت تمامی مسلمین” است و باید این “فریضه الهی” را در جامعه فراگیر کرد. یکی از وظایف شوراها تلاش برای رفع هر گونه تبعیض جنسیتی در محیط‌های شهری است. شوراها در قبال حفظ سلامت روحی و روانی شهروندان مسئولیت دارند و می‌بایست تلاش کنند تا افراد فارغ از جنسیت و نژاد و مذهب بتوانند از امکانات برابر برخوردار شوند. این گونه جدا سازی‌ها نه تنها مشکل‌گشا نبوده و نیست بلکه به مرور جامعه را درگیر دیگر مشکلات اجتماعی ‌می‌کند. از کاندیداهای انتخابات شوراها بخواهید تا در صورت پیروزی در انتخابات در قبال این گونه رفتار سلیقه‌ای از سوی دیگر مسئولان ایستادگی کنند.

 

به شهردار‌شدن زنان فکر کنيم

خبرآنلاین- فهيمه حسن‌ميري: حالا ديگر چهار دوره از برگزاري پارلمان‌ها شهر و روستا گذشته است. شوراهاي شهر و روستا که قدم به قدم به فعاليت حرفه‌اي نزديک‌تر شده‌اند، هر دوره با فراز و نشيب‌هايي مواجه بوده‌اند و در اين آزمون و خطا، هم اعضاي شورا و هم کساني که قرار است آنها را به نمايندگي از خودشان براي تصدي امور شهري انتخاب کنند، به تجربه‌هاي زيادي دست پيدا کرده‌اند. يکي از اين تجربيات، بي‌شک، حضور قشرهاي مختلف براي بيان مطالباتي است که ممکن است از نظر عده ديگري دور مانده باشد. در اين ميان، زنان، کساني هستند که در هر دوره، بيشتر از قبل، به حضورشان براي تصميمات شهري احساس نياز شده است. با همين احساس نياز بوده که در پنجمين انتخابات نامزدهاي شوراي شهر و روستا، شاهد اين بوديم که در کلانشهرها، موجي از تشويق زنان براي ثبت‌نام راه افتاد و در فضاهاي مجازي با هشتگ‌هاي «سهم زنان از شورا» و «مطالبات زنان از شورا» از نيمي از جمعيت براي تصميم‌گيري‌هايي که با زندگي مردم به‌طور مستقيم سر و کار داشته، دعوت به عمل آمد.

 

ششمین روز اعتصاب غذای آتنا دائمی؛ تهدید و بی توجهی مسئولین

خبرگزاری هرانا – آتنا دائمی مدافع حقوق بشر زندانی در بند نسوان (زنان) زندان اوین در اعتراض به محکومیت خواهرانش انسیه و هانیه دائمی، ششمین روز اعتصاب غذا را پشت سر گذاشت. خانواده دائمی روز گذشته با مراجعه به دادستانی تهران خواستار رسیدگی به وضعیت فرزندشان شده‌اند اما نماینده دادستان آقای حاجی مرادی «با خونسردی» گفته است کاری نمی‌تواند بکند و به او مربوط نیست. این مرجع قضایی تهدید کرده است که می توانند علیه آتنا دائمی به دلیل اعتصاب غذا، اعلام جرم کنند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، آتنا دائمی مدافع حقوق بشر زندانی در بند نسوان (زنان) زندان اوین در اعتراض به محکومیت خواهرانش انسیه و هانیه دائمی، از صبح روز شنبه ۱۹ فروردین ماه ۹۶ در اعتصاب غذا به سر می‌برد.

 

نگذاشتند کار کنیم!

مهرخانه- این وب سایت در مطلبی با عنوان «فرار به جلوی معاون امور زنان» نوشته است: مولاوردی که در نیمی از حضور خود در مسند معاونت، کم‌کاری‌های خود را به عملکرد دولت قبل نسبت می‌داد، الان و در پایان حضور خود در معاونت امور زنان، کارنامه ضعیف خود را با فرافکنی متوجه منتقدان می‌کند. این دولت روزهای پایانی خود را سپری می‌کند، اما بد نیست خانم معاون بعد از پایان مأموریت خود، هر جای دیگری که پست و سمتی گرفت از این رویکرد فرافکنانه دست برداشته و گامی هرچند کوچک در راستای شعارهای خود بردارد.

 

تجمع اعتراضی در کردستان عراق علیه گسترش پدیده قتل و خشونت علیه زنان

ایرنا- ده‌ها تن از فعالان و دانشگاهیان روز چهارشنبه در مقابل دادگاه عالی سلیمانیه در کردستان عراق تجمعی اعتراض آمیز ترتیب دادند و خواستار مهار پدیده رو به گسترش قتل و خشونت علیه زنان در کردستان عراق شدند.

در این تجمع که زنان از صنوف مختلف و همچنین جمعی از نمایندگان پارلمان محلی کردستان عراق – که از یک سال پیش توسط مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق تعطیل شده- شرکت داشتند، زنان کرد، مقام‌های رسمی را مسئول جنایات روبه گسترش علیه زنان و قتل آنان دانستند.

 

اکثر زنان زندانی جرایم غیرعمد، سرپرست خانوار هستند

ایلنا- مدیرعامل ستاد دیه کشور با اعلام اینکه اکثر زنان زندانی جرایم غیر عمد سرپرست خانوار هستند، گفت: آنها اغلب مادرانی هستند که برای تامین خانواده مجبور به گرفتن وام یا گرفتن پول از فردی شده‌‌اند که در ادامه ناتوان در بازپرداخت بوده‌اند.

سید اسدالله جولایی افزود‌: هم اکنون ۲۲۶ زن زندانی جرایم غیرعمد در زندان‌های کل کشور داریم که این زندانیان ناخواسته و اغلب به دلیل آگاهی ناقص از قوانین و مقررات راهی زندان‌ شده اند و سوء نیت مجرمانه در هیچ یک از آنها وجود ندارد و برای همین امر هم تحت حمایت ستاد دیه قرار دارند.

 

هر پایگاه بسیج، یک شغل خانگی ایجاد کند

ایرنا- رئیس سازمان بسیج جامعه زنان کشور گفت: براساس برنامه ریزی های انجام شده در سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، هر پایگاه مقاومت بسیج، یک شغل یا تولید خانگی را ایجاد کند.

 

زنان آمدند ولی کم تعداد آمدند

درصحن-شوراها: کاندیداتوری زنان در انتخابات پنجمین دوره شوراها، اگرچه از رکورد شکنی زنان حکایت دارد ولی بررسی ها نشان می دهد که هنوز فاصله میان میزان حضور مردان و زنان در انتخابات کهکشانی است. زنان آمدند ولی کم آمدند تا درصد مشارکت زنان در مرحله نام نویسی از عدد ۷ تجاوز نکند. ۹۳ درصد مرد و تنها ۷ درصد زن، رقمی است که نشان می دهد جامعه زنان،‌ برای رقابت با مردان، در موقعیتی کاملا نابرابر قرار دارند.

 

زنان و شوراهای اسلامی شهر و روستا؛ راهی که رفته اند، نگاهی که دارند

ایرنا- همزمان با ثبت‌نام انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، حدود ۱۸ هزار زن نیز برای حضور در شوراها ثبت‌نام کردند، اما آیا این تعداد می‌توانند در مراحل بعدی میزان مشارکت خود را افزایش دهند؟ سؤال دیگر آن است که آیا از تأثیر نگاه زنانه برای داشتن شهر و روستایی بهتر، اطلاع کافی داریم؟

آمارها را که نگاه می‌کنیم مشاهده می‌شود که بیش از ۲۶۹ هزار مرد در انتخابات شورای اسلامی ثبت‌نام کرده‌اند که حدود ۹۳،۷ درصد کل ثبت‌نام کنندگان هستند، اما زنان ۶،۳ درصد این آمار را به خود اختصاص داده‌اند.

نگاهی به آمار ثبت‌نام کنندگان در انتخابات شوراهای اسلامی و شهر و روستا نیز نشان می‌دهد که تعداد نامزدهای زن در انتخابات شوراهای روستاها به‌مراتب بیشتر از زنان شرکت‌کننده در انتخابات شوراهای شهرها است که این نیز جای تأمل دارد.

طبق آمارها، تعداد کل داوطلبان زن برای شوراهای شهر ۶ هزار و ۷۴۳ نفر و تعداد کل داوطلبان مرد برای شوراهای شهر ۴۸ هزار و ۱۴۵ نفر، همچنین تعداد کل داوطلبان زن برای شوراهای روستا ۱۱ هزار و ۱۴۲ نفر و تعداد کل داوطلبان مرد برای شوراهای روستا ۲۲۱ هزار و ۳۹۵ نفر است.

اما آیا فقط ۶ درصد از بانوان به فکر مشارکت در عرصه آبادانی و توسعه شهرها هستند، آیا این آمار نیازمند بازنگری نیست که بانوان با توجه به توانمندی‌هایی که دارند می‌توانند در عرصه‌های مختلف تأثیرگذار باشند، البته این آمار تعیین‌کننده مشارکت زنان در شوراهای اسلامی شهر و روستا نیست.

بر اساس آمارها نزدیک سه هزار نفر از بانوان عضو اصلی و مابقی عضو علی‌البدل شوراهای اسلامی شهر و روستا و یک هزار و ۵۴۴ زن به‌عنوان دهیار فعالیت دارند، حال باید دید در انتخابات آینده چه تعداد از زنان در این دوره از شوراها پذیرفته و تصمیم‌گیری برای مدیریت در شهرها و روستاها را به عهده می‌گیرند.

 

اسکارلت جوهانسون دختر رئیس‌جمهوری آمریکا را بزدل خواند

شهروند- در شرایطی که عادت کرده بودیم انتقادات و اعتراضات روزانه ستارگان ‌هالیوود درباره دونالد ترامپ را ببینیم؛ به تازگی اسکارلت جوهانسون با زیر سوال بردن دختر دونالد ترامپ دعوای سوپراستارها را با رئیس‌جمهوری آمریکا وارد مرحله‌ای دیگر کرد.

 

ملاله یوسف‌زی جوانترین سفیر صلح سازمان ملل می‌شود

ایسنا- دختر نوجوان پاکستانی که قربانی بی‌رحمی طالبان شده و زنده مانده است،‌ از سوی دبیرکل سازمان ملل انتخاب شده تا جوانترین سفیر صلح این سازمان بین المللی باشد.

مراسم انتصاب ملاله یوسف‌زی، به عنوان جوانترین سفیر صلح سازمان ملل قرار است در روزهای آتی در مقر اصلی این سازمان در نیویورک برگزار شود. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل درباره انتخاب یوسف‌زی برای این سمت گفت: ملاله در روبرو شدن با بدترین بحران‌ها هم به تعهداتش در قبال پیگیری حقوق زنان، دختران و تمامی مردم پایبند مانده است. شجاعت او در فعالیت برای آموزش زنان و دختران باعث شده تا بسیاری در سطح جهان به او احترام بگذارند. او به عنوان جوانترین سفیر صلح سازمان ملل است که می‌تواند این کار را انجام دهد.

 

اخبار حقوقی

 

مروری بر احکام ازدواج موقت

آرمان زنان- کلمه مُتعِه که «اسْتَمْتَعْتُم» از آن گرفته شده، در اسلام به معنی ازدواج موقت است. خداوند متعال در این آیه شریفه بر لزوم پرداخت مهری که برای ازدواج موقت مقرر شده است؛ تأکید دارد. این نحوه بیان نشان می‌دهد که اصل جواز ازدواج موقت، مسأله‌ای مسلم بوده و تأکید خداوند در قرآن کریم، صرفاً بر لزوم پرداخت مهریه است.

به گزارش آرمان زنان، یکی از احکامی که در شریعت اسلام بدان اشاره شده، متعه یا ازدواج موقت است. ازدواجی که به خاطر نوع متفاوت آن، احکام و شرایط متفاوتی را نیز به دنبال دارد که لازم است به آنها توجه شود؛ چراکه گاهی برخی از خانواده‌ها پیش از عقد دائم، برای آشنایی بیشتر طرفین، اقدام به اجرای عقد موقت می‌کنند و ازاین‌رو آشنایی اولیه با برخی از احکام این حکم الهی ضروری است.

 

خشونت را از زنان و کودکان دور کنید

قانون- فاضلی، محمد – دوری از خشونت و زندگی در مکان امن و دسترسی به خدمات نهادهای درمانی، امدادی و قضایی حق بخش آسیب‌پذیر جامعه است.

تلاش می‌کنم هر شب درباره یکی از حقوق تصریح‌شده در منشور حقوق شهروندی بنویسم. نوشته‌ها و گفته‌های ما درباره حقوق شهروندی در عصری که همگان از طریق شبکه‌های اجتماعی می‌توانند وارد گفت‌وگوی فراگیر شوند، مؤثر خواهد بود. اگر مایل بودید، شما هم این نوشته‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارید.

ماده ۵۴-حق همه شهروندان به‌ویژه زنان و کودکان است که از تعرض و خشونت گفتاری و رفتاری دیگران در تمام محیط‌های خانوادگی و اجتماعی مصون باشند و در صورت بروز هر نوع خشونت امکان دسترسی آسان به مکان‌های امن و نهادهای امدادی، درمانی و قضایی جهت احقاق حق خود را داشته باشند.

بحث:

زنان یکی از گروه‌های هدف خشونت در همه جوامع انسانی هستند. خشونت کلامی، توهین‌های جنسی، تماس‌های بدنی، تجاوز و قتل صورت‌هایی از خشونت هستند که زنان در همه جوامع تجربه می‌کنند. زنان حتی در سخت‌ترین شرایط زندگی بشری نظیر ایام جنگ و بروز حوادث طبیعی نظیر زلزله یا سیل که منجر به بی‌خانمانی انسان‌ها و بر هم خوردن نظم طبیعی جامعه می‌شود، اولین گروهی هستند که در معرض تجربه‌های تلخ آزار جنسی و سوءاستفاده قرار می‌گیرند.

 

جامعه ایران متأسفانه صورت‌های مختلفی از خشونت علیه زنان را در مقیاس گسترده تجربه می‌کند. اکثریت زنان ایرانی صورت‌هایی از خشونت نظیر بوق زدن رانندگان مرد، شنیدن کلمات توهین‌آمیز، استعاره‌های جنسی، تماس بدنی در اماکن عمومی و کتک خوردن در منزل را تجربه می‌کنند. انگاره‌های مردسالارانه، فقدان ارائه آموزش‌های مناسب به کودکان، تداوم یافتن کلیشه‌های جنسیتی در ساختار فرهنگی، فقدان ظرفیت‌های نظام اجتماعی برای رشد و شکوفایی کافی زنان و تغییر ذهنیت اجتماعی نسبت به ایشان، به علاوه ضعف‌های نظام حقوقی تداوم‌بخش این وضعیت است.

 

قتل‌های خانوادگی، نمادي از فروپاشی اجتماعی

قانون- حمیدرضا اثیمی/ کارشناس ارشد حقوق جزا نوشته است: وقتی از خشونت خانگی سخن می‌گوییم، عموما تصویر مردی به ذهن می‌آید که زن یا فرزندان خود را تهدید و تحقیر می‌کند یا با رفتار فیزیکی مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد. خشونت خانگی گستره وسیعی دارد و صحبت از آن با حقوق زنان، کودکان و مفهوم خانواده پیوند خورده است.ابزارهای بررسی و تحلیل جرایم خانوادگی نیز گوناگون است. می‌توان ریشه‌های آن را در دل فرهنگ و تاریخ یک سرزمین جست‌وجو کرد یا آن را ذیل عوامل اقتصادی و اجتماعی روز سنجید.

 

اخبار اجتماعی

 

«سالنمای ۱۳۹۶ زنان» منتشر شد

رادیو زمانه- به همت جمعی از فعالان جنبش زنان در ایران «سالنمای ۱۳۹۶ زنان» منتشر شد. این سالنما که «تکاپوی زنان در گذر زمان» عنوان گرفته است، دربرگیرنده روایت مختصری از شکل‌گیری مبارزات و تشکل‌های زنان در ایران، از ابتدا تا به امروز است.

سالنما عکس‌هایی از زندگی روزمره، کار و تظاهرات زنان را به روایت‌های نوشتاری افزوده و تکاپوی زنان ایرانی در عرصه خصوصی، زندگی اجتماعی و سیاسی برای برابری را به تصویر کشیده است.

 

رونق بازار خرید و فروش تخمک در تهران

دویچه‌وله- اهدا و فروش غیر قانونی تخمک به زوج‌های نابارور خطراتی مانند سرطان و مرگ را در پی دارد. با این حال زنانی هستند که در ایران برای تأمین نیازهای مالی خود تن به این کار می‌دهند.

فروختن تخمک به زوج‌های نابارور نیز به محلی برای کسب درآمد افراد نیازمند در پایتخت ایران تبدیل شده است.

خبرگزاری فارس در گزارشی در این باره با زنی ۲۶ ساله به نام رؤیا صحبت کرده که می‌گوید، با توصیه‌های “زنی کارشناس [در امور خرید تخمک] که شماره همراه آن دست به دست در سطح شهر می‌چرخد” به فکر فروش تخمک برای گذران چرخ زندگی‌شان افتاده است.

کارشناس یادشده توصیه می‌کرد که این یک “عمل ساده ۵ دقیقه‌ای و بدون عوارض است” که در ازای آن فروشنده تخمک می‌تواند یک میلیون و ششصدهزار تومان پول دریافت کند.

 

هزینه زیادی دادم، اما می‌ارزید

شرق- نسیم قاضی‌زاده به گفت‌وگو با پری ملکی، خواننده نشسته است. او در مورد مشکلات خوانندگی زنان گفته است:

از سال ٧٢ برای خانم‌ها برنامه گذاشتم و بعد دیدم که می‌شود یک گام جلوتر گذاشت. برنامه همخوانی گذاشتم. شاید اگر بقیه خانم‌ها همراهم می‌آمدند، می‌توانستیم یک گام دیگر هم برداریم، اما به‌هرحال همین‌جا که هستیم هم بسیار خوب است. همین که می‌توانم موسیقی که اجرا می‌کنم به گوش دیگران برسانم و مورد نقد و بررسی قرار بگیرد، خیلی مهم است. حتی بعد از برنامه بانوان نمی‌توانیم یک عکس داشته باشیم، اما موسیقی‌ام شنیده می‌شود و درباره‌اش صحبت و نقد و بررسی مي‌شود. همین باعث می‌شود متوجه شوم زحمتی که کشیده‌ام ثمری به همراه داشته. خواننده‌ای نیستم که کار سخیف انجام دهم تا مردم فقط شاد شوند یا وقتشان پر شود. موسیقی برایم دنیایی است که ‌هزاران نکته ناگفته دارد و می‌خواهم آنها را نشان دهم. این با چهار تصنیف ضربی و رِنگ حل نمی‌شود.

 

همه‌کاره زن، شوهرش است!

بولتن نیوز- به اقتدار تو اين خانه ايستاد‌اي مرد، به احترام غرورت سکوت خواهم کرد» از اين جمله چه چيزي برداشت مي‌کنيد؟! «غرور» فقط متعلق به مردان است و طبق يک برنامه ازپيش‌تعيين‌شده قرار است زنان در مقام ستايشگر به ستايش اين ارزش نهادينه‌شده در وجود مردان بپردازند. معاونت اجتماعي شهرداري تهران با همين ايده، اقدام به نصب پوسترهايي براي گراميداشت روز مرد و روز پدر کرده است. پاي همه پوسترها نام و لوگوي معاونت فرهنگي و اجتماعي شهرداري تهران به چشم مي‌خورد که مدتي است با مناسبت و بدون مناسبت خاصي، با بهره‌گيري حداکثري از فضاهاي شهري، بر شکاف‌هاي جنسيتي در جامعه دامن مي‌زند.

 

نامه‌های منتشر نشده سیلویا پلات: راز خشونت خانگی و آرزوی مرگ

رادیو زمانه- نامه‌های منتشر نشده سیلویا پلات، شاعر و نویسنده مشهور آمریکایی به درمانگرش، حاکی از این است که او کتک می‌خورده. بر اساس این نامه‌ها، تد هیوز، همسرش که شاعر مشهوری بود، به او گفته که آرزوی مرگش را دارد.

سلیویا پلات، در این نامه‌ها نوشته که تد هیوز او را دو روز قبل از سقط دومین فرزندشان زده و می‌خواسته او را بکشد. این دو اتهام از جمله اتهامات جنجالی درباره رابطه پر مشکل و تلخ زناشویی این دو چهره مشهور ادبی است.

 

کمپ ترک اعتیاد برای زنان در خوزستان

اهواز ـ قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: کمپ ترک اعتیاد در سه شهر آبادان، اهواز و اندیمشک راه اندازی می شود.

علی مویدی در شورای مبارزه با مواد مخدر خوزستان اظهار کرد: ستاد با هدفگذاری بسیار خوبی می رود تا شرایط اعتیاد را در کشور نسبت به گذشته بهبود بخشد. در این راستا بحث اجتماعی کردن که جزو سیاست های ستاد است و از بدو ورود وزیر کشور امروز دغدغه ای در بدنه حاکمیت و جامعه ایجاد شده است. سیاستی که خوشبختانه سازمان ملل هم آن را تأیید و به عنوان یک مسئله کاملا علمی و دانش محور عنوان کرده است.

 

ترک تحصیل از مدرسه؛ راهی که پیش روی این دختران روستایی است

دانا- در این گزارش آمده است: چه علاقه‌ای به درس خواندن و ادامه تحصیل داشته باشند و چه نداشته باشند، گویا شرایط زندگی در روستا به گونه‌ای نیست که بتوانند از تحصیلاتشان استفاده کنند؛ حتی بعضی‌ها پشت سر دخترانی که برای رفتن به دبیرستان راهی شهر می‌شوند، حرف‌هایی می‌زنند! اینها را دخترانی می‌گویند که در برخی روستاهای محروم کردستان زندگی می‌کنندو خیلی‌هایشان ازدواج را راهی برای تغییر در زندگی خود می‌یابند.

 

راه اندازی درمانگاه مشترک زنان و پوست جهت تشخیص سریع بیماری های پوستی بانوان

خبرآنلاین- دکترسودابه تیرگرطبری متخصص پوست و و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل از راه اندازی درمانگاه مشترک زنان و پوست جهت تشخیص سریع بیماری های پوستی دستگاه تناسلی بانوان خبر داد.

دکتر تیرگر با اشاره به این که پوست به عنوان بزرگترین عضو بدن می تواند دچار بیماری های خوش خیم و بد خیم شود ، گفت : به دلیل شرم و حیا ی بیماران و عدم مراجعه، تشخیص بسیاری از بیماری های پوستی ناحیه تناسلی با تاخیر صورت می گیرد و عدم تشخیص به موقع و پیشرفت آن، درمان را مشکل می سازد.

 

طرح «خادم» یا جنبش «خانواده آماده در مخاطرات»

آرمان زنان- جنبش «خـانواده آماده در مـخاطرات» یا جنبش «خادم»، یک تلاش دسته‌جمعی است برای آموزش خانواده‌های ایرانی، برای اینکه در برابر مخاطراتی که آنها را تهدید می‌کند، آماده شوند.

بدنه اصلی جنبش خادم را داوطلبانی تشکیل می‌دهند که بدون هیچ چشمداشتی برای سلامت هر چه بیشتر جامعه تلاش می‌کنند. با وجود این، داوطلبان بر اساس میزان تلاششان، از مشوق‌هایی هم برخوردار می‌شوند.

 

زنانه شدن سالمندی و ضرورت برنامه‌ریزی برای آن

فارس- یک پژوهشگر نظام سلامت با بیان اینکه روند سالخوردگی در ایران مانند روند کاهش سریع نرخ باروری کل منحصر به فرد خواهد بود، گفت: سالمندی در کشور به سمت زنانه شدن است.

خلیل علی محمدزاده گفت: آمارهای جمعیتی ایران در سال ۹۵ را مورد بازخوانی، تحلیل و توضیح قرار داد و گفت: میزان شهرنشینی در کشور نسبت به سال ۹۰، ۲.۶ درصد افزایش یافته و در سال ۹۵ به ۷۴ درصد رسیده است. این میزان در سال ۸۵، ۶۸.۵ درصد بود. بنابراین روند شهرنشینی در کشور رو به افزایش است.

روز جهانی بهداشت و توجه به افسردگی/ چرا زنان افسرده‌تر هستند؟

مهرخانه- دی ‌ماه سال ۹۵ سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور اعلام کرد که تعداد افسرده‌های جهان حدود ۹ یا نزدیک به ۱۰ درصد است اما این میزان در ایران ۱۲.۶ درصد است.

افزایش مشکلات روانی در تمام کشورها که شایع‌ترین آن‌ها افسردگی است، نظام بهداشت جهانی را بر آن داشته تا شعار امسال را به این موضوع اختصاص دهد.

 

شکنجه‌های دختر ١٣ساله در خانه‌اي متروک

شهروند- دو پسر جوان با ربودن دختر ١٣ ساله‌ای دست به نقشه سیاهی زدند. این دختر نوجوان در خانه‌ای متروک در قزوین مورد اذیت و آزار پسران قرار گرفت. متهمان از طریق دوربین‌های مداربسته یک داروخانه شناسایی و ردیابی شدند.

 

هر دقیقه ۹ طلاق در کشور رخ می‌دهد

مهرخانه- رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه همچنان پیگیر علت اجرایی نشدن قانون تسهیل ازدواج از سوی دولت هستیم، گفت: هر دقیقه ۹ طلاق در کشور ثبت می شود.

 

سلمان خدادادی با تاکید بر اینکه همچنان پیگیر اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان از سوی دولت هستیم، افزود: با وجود تصویب قانون مذکور در سال ۸۴ اما بعد از گذشت ۱۲ سال همچنان بلاتکلیف مانده و دولت تنها از این قانون به اجرای چند ماده در حوزه وام ازدواج اکتفا کرده این در حالی است که بانک ها به گونه ای در پرداخت وام ازدواج به زوجین تعلل می کنند که زوجین از اخذ آن پشیمان می شوند.

 

گوگل به پرداخت حقوق کم‌تر به زنان متهم شد

دویچه‌وله- گوگل چند روزی است که با اتهام سنگینی روبروست. وزارت کار آمریکا می‌گوید بر اساس شواهد در گوگل به زنان کم‌تر از مردان حقوق پرداخت می‌شود. گوگل این اتهام را رد می‌کند و خود را مدافع برابری اعم از جنسیتی و نژادی می‌داند.

وزارت کار آمریکا در گزارشی اعلام کرده است شرکت گوگل به کارکنان زن خود کم‌تر از کارکنان مرد حقوق پرداخت می‌کند. بر این اساس گوگل به “نابرابری سیستماتیک” در پرداخت‌ها در همه سطوح متهم شده است.

بر اساس گزارش‌ها خانم جانت ویپر، یکی از مدیران منطقه‌ای وزارت کار آمریکا، گفته است این وزارتخانه “شواهد متقاعدکننده‌ای” دریافت کرده است که از “تبعیض قابل‌توجه” علیه زنان در سطوح شغلی مختلف در گوگل خبر می‌دهند.

گوگل اتهام‌ها را به شدت رد کرده و از وزارت کار برای اعلام نکردن راه و روش گردآوری اطلاعاتش انتقاد کرده است. گوگل می‌گوید این نخستین بار است چنین اتهاماتی متوجه آن شرکت می‌شود.

 

حبس ابد برای پزشکی که در آمریکا ختنه می‌کرد

بی‌بی‌سی- پزشکی در میشیگان به انجام عمل ناقص‌سازی روی زنان متهم شده است. جومانا ناگاروالا، متهم است که در ۱۲ سال گذشته روی دختران ۶ تا ۸ ساله، در یک مطب در دیترویت، عمل ناقص‌سازی جنسی را انجام داده است.

محاکمه این پزشک نخستین مورد از نوع خود است. اگر تمام اتهامات علیه جومانا ناگاروالا، ۴۴ ساله ثابت شود، او به حبس ابد محکوم خواهد شد. ناگاروالا قرار بود که روز پنج‌شنبه ۱۳ آوریل در دادگاه حاضر شود.

 

مادرت تصمیم می‌گیرد تو با کی ازدواج کنی

رادیو زمانه- وسط شانگهای، در پارکی میان ساختمان‌های بلند تجاری و اداری، پدرومادرها فرزندان‌شان را عرضه می‌کنند: در یک خیابان صدمتری پشت یک چتر می‌نشیند و روی چتر اطلاعیه‌ای شامل مشخصات اصلی، تاریخ تولد و گاهی یک شماره تلفن ارائه می‌کنند. گاهی یک عکس هم ضمیمه شده است. اسم این‌جا «بازار ازدواج» است، جایی که دخترها و پسرها به هم وصل می‌شوند.

 

احساسات کوییر: طرح پرسش و احساس عدم آرامش

رادیو زمانه- سارا احمد، یک محقق بریتانیایی-استرالیایی است که مطالعاتش در زمینه فمینیسم، دگرباشی و مسائل مهاجرت و جوامع چندفرهنگی است. وی در مقاله‌ای که بخش نخست آن در رادیو زمانه منتشر شده نوشته است:

احساسات افراد کوییر (همجنسگرایان، دوجنسگرایان، ترنس‌ها و به طور کلی غیردگرجنسگرایان) نشان می‌دهند که از یک سو، دیگری تا چه حد از طریق آرمان‌ها و هنجارهای دگرجنسگرا شکل یافته و می‌یابد و از سوی دیگر، چگونه دیگری، تفاوت خود را حفظ می‌کند. این مقاله در پی پاسخ دادن به این پرسش است که عواطف چگونه می‌توانند در درون سیاست کوییر عمل کنند. به عبارت دیگر، چگونه عواطفی نظیر عدم آرامش، سوگ و لذت، رابطه ما را با آرمان‌های اجتماعی و هنجارها از نو شکل می‌بخشند. نویسنده در بررسی امکان عاطفی کوییر، رابطه میان هنجارها و تاثیرات را در موضوعات مربوط به افراد و خانواده‌های کوییر در نظر می‌گیرد. سپس به بحث درباره نقش سوگ در سیاست کوییر با ارجاع خاص به واکنش‌های کوییر به ۱۱ سپتامبر می‌پردازد. در نهایت نقش لذت را در سبک‌های زندگی کوییر یا ضدفرهنگ‌ها مورد تامل قرار می‌دهد و می‌پرسد لذت ناشی از روابط اجتماعی و جنسی که مبتنی بر تولید مثل نیست، چگونه می‌تواند به مثابه اَشکال آشوب سیاسی در یک اقتصاد عاطفی عمل کند که پیرامون این اصل سازمان یافته است که لذت تنها به مثابه مشوق یا پاداشی برای رفتار خوب، اخلاقی است.

 

حضور پررنگ زنان کارگردان در کن ۲۰۱۷

ایسنا- تعداد فیلمسازان زن در جشنواره کن ۲۰۱۷ نسبت به سال‌های گذشته افزایش قابل توجهی داشته است.

در سال ۲۰۱۲ نام هیچ کارگردان زنی در جشنواره کن به چشم نمی‌خورد و این رقم تا سال گذشته به ۹ نفر افزایش پیدا کرد، اما جشنواره کن در این دوره شاهد اکران فیلم‌های ۱۲ کارگردان زن است و این به معنای تغییری قابل توجه در این زمینه است.

«سوفیا کاپولا»،‌ «نوامی کاواسه» و «لین رامسی» از زنان فیلمسازی هستند که نام‌شان در فهرست آثار بخش رقابتی کن ۲۰۱۷ دیده می‌شود.

تایید خرید و فروش نوزادان از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر

رادیو زمانه- قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر خبرهایی را که در سال‌های گذشته درباره خرید و فروش نوزادان زنان معتاد منتشر می‌شد تایید کرده است. او همچنین اعتیاد دانش‌آموزان را تایید کرده اما گفته شیوع آن زیاد نیست.

علی مویدی در نخستین نشست خبری در سال ۹۶ خرید و فروش نوزاد زنان معتاد به ویژه در محله شوش تهران را تایید کرده و گفته: «ما از قبل اخباری را در این زمینه داشتیم بعد از رسانه‌ای شدن این مبحث از سوی عضو شورای شهر دو تیم مجرب برای شناسایی دیگر مناطق آلوده در شوش اعزام شدند و یک تیم هم موظف به شناسایی افرادی شد که به عنوان دلایل اقدام به ترغیب زنان معتاد به بارداری می‌کنند.»

مویدی اما گفته که موضوع به آن کیفیتی که در گزارش‌ها مطرح شد نبوده با این حال این کلونی‌ها مشخص شده و برخوردهای لازم صورت گرفته است و در آینده ای نزدیک نتایج برخورد با آنها به مردم ارایه می شود.

 

رشد ۶ درصدی زنان معتاد در ایران

خانه ملت- عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ایران از رشد۶ درصدی زنان معتاد در این کشور خبر داده و این روند را خطرناک دانست. زهرا ساعی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ایران گفت: تعداد زنان معتاد رشد ۶ درصدی داشته و این روند رو به افزایش بسیار خطرناک است زیرا این زنان در آینده مادران نوزادانی خواهند شد که یا بیمار بوده یا مورد سوءاستفاده قرار گرفته و فروخته می‌شوند.

ساعی تصریح کرد: خلاء قانونی مهم‌ترین مشکل در رابطه با خرید و فروش نوزادان است، در حقیقت در این رابطه اگر شاکی خصوصی وجود داشته باشد برخورد شدید با متخلف صورت خواهد گرفت اما در صورتی که اطفال توسط والدین فروخته شوند، تنها کودک آزاری تلقی شده و قانونی برای تعیین مجازات و مقابله با آن وجود ندارد.

 

“لاک قرمز”، رویکردی میان‌برشی به بازنمایی زنان در سینمای ایران

صدای مردم- یکی از مهم‌ترین انتقادات به نظریه‌های کلاسیک فمینیستی این است که بسیاری از این نظریه‌ها تک بعدی و بر پایه‌ی دوقطبی کردن جنسیت استوار بوده‌اند و چنین تداعی شده که گویا همه‌ی زنان از سرنوشتی فرودستانه و مشابه و همه‌ی مردان از موقعیت فرادست برخوردارند.

درحالی که تئوری‌های نوین فمینیستی، از جمله تئوری میان‌برشی، با رد این ادعا و ساختار زدایی از جنسیت بر آنند تا روابط گوناگون قدرت را که الزاماً یکدیگر را پوشش نمی‌دهند و گاه با هم تلاقی می‌کنند، به نمایش بگذارند. مثلاً اگر زنی از طبقه‌ی بالای اجتماع و دارای قدرت اقتصادی باشد، ممکن است قدرت اقتصادی او بر موقعیت جنسیتی‌اش تاثیر بگذارد، یا مردانی که فاقد هر موقعیت طبقاتی در جامعه هستند در برابر زنانی از طبقات بالای اقتصادی از قدرت چندانی در عمل برای اعمال ستم و نابرابری جنسیتی برخوردار نیستند.

 

سیمای زنان در تلویزیون ایران

ماهنامه خط صلح – اندیشه جعفری- جیغ می‌زند و با گریه دو دستی به سر و صورتش می‌کوبد، با حجاب کامل به خواب می‌رود و از خواب برمی‌خیزد، برای رفتن به آرایشگاه یا خرید لباس خون همسرش را در شیشه می‌کند، اگر در حال مرگ باشد، حتماً یک فکر جدی برای یافتن همسر بعدی شوهرش می‌کند یا حتی در ماه‌های آخر زندگی‌اش با همسر دوم زندگی می‌کند. وقتی همسرش از سر کار بر می‌گردد، دم در منتظر ایستاده تا کت همسرش را بگیرد، معمولاً در حال آشپزی یا رسیدگی به امور دیگر منزل به سمع و نظر بینندگان می‌رسد. این‌ها تصاویر غالب زنان در رسانه‌ی ملی ایران است و بعضی سریال‌ها در نشانه رفتن حقوق بدیهی و اولیه‌ یک زن، دست بالا را دارند.

 

از ماراتن بدون زنان تا اپلیکیشنی مخصوص زنان

رادیو فردا- در برنامه هفتگی صدایی دیگر، رویا کریمی مجد در گفت و گو با ساقی لقایی، روزنامه نگار در آمریکا و سوده راد، فعال برابری طلب در فرانسه به بررسی ماراتن بین‌المللی تهران که بدون زنان برگزار شد پرداخته است. در این برنامه همچنین به موضوع اپلیکیشن‌هایی که برای زنان طراحی شده پرداخته شده است، از جمله اپلیکیشن‌های همدم و ترنج.

اخبار ورزشی

 

فدراسیون شطرنج جایزه قهرمانی زنان جهان را داد

 

تابناک- فدراسیون شطرنج ایران پول باقیمانده از جوایز رقابت‌های قهرمانی بانوان جهان را به حساب فدراسیون جهانی واریز کرد.

شهر تهران از ۲۲ بهمن تا ۱۳ اسفند ۹۵ میزبان رقابت‌های شطرنج قهرمانی بانوان جهان بود. این نخستین میزبانی در سطح بانوان جهان بود و به همین دلیل حساسیت‌های زیادی نیز داشت.

هزینه نزدیک به سه میلیاردی تومانی این رقابت‌ها از همان ابتدا دغدغه‌ای بود که بسیاری به آن اشاره داشتند، اما فدراسیون شطرنج اعلام کرد که این هزینه با کمک اسپانسرها و همچنین کمک وزارت ورزش و جوانان تامین خواهد شد و مشکلی وجود ندارد.

 

پیام ما با هم بودن است

شهروند- زهرا جعفرزاده خبرنگار این رونامه با چهار تن از زنان خارجی که در ماراتن جمعه گذشته شرکت کردند گفت و گو کرده و نوشته است: چهاری نفری ایستاده‌اند و لب‌هایشان برای لنز دوربین‌هایی که به سمت شان پیچ خورده، باز می‌شود. از پوست روشن و چشم‌های سبز و آبی شان پیداست که ایرانی نیستند: «احساس می‌کنم آنجلینا جولی شده‌ام.» چشم‌های «کارولینا لوغانی» تیله‌ای است، قدش بلند است و لاغر. یک ماراتن‌کار حرفه‌ای که استخوان سرشانه‌اش در میان بلوز سفید گشاد و بلند بیرون شده. تنها نیست، سه نفر دیگر هم همراهش هستند: «این‌جا خیلی هوادار داریم، همش از ما عکس می‌گیرند.» خوشحالند که عصر یک روز بهاری، در استادیومی که کمتر رنگ حضور زنان را به خود دیده، ایستاده‌اند و زنان ایرانی دورشان می‌پیچند. تنها چند دقیقه مانده تا پشت خط شروع مسابقه دو پارس، زیر سر در سفید، بایستند و ١٠ کیلومتر را بدوند.

 

نه! به دویدن در اندرونی دریاچه آزادی

شرق- آمنه شیرافکن در گزارشی از ماراتن زنان نوشته است: کم‌کم که نزدیک می‌شویم، تصویر آدم‌ها پیدا می‌شود. هوای گرگ‌ومیش میدان حسن‌آباد و زنانی که با کلاه و لباس ورزشی دور هم جمع شده‌اند. مردانی کنارشان آماده‌اند تا مسیر را تا میدان آزادی بدوند. نزدیک ٢٥ نفرند. توی چشم‌هایشان خواب نیست. یک‌جور خوشحالی زایدالوصف می‌بینی. می‌خواهند به ماراتن تهران نه بگویند. خیلی بی‌سروصدا. مدام تأکید دارند که «هیچ بنای اعتراض نداریم. فقط دلمان نمی‌خواهد برویم دور دریاچه بدویم. مگر دریاچه آزادی می‌شود مسیر ماراتن؟» ماراتن یعنی توی شهر باشیم، توی شهر بدویم. خیلی هم کار سختی نیست. چشم می‌دوزد توی چشمانم و می‌پرسد «تا حالا توی شهر ندویده‌اید؟

 

بانوان در اعتراض به تغيير مسير از حسن‌آباد تا آزادي دويدند

اعتماد- نخستين دوره رقابت‌هاي دوي بين‌المللي پارس روز جمعه در تهران برگزار شد. مسابقات با حضور مسعود سلطاني‌فر، وزير ورزش و جوانان و شليك تپانچه توسط او شروع شد. محمد نهاونديان، رييس‌دفتر رييس‌جمهور نيز به عنوان دونده افتخاري در ابتداي اين مسابقه حاضر شد. اين رقابت‌ها در ۱۰، ۲۱ و ۴۲ كيلومتر انجام شد و در پايان دوي ۴۲ كيلومتر محمد جعفر مرادي كه سابقه حضور در المپيك ۲۰۱۶ ريو را دارد به مقام نخست رسيد. نكته قابل توجه مسابقات ۴۲ كيلومتري پياده‌روي اين بود كه مسير مسابقه كمتر از ۴۲ كيلومتر بود. در واقع تمامي دوندگان مسير ۴۰ كيلومتري را دويده‌اند و اگر ركورد جديدي در اين ماده ثبت شود تنها در بخش ۴۰ كيلومتر است نه ۴۲ كيلومتر. در ماده ۱۰ كيلومتر دوي بين‌المللي پارس حسين كيهاني، ملي‌پوش استقامتي كشورمان توانست به عنوان قهرماني دست پيدا كند و بيرانوند در جايگاه دوم ايستاد.

 

دوست داشتم به جای دور دریاچه، در خیابان بدوم

خبرآنلاین – پریسا عرب رکورددار استقامت ایران، اولین دوره مسابقه بین المللی پارس را با قهرمانی تمام کرد. او با اینکه از قهرمانی خوشحال است اما دلش می‌خواست در خیابان بدود نه دور دریاچه. مثل همه دونده‌ها. رویایی که امیدوار است خیلی زود محقق شود.

 

سهم زنان از کلان‌شهری به نام تهران

بیدارزنی- بنفشه جمالی- محدودیت پشت محدودیت. ممنوعیت پشت ممنوعیت. این قصه آشنای ورزشکاران زن در ایران است که هر روز با انواع و اقسام محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها مواجه می‌شوند. زنانی که برای حضور در میادین ورزشی داخلی و بین‌المللی و رسیدن به خط پایان باید موانع بسیاری را پشت سر بگذارند. پوشش زنان ایرانی -همان حجاب اجباری که از سوی حاکمیت به زنان ایرانی تحمیل‌شده است- یکی از موانع و محدودیت‌های جدی است که زنان ورزشکار در ایران با آن روبرو هستند.

پوششی که در بسیاری از میادین و مسابقات بین‌المللی حضور زنان ورزشکار ایرانی را با اما و اگرهای زیادی مواجه ساخته است. اما زنان ورزشکار ایرانی علی‌رغم تمامی سنگ‌اندازی‌های حاکمیت که سعی در محدود ساختن ورزش زنان به مکان‌های تفکیک‌شده، سرپوشیده و بسته دارد، یک یک این موانع را پشت سر گذاشته‌اند و در سال‌های اخیر در میادین داخلی و بین‌المللی خوش درخشیده‌اند.

 

تبعیض و تحقیر علیه زنان تا کی؟

کیهان لندن- چهار سال از «دولت تدبیر و امید» و تبلیغات حقوق شهروندی‌اش گذشت و به زودی دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران برگزار می‌شود.

رقابت‌های افشاگرانه و تبلیغات گاه تهوع‌آور، از جمله با انتشار عکس‌هایی از «زنان بدحجاب» که مورد سوء استفاده‌ی سیاسی از سوی جناح‌های حکومت قرار می‌گیرند، چندیست که آغاز شده. کمپین «رییسی بیا» با چنین عکس‌هایی، آن هم برای فردی که دستان‌اش به خون آلوده است، یک بار دیگر انحطاط اخلاق و فرهنگ سیاسی در جامعه‌‌ی ایران را به نمایش می‌گذارد. جامعه‌ای که به غیر از دو جناح حاکم و طرفداران‌شان، گروه‌های دیگر حق موجودیت و مشارکت در حاکمیت سیاسی را ندارند. آزادی احزاب و رسانه‌ها به عنوان شرط لازم برای برگزاری یک انتخابات آزاد، عادلانه و دمکراتیک در جمهوری اسلامی هرگز وجود نداشته است.

 

آبروریزی ٣ میلیارد تومانی

شهروند- ماجرایی که با اعتراض شرکت کنددگان به حجاب اجباری آغاز شد، حالا به آبروریزی سه میلیارد تومانی رسیده است. فدراسیون شطرنج بعد از ٢ ماه جوایز مسابقات جهانی زنان را پرداخت نکرده است!

 

روزنامه شهروند نوشته است: اگر فدراسیون مبلغ ٦١٠‌هزار دلار را پرداخت نکند، با محرومیت مواجه می‌شود رئیس فدراسیون شطرنج در گفت‌وگو با «شهروند»: روی کمک وزارت ورزش حساب کردیم

شهروند| فدراسیون‌های ورزشی ایران به دلیل محدودیت‌های خاصی که دارند، معمولا درمیزبانی مسابقات درعرصه جهانی کمبود دارند. کمبود بودجه و مشکلاتی مثل انواع و اقسام هماهنگی‌ها باعث می‌شود اغلب فدراسیون‌ها از برگزاری میزبانی‌های جهانی محروم باشند. با این وجود، چندی پیش فدراسیون شطرنج با نظارت کامل وزارت ورزش موفق به برگزاری مسابقات جهانی شطرنج بانوان شد. البته برگزاری این مسابقات در ایران حاشیه‌های زیادی را هم به دنبال داشت که یکی از عجیب‌ترین اتفاقات آن پرداخت‌نشدن جوایز نفرات برتر بعد از گذشت ٢ماه است. این درحالی است؛ درصورتی که فدراسیون و وزارت ورزش نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، محرومیت و جریمه‌هایی گریبان شطرنج ایران را می‌گیرد.

 

بانوان فوتبالیست شانس صعود را از دست دادند

شرق- تیم فوتبال بانوان ایران از صعود به جام ملت‌های آسیا باز ماند. ایران دیروز در مسابقه‌ای سرنوشت‌ساز مقابل ویتنام، میزبان گروه چهارم رقابت‌های مقدماتی جام ملت‌های آسیا ٢٠١٨ بانوان اردن، تن به شکست ٦ بر یک داد. ایران که در بازی‌های قبلی خود ابتدا ٢-صفر به میانمار باخته بود و سپس با شش گل از سد سنگاپور گذشته بود، امیدوار بود با خلق یک شگفتی بزرگ، میزبان را شکست دهد و راه صعود خود را هموار کند.

 

برجام ميزباني زيادي نصيب ورزش بانوان كرد

اعتماد- فريبا محمديان معاون امور بانوان وزارت ورزش درباره برگزاري رقابت‌هاي دو بين‌المللي پارس تهران اظهار كرد: فدراسيون ايران اقدام ارزنده‌اي انجام داده و برگزاري دو بين‌المللي در ۱۰ كيلومتر بانوان را در برنامه خودش گذاشت. از نظر من اين رقابت‌ها عالي برگزار و كادرفني و كادر اجرايي از بين بانوان توانمند انتخاب شد. حدود ۲۰۰ بانو داشتيم كه ۴۰ شركت‌كننده از كشورهاي خارجي بود. اميدوارم برگزاري اين رقابت‌ها استمرار داشته باشد. با توجه به اينكه دووميداني از رشته‌هاي پايه است اهميت فراواني هم براي ما دارد. با توجه به اينكه بحث پوشش اسلامي مطرح است، ماهيت اين برنامه‌ها مي‌تواند به توليد و اشتغال هم كمك كند. توليد‌كنندگان داخلي مي‌توانند شرايطي را ايجاد كنند كه البسه لازم براي زنان مسلمان را فراهم كند. از نظر من اين مي‌تواند جزو برنامه‌هاي فراملي باشد كه بايد گسترش يابد. به نظرم بعد از برجام ميزباني‌هاي حوزه بانوان در فدراسيون‌هاي مختلف بسيار گسترده‌تر شد. با توجه به اتفاق‌هايي كه در كشورهاي ديگر رخ مي‌دهد، امنيت ايران بيشتر از گذشته نمايان مي‌شود. اين نشان مي‌دهد كه در ايران يك فضاي ايمني وجود دارد. در زمان برگزاري مسابقه‌هاي دووميداني من ملاحظه كردم كه همه شركت‌كنندگان خارجي دوست داشتند اين رقابت‌ها بار ديگر تكرار شود. اميدوارم همكارانم در فدراسيون بتوانند اين برنامه‌ها را با قدرت بيشتر انجام بدهند.

 

به اشتراک بگذارید