ماچونیوز ۲۰۱: افزایش مبلغ وام ازدواج برای زیر ۲۵ ساله‌ها، بازگشت نسرین ستوده به زندان قرچک

ماچونیوز ۲۰۰: ارسال لایحه منع خشونت علیه زنان به مجلس، حذف غربالگری اجباری سلامت جنین
16 ژانویه 2021
ماچونیوز ۲۰۲: لغو زندان برای مهریه بالای ۵ سکه ٫خودکشی دو دختر نوجوان در دزفول
1 فوریه 2021

ماچونیوز ۲۰۱: افزایش مبلغ وام ازدواج برای زیر ۲۵ ساله‌ها، بازگشت نسرین ستوده به زندان قرچک

یک هفته دیگر با خبرنامه هفتگی ماچونیوز همراه شما هستیم با مروری بر اخبار حوزه زنان و برابری جنسیتی.

سرخط خبرهای هفته‌ای که گذشت، از ۲۶ تا ۳ بهمن ماه ۱۳۹۹:

انتقاد به عملکرد معاونت امور زنان دولت حسن روحانی

افزایش مبلغ وام ازدواج برای زیر ۲۵ ساله‌ها

بازگشت نسرین ستوده به زندان قرچک

بازداشت «تهمینه مفیدی» فعال مدنی

احضار پنج عضو از یک گروه موسیقی زنان به نام گلاریس

ممنوع شدن ارائه وسایل پیشگیری از بارداری ناخواسته به زنان عشایر

فعالیت سه میلیون زن ایرانی در رشته پاورلیفتینگ

با نزدیک شدن به پایان دوازدهمین دولت جمهوری اسلامی،‌موج حملات علیه معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی افزایش یافته است.

 

شورای هماهنگی خواهران بسیج دانشجویی تهران بزرگ در نامه‌ای به اعضای فراکسیون زنان مجلس در نقد عملکرد معاونت زنان ریاست جمهوری نوشت در فعالیت‌های این معاونت مواردی مشاهده می‌شود که گواه بر عدم اجرای برخی قوانین بوده و نظارت دقیق‌تر مجلس شورای اسلامی را می‌طلبد.

به نوشته این شورا، لازم است شاخص‌های عدالت جنسیتی و مغایرت آن با مباحث شرع و قانون هر چه سریعتر پیگیری شود.

این شورا این سوالات را مطرح کرده که چرا معاونت زنان ریاست جمهوری هیچ اقدام اجرایی در راستای افزایش جمعیت انجام نداده است؟ و معاونت زنان ریاست جمهوری چه اقدامات اجرایی در راستای کاهش ناباروری، پایین آوردن سن ازدواج و افزایش فرزند آوری کرده است؟

 

با وجود اعتراض‌ دامنه‌دار فعالان حقوق کودک و حقوق زنان به قوانین تسهیل‌کننده ازدواج کودکان، کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از تصویب ۱۰۰ میلیون تومان وام برای ازدواج دختران زیر ۲۳ سال و پسران زیر ۲۵ سال خبر داد. افزایش وام ازدواج می‌تواند به ازدواج اجباری و افزایش ازدواج کودکان دامن بزند.

 

رئیس قوه‌قضائیه می‌گوید این قوه خود را موظف به دفاع از حقوق زنان می‌داند. وی تدوین لایحه ارتقای کرامت و تا‌مین امنیت زنان در برابر خشونت را که سال گذشته تهیه و به دولت ارائه شد، نمونه‌ای از این اقدامات دانست. این لایحه برای تصویب، سال‌ها در قوه قضاییه معطل ماند.

 

نسرین ستوده وکیل زندانی که به دلیل وخامت وضعیت جسمانی اش به مرخصی اعزام شده بود؛ به زندان قرچک بازگشت. نسرین ستوده در این مرخصی علاوه بر معاینات، تحت عمل آنژیوی قلبی قرار گرفت و در حال مداوای بیماری های داخلی بود که به وی اعلام شد مدت مرخصی پایان یافته و بایستی به زندان قرچک بازگردد.

 

شکیلا منفرد،‌ فعال مدنی، که برای رسیدگی به اتهاماتش به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران احضار شده بود، پس از اتمام جلسه دادگاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

شکیلا منفرد ۱۰ شهریور ماه ۱۳۹۹ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بند یک الف بازداشتگاه قرارگاه ثارالله منتقل شد. وی پس از اتمام مراحل بازجویی به بند زنان زندان اوین منتقل و سرانجام پس از مدتی با تودیع قرار وثیقه به‌صورت موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از زندان آزاد شده بود.

 

«تهمینه مفیدی» فعال مدنی که در حوزه حقوق زنان فعالیت می‌کند، ۱۳ دی ۱۳۹۹ توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به بند دو الف زندان اوین منتقل شده است. بازداشت این فعال مدنی در مقابل منزل شخصی وی صورت گرفته است.

تهمینه مفیدی هنوز تفهیم اتهام نشده است و توسط عناصر سازمان اطلاعات سپاه تحت بازجویی قرار دارد. از دلیل بازداشت خانم مفیدی و اتهامات مطرح شده علیه وی اطلاعی در دست نیست.

 

در پی انتشار ویدیویی از آواز خواندن زنان در مراسمی در شبکه‌های اجتماعی، «حسن حیدری»، رئیس پلیس امنیت عمومی کرمانشاه گفته است که عوامل مربوط به انتشار این ویدیوی به گفته او «هنجارشکنانه» بازداشت شدند.

برای پنج عضو گروه موسیقی زنان گلاریس به دلیل اجرای مشترک با خواننده زن و انتشار کلیپ‌های این اجرا در فضای مجازی، در یکی از شعب بازپرسی دادسرای کرمانشاه پرونده قضایی تشکیل شده است. اعضای این گروه پیشتر به دلیل انتشار کلیپ‌هایی از اجرای آواز توسط یک خواننده زن با احضار به “پلیس امنیت اخلاقی” این شهر در مورد فعالیت‌های هنری خود مورد بازجویی قرار گرفته بودند.

 

این هفته متن لایحه منع خشونت علیه زنان که به امضای حسن روحانی، رئیس دولت دوازدهم رسیده بود، منتشر شد، این بار با نام «لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت».

بدین ترتیب بار دیگر عنوان«بانوان» که در لایحه مورد تصویب قوه قضاییه به کار رفته بود، به «زنان» تبدیل شد. تغییری نمادین که نشانه تفاوت دیدگاه دولت و قوه قضاییه به مسائل زنان است. علاوه بر این تعداد مواد لایحه از ۷۷ ماده مصوب قوه قضاییه به ۵۷ ماده کاهش یافت و تغییراتی در برخی از مواد ایجاد شد.

 

در این لایحه بار دیگر افراد مورد شمول این قانون و نیز تعریف خشونت تغییر کرد.

در این لایحه زن به تمامی زنان و دختران تبعه ایران در داخل یا خارج و زنان و دختران غیر ایرانی که در قلمروی جمهوری اسلامی ایران حضور یا سکونت داشته باشند،‌اطلاق می‌شود. خشونت نیز این طور تعریف شده است: هر رفتار اعم از فعل یا ترک فعل که به جهت جنسیت یا موقعیت آسیب پذیر یا نوع رابطه مرتکب، بر زن واقع شود و موجب ورود آسیب یا ضرر به جسم یا روان یا شخصیت، حیثیت و یا محدودیت یا محرومیت از حقوق و آزادی های قانونی وی گردد». این لایحه که پس از ده سال به مجلس رسیده است، باید مورد بررسی نمایندگان مجلس قرار گیرد و برای تایید نهایی به شورای نگهبان ارسال شود.

 

غائله حذف غربال‌گری ژنتیک که با توئیت و تبریک جنجالی کبری خزعلی، رئیس شورای سیاستگذاری زنان و خانواده آغاز شد ظاهرا ابعاد تازه‌تری به خود گرفته است. اگرچه مجلس رسما اعلام کرد چنین تصمیمی نداشته است اما خبرها حکایت از حذف بودجه غربال‌گری ژنتیک پیش از زایمان در بودجه ۱۴۰۰ دارد. به‌علاوه رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم گفته که قرار است در کمیسیون اصل ۸۵ درباره حذف غربال‌گری پیش از زایمان تصمیم‌گیری شود. اقدامی که اگر انجام شود، احتمال تولد کودکان معیوب در خانواده‌های کم‌تر برخوردار را افزایش خواهد داد.

هم‌زمان ماهنامه اندیشه پویا نوشت: بهورزان و مسئولان مناطق قشلاقی بختیاری‌ها، می‌گویند زنان بسیاری با مراجعه به خانه‌های بهداشت، درخواست دریافت وسایل پیشگیری دارند اما با وجود تعداد زیاد این وسایل، به دلیل بخشنامه وزارت بهداشت در منع ارائه وسایل پیشگیری، اجازه ارائه آن به زنان عشایر را ندارند.

بنابر این گزارش، بخشنامه وزارت بهداشت مبنی بر ممنوعیت ارائه وسایل پیشگیری از بارداری در مناطق عشایری، با هدف افزایش جمعیت صادر شده است. زنان عشایر دسترسی چندانی به شهر و داروخانه‌ها ندارند و بار اصلی فرزندآوری و افزایش جمعیت، با وجود نارضایتی بسیاری از این زنان،‌ بر دوش آنهاست.

 

جمعه گذشته سیزدهمین حراج تهران برگزار شد و امسال هم رکورد جدیدی در این حراج شکست. در این حراج، اثری با عنوان «خاطرات امید» از آیدین آغداشلو ۱۲ میلیارد تومان چکش خورد و همه را شوکه کرد. آیدین آغداشلو هنرمندی است که همزمان با موج «من هم» در ایران، روایت‌هایی از آزار جنسی او در رسانه‌ها منتشر شد. نیویورک تایمز هم گزارش ویژه‌ای درباره آغداشلو و سلسله آزار‌هایش در گفتگو با ۱۳ زن کار کرد. آغداشلو و نزدیکانش در واکنش گفتند این روایت‌ها درست نیست و آن را نپذیرفتند. آغداشلو و خانواده‌اش نه تنها از آزاردیدگان معذرت نخواستند بلکه به شکایت و اعاده حیثیت از راه مراجع قانونی تهدید کردند.

 

برای اولین بار در تاریخ آمریکا، کاملا هریس به عنوان زنی آسیایی‌تبار و رنگین‌پوست در جایگاه معاون رئیس‌جمهور آمریکا، قسم خورد. جو بایدن در سخنرانی مراسم تحلیف خود یه عنوان رئیس جمهور آمریکا به بیش از یک قرن تلاش زنان برای حق رای و مشارکت سیاسی اشاره کرده و گفت امروز ما شاهد ورود کاملا هریس اولین معاون زن رئیس جمهور به کاخ سفید هستیم. او گفت :به من نگوئید چیزها تغییر نمی‌کنند.

 

مهدی نصیرزاده، رییس فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام ایران، با اعلام خبر آغاز به کار رسمی مرکز پاورلیفتینگ زنان، گفت: دو ماه قبل مجوز فعالیت رسمی پارولیفتینگ زنان صادر شد و حالا محلی که برای این مرکز احداث کردیم به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد.

 

زهره مرزوقی، نایب رییس فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام، با اعلام این موضوع که بیش از ۳میلیون نفر از زنان ایران در رشته پاورلیفتینگ فعال هستند، تاکید کرد: از این پس فعالیت‌های زنان در رشته پاورلیفتینگ ایران مخفی نیست. قرار است کلاس‌های آموزشی، داوری و مربیگری برگزار کنیم.

 

نایب رییس زنان فدراسیون والیبال نیز با اشاره به آینده این ورزش گفت: چشم‌انداز و سیاست کلانی را فدراسیون طراحی کرده و آن هم رسیدن به قهرمانی در حوزه زنان و رسیدن به قله های بین‌المللی است؛ همین یک چشم انداز کافی است تا به ما نشان دهد چقدر راه پرپیچ و خمی در پیش داریم.

 

به اشتراک بگذارید