خبرنامه هفتگی ماچولند اول تا ششم مهرماه ۹۶
28 سپتامبر 2017
جمهوری اسلامی و تغییر قوانین مربوط به زنان در عربستان
6 اکتبر 2017

خبرنامه هفتگی ماچولند ۷ تا ۱۴ مهرماه ۹۶

از شبکه‌های اجتماعی خسته شده‌اید؟ فرصت ندارید صدها سایت و وبلاگ و روزنامه را برای یافتن خبرهای زنان زیر و رو کنید؟ هر هفته به صفحه خبرنامه ماچولند سر بزنید یا اینجا در خبرنامه ثبت نام کنید تا از مهم‌ترین خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی در هفته‌ای که گذشت باخبر شوید.

 

خبرهای سیاسی

سلحشوری: در دولت اعتدالی و مجلس مصلحتی، افزایش سن ازدواج آسان نیست

رادیو فردا- رئیس فراکسیون زنان در مجلس می‌گوید برای افزایش سن ازدواج دختربچه‌ها در قانون با «سنگ اندازی‌» مواجه شده‌اند. پروانه سلحشوری با تاکید بر این که فراکسیون زنان در تلاش است تا طرح افزایش سن ازدواج کودکان را به مجلس ببرد گفته است:« این دولت اعتدالی و این مجلس مصلحتی است؛ بنابراین مصوب کردن چنین قوانینی کار راحتی نیست».

فاطمه ذوالقدر: طرح ممنوعیت ازدواج کودکان زیر ۱۳ را در همین مجلس دهم تصویب می‌کنیم

رویداد۲۴– عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، می‎گوید در تلاش هستیم تا بتوانیم اصلاحاتی را در قانون ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ایجاد کنیم تا ازدواج این کودکان که به دلیل مشکلاتی همانند فقر فرهنگی، خانوادگی، مالی صورت می‌‌گیرد، متوقف شود. مدتی است که نمایندگان فراکسیون زنان طرحی را در دستور کار قرار داده‎اند که در پی آن ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را ممنوع کنند؛‌ این طرح اما به دلایل متعدد مخالفان بسیاری دارد،‌ مخالفانی که معتقدند اجرایی شدن این طرح ممکن است مشکلاتی مانند فروش و فرار دختران را به همراه داشته باشد.

آماده‌شدن لیست «زنان توانمند» برای تصدی پست در دولت و شهرداری

ایسنا- دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش از آماده‌شدن لیست «زنان توانمند» برای معرفی به دولتمردان و شهردار تهران در راستای بهره‌مندی از آنها در پست‌های عالی وزارتخانه‌ها و شهرداری پایتخت خبر داد. فاطمه راکعی با اشاره به لیست پیشنهادی برای حضور زنان در عرصه مدیریتی در شهرداری و پست‌های دولتی گفت: «نه‌تنها پیش از این نیز لیستی ارایه شده است بلکه بنا داریم تا بار دیگر لیستی را به شهردار و رئیس‌جمهوری ارایه کنیم تا از زنان توانمند در عرصه مدیریتی استفاده شود.» او همچنین با اشاره به مطالبات شورایعالی اصلاح‌طلبان درباره انتخاب استانداران و فرمانداران زن هم افزود: «زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت کشور حضورشان در عرصه سیاسی به قدر کافی نبوده است. درحال حاضر نه‌تنها وزیر زن در هیأت دولت وجود ندارد بلکه در میان فرمانداران، استانداران، شخصیت‌های دیپلماتیک، رؤسای دانشگاه، پژوهشگاه‌ها و بیمارستان‌ها نیز زنان یا دیده نمی‌شوند یا حضورشان انگشت‌شمار است.» به‌ گفته راکعی، در بسیاری از پست‌های کلیدی زنان حضور ندارند و مسئولان باید در این زمینه پاسخگو باشند.

فاطمه راکعی: توقع داریم ۳۰درصد از مدیریت‌های ارشد شهرداری به زنان سپرده شود
کلیدملی : فاطمه راکعی دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش گفت : در حال حاضر روحانی طی یک نامه رسمی از وزراء خواسته از معاونان و مدیران زن در مدیریت های ارشد استفاده کنند، اما سوال اصلی اینجاست که چرا تا به امروز بعد از انتخاب تعداد زیادی از معاونین، همچنان از زنان به قدر کافی استفاده نشده است؟ .دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش از آماده شدن لیست «زنان توانمند» به منظور معرفی به دولتمردان و شهردار تهران در راستای بهره‌مندی از آنها در پست‌های عالی وزارتخانه‌ها و شهرداری پایتخت خبر داد.

ابتکار خبرداد: ارائه آمار «مدیران زن» به دولت

ایسنا- معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور از ارائه آخرین گزارش آماری وضعیت مدیریت زنان در جلسه هیات دولت خبر داد.معصومه ابتکار در کانال تلگرامی خود با اشاره به وضعیت مدیریت زنان در دولت گفت: «امروز در جلسه هیات دولت، آخرین آمار از مدیران ارشد و میانی زن در وزارتخانه‌ها را ارائه دادم و بر این موضوع تاکید کردم که با توجه به ابلاغ رییس جمهور محترم و ضرورت توجه به این امر توسط همه دستگاه‌ها، معاونت امور زنان و خانواده با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی، موضوع را به طور منظم پیگیری و آمارها را به روز می کند.»

گودرزی: بازنشستگی زنان زودتر از موعد اتفاق بیفتد

ایسنا- عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: بازنشستگی بانوان زودتر از موعد اتفاق بیفتد. عباس گودرزی اظهار کرد: باید نگاهی واقع‌گرا، دقیق و حساب شده به بازنشستگی پیش از موعد داشته باشیم و نباید این مهم براساس احساسات تصمیم‌گیری شود. وی ادامه داد: این در حالی است که صندوق بازنشستگی نیز باید توان پرداخت حقوق و مزایا را داشته باشد.

جزئیات طرح فراکسیون زنان برای اعمال تبعیض مثبت/ چند نکته

مهرخانه- مردادماه سال جاری پروانه سلحشوری؛ عضو فراکسیون زنان مجلس در نشست خبری خود اعلام کرد که طرح تبعیض مثبت برای اعمال سهمیه زنان در مجلس در دستورکار فراکسیون زنان قرار دارد و درصدد هستیم از طریق این طرح که فعلاً در مرحله تحقیقاتی قرار دارد سهمیه زنان از کرسی‌های پارلمان را افزایش دهیم. این در حالی است که چند روز گذشته ناهید تاج‌الدین؛ نماینده مردم اصفهان در مجلس اعلام کرد که این طرح از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس مغایر قانون شناخته شده است.

اشرف بروجردی: زنان بلاتکلیف‌‌ اند

شهروند- همه مردان نیز مدیر جامعه نیستند و اقلیتی از مردان، مدیر جامعه شده‌اند. در مورد زنان نیز باید به همین صورت باشد. چرا نباید به زنان اجازه تمرین، تجربه و شکوفایی استعدادهایشان داده شود؟

خواهر علاءالدین بروجردی، نماینده مجلس و فعال سیاسی اصولگراست. سوابق مدیریت فراوانی از دوران انقلاب تاکنون داشته و سابقه فعالیت سیاسی او به پیش از انقلاب برمی‌گردد. به همین دلیل حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. وقتی از خاطرات گذشته خود تعریف می‌کند، به روبه‌رو خیره می‌شود و لبخندی می‌زند. انگار که با این خاطرات زندگی می‌کند.

به‌نام زنان به خواست مردان!

شهروند- مریم احمد‌زهی که بیش از هشت‌سال است به کارهای دهیاری مشغول است و از سه‌سال پیش هم دانشجو شده، توضیح می‌دهد: «خانم‌ها الان کارهای روزانه مربوط به خانه را در شب انجام می‌دهند. من چهار بچه دارم که هر چهارنفر مدرسه می‌روند و باید به همه کارهای آنها برسم. در بین بلوچ‌ها رسم است که مردها حتی یک لیوان آب را هم برنمی‌دارند. اگر بگوییم ظرف بشویید انگار که سر آنها را بریده باشیم.»

سهم زنان از شورای پنجم شهرهای استان خراسان شمالی: ۸ درصد!

درصحن-شوراها: بررسی نتایج انتخابات پنجمین دوره شوراهای شهر در استان خراسان شمالی نشان می دهد که سهم زنان از کرسی شوراهای شهر، حدود ۸ درصد است. استان خراسان شمالی با ۲۲ شهر، جمعا ۱۱۸ کرسی در شورای شهرها دارد که ۱۰۹ کرسی آن به مردان و تنها ۹ کرسی آن به زنان تعلق گرفته است. شهر بجنورد بعنوان بزرگترین شهر و مرکز استان خراسان شمالی، تنها یک کرسی از ۹ کرسی اش شورای اش را به زنان اختصاص داده است. شیروان و اسفراین دیگر شهر بزرگ استان نیز هر کدام یک زن را راهی شورای شهر کرده اند.

سهم زنان از شورای پنجم شهرهای استان خراسان جنوبی: ۵ درصد!

درصحن-شوراها: بررسی نتایج انتخابات پنجمین دوره شوراهای شهر در استان خراسان جنوبی نشان می دهد که سهم زنان از کرسی شوراهای شهر، حدود ۵ درصد است. استان خراسان جنوبی با ۲۸ شهر، جمعا ۱۴۴ کرسی در شورای شهرها دارد که ۱۳۷ کرسی آن به مردان و تنها ۷ کرسی به زنان تعلق گرفته است.

شهر بیرجند بعنوان بزرگترین شهر و مرکز استان خراسان جنوبی، ۲ کرسی از ۹ کرسی اش را به زنان سپرده است که در مقایسه با دیگر شهرهای استان رقم قابل توجهی است.

یک زن معاون وزیر بهداشت می‌شود

انتخاب- معاون پرستاری وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت: سمت معاونت پرستاری وزیر بهداشت حق زنان است و با موافقت وزیر بهداشت به زودی یک زن به سمت معاون وزیر بهداشت در امور پرستاری منصوب می شود. محمد میرزابیگی در گفت و گو با ایرنا افزود: زنان حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد جامعه پرستاری ایران را تشکیل می دهند و از زمانی که رئیس جمهوری در ابلاغیه خود به وزرا اعلام کرد که در انتصاب های دستگاه های دولتی و وزارتخانه ها و در مدیریت های ارشد، زنان توانمند بکارگیری شوند، پیشنهاد انتصاب یک زن در سمت معاون پرستاری به وزیر بهداشت ارائه شد.

جامعه مردسالار عربستان و اصلاحات حقوق زنان

همشهری- شهیندخت مولاوردی: اصلاحات اخیر در حوزه حقوق زنان در عربستان سعودی را می‌توان از ۲منظر تحلیل کرد؛ یک منظر براساس تصویر رایج و کلیشه‌ای از جامعه عربستان شکل گرفته که آن‌را متکی بر در آمدهای سرشار نفتی و با نظامی اجتماعی متحجر و بدوی می‌داند. اين نگاه ما را به سمت برداشتي بدبينانه سوق مي‌دهد كه براساس آن، اصلاحات و تحولات اخير را بايد نوعي حركت سطحي، دستوري و فرمايشي قلمداد كرد. از منظر ديگر، بررسي اطلاعات و گزارش‌هايي كه در سال‌هاي اخير در مورد عربستان منتشر شده، ما را در نهايت در مورد ارتقاي جايگاه زنان در جامعه عربستان خوش‌بين مي‌كند.جامعه عربستان اكنون داراي يك طبقه تحصيلكرده است و نمي‌توان نقش اين عامل را در انجام اصلاحات اخير ناديده گرفت. اين طبقه به هر حال با دنياي خارج تعامل و مراوده دارد و متاثر از شرايط كشورهاي دمكراتيك، مطالبات خود را از حكومت عربستان مطرح مي‌كند. بررسي وضعيت رشد علمي دانشگاه‌هاي عربستان و ديگر شاخص‌هاي توسعه انساني اين كشور نگاه واقع‌بينانه‌تري به‌دست مي‌دهد.

زنان ایران و عربستان و حکایت سند ۲۰۳۰

رادیو فردا- رویا کریمی مجد- ویدئویی از شادمانی زنان عربستانی این روزها در شبکه‌های اجتماعی ایران دست به دست می‌شود، زنانی که برای اولین بار توانستند بدون هراس از پلیس این کشور در خیابان‌های شهرهایشان رانندگی کنند.

غیر از آن تصویر یک عقدنامه نیز برای مخاطبان ایرانی جذابیت یافته است؛ عکس نشان می‌دهد که زن در عقد ازدواج از همسرش خواسته تا یک دستگاه اتومبیل تولید سال ۲۰۱۷ برایش بخرد و به او اجازه تحصیل و کار بدهد. این‌ها نشانه‌های کوچکی هستند از آنچه در هفته گذشته بر زنان عربستانی گذشت. هفته‌ای که باحضور زنان در جشن ملی عربستان در ورزشگاه‌ها آغاز شد، با صدور مجوز رانندگی زنان از سال ۲۰۱۸ ادامه یافت و با اجازه صدور فتوا برای زنان مفتی و دستور تدوین قانون حمایت از زنان در برابر تعرض جنسی به پایان رسید.

زنان ایران و عربستان؛ دیدگاه مهناز افخمی و نیره توحیدی

ایران وایر- اعطای برخی حقوق مدنی به زنان عربستان، بحث های گسترده ای را درباره وضعیت حقوق زنان در خاورمیانه، کشورهای مسلمان و ایران دامن زده است. مهناز افخمی:‌«چطور ممکن است آنها وضعیت عربستان سعودی را که یکی از عقب افتاده ترین ممالک جهان در زمینه حقوق زنان است، با وضعیت زنان ایرانی مقایسه کنند که پیش از انقلاب از پیشرفته‌ترین ممالک دنیا بود.» نیره توحیدی با اشاره به اینکه عربستان همواره درحوزه زنان یک کشور عقب مانده بوده، اعطای حق رانندگی به زنان این کشور را با اینکه جزو اولین حقوق بشری است دارای ارزش .سمبیلک برای پیشرفت های بعدی می داند

سازمان‌دهی تشکیلاتی مجمع زنان اصلاح‌طلب تا آذر امسال به پایان می‌رسد

باشگاه خبرنگاران جوان- عضو شورای مرکزی مجمع زنان اصلاح‌طلب از سازمان‌دهی کمیسیون‌ها و معاونت‌های تشکل متبوعش تا اوایل آذر امسال خبر داد. اشرف بروجردی عضو مجمع زنان اصلاح‌طلب درباره فعالیت‌های تشکل متبوعش، اظهار کرد: چند سال قبل جمعی از زنان اصلاح‌طلب که در دولت اصلاحات تصدی مدیریت‌ها را بر عهده داشتند، دور هم جمع شدند.

زنان ایرانی پس از انقلاب اسلامی صاحب عزت شدند

ایران زن- آیت‌الله مصباح یزدی در دیدار حزب زنان جمهوری اسلامی: بانوان هنوز به جایگاه شایسته‌ خود نرسیده‌اند

آیت‌الله مصباح یزدی گفت: تردیدی نیست که در مسیر عزت‌بخشی به زنان در جمهوری اسلامی قدم‌های بلندی برداشته شده است، هر چند معتقدیم هنوز هم زنان به جایگاهی که شایسته‌شان باشد، نرسیده‌اند.

از یادداشت های تلگرامی، صورت های آرایش کرده و حضور عروسکی زنان نشان چیست؟

توران ولی مراد- امروز در گروه تلگرامی امور زنان دوستی عکسی از مرحوم دباغ در قامت فرمانده سپاه منتشر کرد تا مستند کرده باشد که انقلاب اسلامی نگاهش به زن با انقلاب اسلامی به صحنه آمد و امروز بعد از ۴ دهه از انقلاب اسلامی است که عربستان راه هایی برای زنان باز می کند که جایی برای شوق و اشتیاق ندارد. دوستی به لحن اعتراض نوشت: آیا اکنون هم فرمانده سپاه زن داریم؟ در جواب او نوشتم: الآن زنی مثل دباغ نداریم. بعضی از این خانم ها که مثلا به پست رسیده اند یک نگاه به صورت های آرایش دار و بزک دوزکشون بیاندازید که مایه شرمساری است.

خشونت سیاسی پنهان علیه زنان

آفتاب‌‌نیوز : زهرا پیشگاهی‌فرد*- در یکصدوسی و پنجمین اجلاس اتحادیه بین‌المجالس (IPU) سال ۲۰۱۶، انجمن نمایندگان زن پارلمان‌های جهان طی نشستی، بحث آزادی کامل و امن زنان جهت مشارکت در فرآیند‌های سیاسی و موضوعی تحت عنوان “توقف خشونت سیاسی علیه زنان” را مطرح کردند. بحث خشونت سیاسی علیه زنان از جمله موضوعاتی است که اگرچه ابعاد آن هنوز تعریف نشده و در هر کشور ویژگی‌های خاص خود را دارد، اما به هر حال در یک اجماع پارلمانی در سطح همه کشورها، تصویر “خشونت سیاسی علیه زنان” به شکلی واحد و قابل تامل شکل گرفته است. خشونت سیاسی علیه زنان در همه کشورها سابقه عریض و طویلی دارد. در ایالات متحده آمریکا به طور آشکار مبارزه زنان برای رسیدن به عرصه‌های سیاسی از دهه ۵۰ ، تا رسیدن خانم نانسی پلوسی پس از چند دهه مبارزه نمونه‌ای از آن است که در کتاب “‌شکستن سقف شیشه‌ای سیاست”، که چند سال پیش به فارسی نیز ترجمه شد تاریخ آن مبارزات به خوبی منعکس شده است. در سایر کشورها نیز این خشونت به صورت قانونی یا غیر قانونی دیده می‌شود. این پدیده در برخی کشورهای همسایه آشکارا و به صورت قانونی قابل ملاحظه است. اما در برخی از کشورها علیرغم وجود قوانین متعدد که دسترسی برابر در انواع مشارکت را میسر ساخته است عوامل دیگری در جلوگیری از حضور سیاسی موثر هستند که می‌توان آنها را تحت عنوان “خشونت‌های پنهان سیاسی علیه زنان” نام نهاد. این نوع چالش‌ها عمدتا جنبه فرهنگی دارد و در کشورهایی که سالها تحت فرهنگ جدا‌سازی در همه امور اجتماعی میان زن و مرد بوده‌اند بیشتر به چشم می‌خورد.

مهدیه گلرو؛ به دستور وزارت اطلاعات از ادامه تحصیل محروم شدم

خبرگزاری هرانا – مهدیه گلرو، دانشجویی که در دولت محمود احمدی‌نژاد به دلیل فعالیت‌های دانشجویی و مدنی از تحصیل محروم و در شمار “دانشجویان ستاره‎دار” قرار گرفت، گفت که در کنکور کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهرا قبول شده اما وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی به سازمان سنجش دستور داده که او را مردود علمی اعلام کنند. به گفته خانم گلرو سازمان سنجش در پرونده او نقص پرونده اعلام کرده است. مهدیه گلرو گفت که نهادهای امنیتی همچون سپاه و وزارت اطلاعات حاضر به پذیرش مسوولیت محرومیت از تحصیل او نیستند و هربار به این نهادها احضار شده هرکدام مسوولیت را متوجه دیگری کرده‌اند.

خبرهای حقوقی

شیخ الازهر: ازدواج با دختران کم سن و سال جایز نیست

شیخ الازهر گفت: هیچ نص صریح و قاطع شرعی مبنی بر جواز یا منع ازدواج با دختران کم سن و سال وجود ندارد و در شرایط روزگار ما به نظر می رسد ۱۸ سالگی سن خوبی برای آغاز ازدواج دختران باشد.

روزنامه رسمی الازهر مصر به تازگی مطلبی درباره حکم شرعی ازدواج با دختران کم سن و سال را از احمد الطیب شیخ الازهر منتشر کرد.

موافقت با کلیات طرح «خروج زنان از کشور در شرایط خاص بدون اذن همسر»

مهر- عضو کمیسیون فرهنگی مجلس از موافقت کمیسیون متبوعش با کلیات طرح خروج بانوان از کشور در شرایط خاص بدون اذن همسر خبر داد و گفت: برای رفع ابهام از تبصره‌های طرح مذکور ستادی ویژه تشکیل می‌شود.سیده فاطمه ذوالقدر نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به ارائه گزارشی از جلسه عصر امروز کمیسیون متبوعش پرداخت و اظهار داشت: در این جلسه، طرح اصلاح بند ۳ ماده ۱۸ قانون گذرنامه در کمیسیون فرهنگی به عنوان کمیسیون فرعی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید، البته طرح مذکور پیش از این نیز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان کمیسیون اصلی بررسی شده بود.

وعده‌های بی‌ثمر معاونت زنان برای اصلاح تبصره ازدواج با فرزندخوانده/ مجلس طرح می‌دهد

مهرخانه- در حالی‌که حدود چهار سال از تلاش برای تصویب لایحه اصلاح تبصره ماده ۲۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بدسرپرست و بی‌سرپرست در دولت می‌گذرد و نتیجه‌ای حاصل نشده؛ این بار شاهد ورود مجلس به این موضوع هستیم که به صورت طرح ارایه شده است. سال ۹۲ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بدسرپرست و بی‌سرپرست پس از کشمکش‌های بسیاری قانونی و به دولت ابلاغ شد، اما یکی از مفاد چالش‌برانگیز این قانون، موضوع ازدواج با فرزندخوانده بود که در تبصره ماده ۲۶ قانون به آن اشاره شده بود و نقدهای بسیاری به آن وارد شد.

پرده برداری از خشونت بر زنان در دهه شصت

منصوره شجاعی- خشونت یعنی نظارتی سرکوبگر بر رفتار شخص با هدف کنترل وتعیین چارچوب های معین در تمامی عرصه های زندگی فرد از سوی قدرت موجود برای حفظ نظام موجود. این تعریف طیفی وسیع ازانواع خشونت را در برمی گیرد. خشونت فیزیکی از ضرب وجرح تا قتل، خشونت جنسی از آزارهای خیابانی تا تجاوز، خشونت حقوقی ازممنوعیت افراد ازحقوق مدنی تاحقوق انسانی، خشونت رفتاری وکلامی، خشونت سیاسی واقتصادی،تبعیض جنسیتی، و…در شمول تعریف خشونت قرارمیگیرد. درمقیاس حکومتی اینگونه کنترل واعمال خشونت، ذاتی حکومت های تمامیت خواه است. پس ازانقلاب اسلامی درسال ۱۳۵۷، دونهاد دولت وبخشی ازجامعه انقلابی به درجاتی متفاوت و با بهانه تحکیم ستون های انقلاب به این گونه نظارت وکنترل رسمیت بخشیدند. این خشونت ها با انقلاب فرهنگی وشروع جنگ هشت ساله ایران وعراق وسپس با وقایع سال شصت شدت یافت و سرانجام با اعدام های دسته جمعی سال ۶۷ به اوج خود رسید.

نخستين شرط قباله‌های ازدواج : تنصیف دارایی!

قانون- یکی از شروط بحث‌برانگیز ضمن عقد ازدواج ، شرط تنصیف دارایی بعد از طلاق است. عده‌اي بر این باورند که به محض جاری‌شدن صیغه طلاق، كليه دارایی زوج محاسبه و نیمی از آن به زوجه تعلق خواهد گرفت.

فمینیســم و تناقض‌های جنسیتی آسیب‌زا

مشرق- شاید پرده‌برداری از این نکته که «خود فمینیست‌های رادیکال موج سوم هم دقیقاً نمی‌دانند از جان خودشان چه می‌خواهند»، خیلی کار سختی نباشد؛ چراکه ده‌ها کتاب و مقاله در نقد نظرگاه فکری آنان به رشتۀ تحریر درآمده و بسیاری از مطالب نوشته‌شده هم نه دریافت‌های منتقدین سرسخت تفکر «اصالتِ برابری زن و مرد»، بلکه یافته‌های تجربی کسانی است که خود سابق بر این از پرچمداران نهضت فمینیسم بوده‌اند. این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که این مخالفت‌ها از ناحیۀ کسانی ابراز می‌شود که از یک «راه رفته» سخن می‌گویند.

زنان كشور فمنيسم مردواره نيستند

جوان آنلاین- محمدصادق فقفوري- مشهور است كه فرانسه، از قديم‌الايام پاتوق روشنفكران بوده و كماكان هم هست. كافي‌شاپ‌‌هاي پاريس شهرت جهاني داشته و دارند؛ آن هم نه فقط به‌خاطر سرو يك فنجان قهوه پاريسي در به اصطلاح پايتخت روشنفكري جهان، بلكه به اين دليل كه به «نماد» تبديل شده‌‌اند و افراد زيادي را از رمان‌‌نويسان بنام گرفته تا سياست‌‌ورزان شهير به خود جلب كرده‌‌اند. «سن ژرمن» پاريس راسته اين كافه‌‌هاست؛ محله‌‌اي با كافي‌‌شاپ‌‌هايي در جوار ايفل كه نشستن در بعضي از آنها به گفته مشتريان اين كافه‌‌ها حال و هوايي به آدم مي‌‌دهد كه نوستالژيك‌‌ترين و خاص‌‌ترين حالت است. جلوس در صندلي‌‌هاي لهستاني كافه‌‌هاي پاريسي، طعم گس قهوه در كنار ايفل، احتمالاً باران نرم اروپايي و بنفشه‌‌ها و اركيده‌‌هاي دورچين شده و خيس در پياده‌‌روهاي سن ژرمن، دو سه قرني هست كه وصف حال شخصي خيلي از روشنفكران است. صرف همين حالات البته خيلي‌‌ها را هم كه نسبتي با روشنفكري نداشته‌‌اند، ادبي و هنري كرده است.

ترجیح زنان آرام و سبک به جای مردان سرکش و سنگین به اسم آزادی!

جوان آنلاین- عدالت يا برابري جنسيتي، ‌سهم يكسان زن و مرد از حقوق مدني و جامعه و عناوين اينچنيني خوانشي است كه بسياري از زنان در جوامع مختلف از فمنيسم دارند. اما اگر كمي دقيق‌تر و موشكافانه‌تر به ريشه‌هاي شكل‌گيري اين جنبش به ظاهر زنانه نگاهي بيندازيم درمي‌يابيم جنبش فمنيسم با اهداف اقتصادي و ليبراليستي گره خورده است. فمنيسم در انقلاب صنعتي و تدارك نيروي كار ارزان‌قيمت براي چرخاندن پرسودتر چرخ كارخانه‌ها در غرب ريشه دارد تا ظلمي تاريخي به زنان را با رنگ و لعاب برابري جنسيتي به خورد جامعه جهاني دهد، بي‌آنكه آب از آب تكان بخورد. هنوز هم زنان در غرب حتي اگر رئيس‌جمهور يا كانديداي رياست جمهوري باشند نمي‌توانند با نام خانوادگي خودشان فعاليت‌هاي مدني و شعارهاي برابري جنسيتي را سر بدهند.

تولد «ناشهروندان» بی شناسنامه؛ پیامد ممنوعیت انتقال تابعیت از مادر به فرزند

ایسنا- یک فعال حقوق زنان با اشاره به لزوم رفع موانع قانونی انتقال تابعیت مادر به فرزند در کشور گفت: با موانع قانونی که درحال حاضر وجود دارد اجازه می دهیم بخشی از ساکنان کشور که متولد سرزمین مادریشان هستند، با ما همزبانند و فرهنگ و شیوه زندگی ایرانی دارند، تبدیل به «ناشهروند» شوند. آنها از کلیه حقوق انسانی محروم می شوند. به این ترتیب آنها هیچ حقی به این سرزمین ندارند و در نهایت از حق تحصیل، هویت، اشتغال و مالکیت نیز محروم می‌شوند.

 

خبرهای اجتماعی

زهرا هاشمی؛ تنها عضو زن شورای پنجم بجنورد

درصحن- شوراها: اظهارات اش در خصوص بی نیازی بجنورد از خرید نردبان آتش نشانی آنهم کمتر از یکسال از وقوع حادثه پلاسکو در قلب تهران، بازتابی گسترده در رسانه های محلی داشت. «سیده زهرا هاشمی» عضو شورای شهر بجنورد در آغاز به کار شورای پنجم این شهر، بجنورد را بی نیاز از نردبان آتش نشانی دانست و گفت: « نیازی به هزینه ۲۵۰ میلیون تومان برای خرید نردبان آتش نشانی نیست و صرفا ۲۰ یا ۳۰ ساختمان در بجنورد وجود دارد که شاید نیاز به نردبان آتش نشانی پیدا کند که این ساختمان‌ها نیز ایمن‌سازی شده است.» این سخنان غیرکارشناسی زهرا هاشمی در همان جلسه شورا با واکنش نایب رئیس شورا مواجه شد. جمشید گریوانی با تذکر اینکه نردبان آتش نشانی ۲۵۰ میلیون تومان نیست، بلکه حدود ۵ میلیارد تومان است گفت: «اگر با نبود نردبان حتی جان یک نفر به خطر بیافتند در مقابل این مبلغ غیرقابل بخشش است.»

فریده اولادقباد و وعده تلاش برای رفع نابرابری های جنسیتی

درصحن: با وعده تلاش برای رفع هرگونه خشونت علیه زنان، رفع نابرابری های جنسیتی، فراهم کردن زمینه حضور زنان در ورزشگاه‌ها و حمایت از تشکل‌های زنان پا به رقابت‌های انتخاباتی گذاشت. «فریده اولادقباد» در انتخابات مجلس دهم وعده داد که اگر به مجلس راه یابد اولویت‌اش مطالبات زنان باشد، مخصوصا زنان آسیب دیده و تلاش برای اجرای قوانین تصویب شده و معلق مانده. او ارتقاء مدیریتی زنان و بیمه‌دار شدن زنان خانه‌دار را نمونه‌هایی از دغدغه‌هایش در حوزه زنان عنوان کرد. او حالا حدود دو سال است که نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی است.

آزار جنسی در مراسم تشییع؛ از توجیه آشکار تا دفاع پنهان

دویچه وله- اعتراض یک خبرنگار به آزار جنسی در مراسم خاکسپاری محسن حججی با سکوت حاضران روبرو شد. این موضوع بحث‌های متفاوتی را در شیوه برخورد با آزار جنسی در فضای مجازی مطرح کرد؛ از دعوت به سکوت تا حمایت از اعتراض.

افراد مختلف شیوه‌های متفاوتی را برای مواجهه با آزار جنسی انتخاب می‌کنند؛ اما در بسیاری موارد کسانی که به صراحت از آزار جنسی سخن می‌گویند، مورد نکوهش و سرزنش قرار می‌گیرند. در بسیاری از خانواده‌های ایرانی گفت‌وگوی بی‌پرده در مورد آزار جنسی صورت نمی‌گیرد و برخی خانواده‌ها از فرزندان می‌خواهند که برای حفظ “آبروی خانواده” در برابر آزارهای جنسی سکوت کنند. در سال‌های اخبر اما بحث‌های زیادی به ویژه در شبکه‌های اجتماعی در مورد آزار جنسی صورت گرفته است. برخی فعالان مدنی سعی کرده‌اند قربانیان را تشویق کنند تا از تجربه‌هایشان سخن بگویند.

۶ میلیون سالمند در کشور/ افزایش زنان سالمند تنها

مهر- وزیرکار و رفاه اجتماعی گفت: افزایش موج «زنان سالمند تنها» در آینده،از نکات تکان دهنده مطالعات انجام شده است که در ذیل شورای عالی رفاه به مسئله مذکور توجه ویژه‌ای خواهد شد.علی ربیعی در کانال تلگرامی خود ضمن اشاره به روز جهانی سالمند در یادداشتی با عنوان «”سالمندی” فرصت‌های امروز، مسائل فردا» نوشت: « امروزه، مسائل سالمندی از چند جنبه قابل تامل است: نخست؛ سالمندی و فرهنگ جامعه ایرانی.

ارتقای جایگاه زنان در جامعه

روزنامه مردم سالاری در یادداشتی به قلم زهرا علی اکبری، نوشته است: در کنار ظهور دولت هایی که بر پایه کرامات انسانی، رفاه اجتماعی و مردم سالاری شکل گرفته اند ، یکی از مصائب جهانی موجود، رفتار‌ها و کردارهایی است که با خشونت همراه هستند. اما ریشه‌های خشونت کدامند؟آیا خشونت واجد علل شناختی است؟یا دارای یک بنیان اقتصادی _ اجتماعی است؟ یکی از بارزترین نمودهای خشونت در جوامع، خشونت علیه زنان می‌باشد. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که عامل اصلی این خشونت، قوانین ناقص و نامناسب دولتها،تسلط غیر منطقی مردان بر سرنوشت زنان و اعمال قدرت آنان بر اساس نابرابری‌های اجتماعی و فرهنگی در جامعه می‌باشد. این دیدگاه قدرت طلب سبب شده تا بر اساس ارزش‌های فرهنگی‌ و اعتقادی ، به زنان به عنوان جنس دوم و پایین‌تر از مردان نگاه ‌شود و خشونت علیه زن توجیه شود.

جراحی‌های مستهجن روی دختران در آرایشگاه

اقتصاد آنلاین- دو زن جوان آرایشگر که با راه‌اندازی مرکز جراحی‌ زیبایی در یک آرایشگاه، همزمان با جراحی‌ اقدام به نصب زیورآلات روی اعضای مختلف صورت و اندام‌های زنان و دختران می‌کردند به اتهام دخالت در امور پزشکی، جراحی‌های زیبایی مستهجن و انتشار تصاویر مربوطه در فضای مجازی، در مشهد شناسایی و دستگیر شدند.

بررسی بازماندگی از تحصیل و آسیب‌های اجتماعی زنان و کودکان در سیستان و بلوچستان

ایسنا- کلنگ احداث دو باب مدرسه در روستاهای محروم سیستان و بلوچستان توسط مدیرعامل موسسه خیریه مهرآفرین به زمین زده شد. همزمان با آغاز سال جدید تحصیلی و با حضور فاطمه دانشور، مدیرعامل موسسه خیریه مهرآفرین، کلنگ احداث دو باب مدرسه در روستاهای رمشق و میخاناز توابع شهرستان فنوجاستان سیستان و بلوچستان به زمین زده شد. همچنین هزینه بازسازی دو مدرسه دیگر این منطقه توسط موسسه مهرآفرین تامین اعتبار شد، این در حالیست که این موسسه پیشتر نیز ۷ مدرسه را در این استان احداث و بازسازی کرده است.

مداخلات غیرتخصصی در ازدواج منجر به طلاق می شود / دولت در امر ازدواج مداخله نکند

ایرنا- مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: مداخلات غیرتخصصی در امر ازدواج در بیشتر موارد منجر به طلاق می شود. فرشته سلجوقی روز دوشنبه در اتاق فکر اندیشه ورزان تحکیم بنیان خانواده خراسان رضوی افزود: گاهی مشاوره و مداخلاتی در امر ازدواج از طریق واسطه گری در جامعه رخ می دهد که غیرتخصصی است. وی اظهار کرد: اگر ساز و کار مداخله تخصصی برای ازدواج در جامعه فراهم شود واسطه گری و مداخلات در مسیر درست قرار می گیرد. وی گفت: تمام تشکلهای غیردولتی و سازمانهای عمومی و مردمی فعال در حوزه ازدواج باید ساماندهی شوند.

سازمان جهانی بهداشت: تقریباً نیمی از سقط‌ جنین‌ها امن نیستند

رادیو زمانه- سازمان جهانی بهداشت (WHO) می‌گوید تقریباً نیمی از حدود ۵۶ میلیون سقط جنینی که هر سال در جهان انجام می‌شوند با روش‌های ناامن صورت می‌گیرند.هفته‌نامه پزشکی لنست مطالعات مشترک سازمان جهانی بهداشت و مؤسسه گاتمچر آمریکا را منتشر کرده که در آن آمده است در ۲۵,۵ میلیون مورد سقط جنین در جهان، زنان با شیوه‌هایی که مشکوک و خطرناک هستند مواجه می‌شوند.

سیاست دادخواست: نمونه زنان و جنبش ضدبرده‌داری در آمریکای قرن نوزدهم

رادیو زمانه- امین درودگر- کتاب «امضاهای شهروندی» همان‌طور که از عنوانش برمی‌آید، ایده‌ای بنیادین را پی می‌گیرد: امضاهایی که در جریان جنبش‌های مدنی پای دادخواست‌ها گذاشته می‌شدند، نشان مبارزه برای حق شهروندی بودند. مبارزه‌ علیه برده‌داری و تبعیض علیه زنان؛ مبارزه‌ای برای به‌رسمیت‌شناخته‌شدن آنانی که از سوی حکومت‌شان به واقع شهروند دانسته نمی‌شوند.

دومین عمل زایمان با استفاده از روش هیپنوتیزم در مشهد صورت گرفت

تسنیم- دومین عمل زایمان با استفاده از روش هیپنوتیزم توسط پزشکان بیمارستان بنت‌الهدی در مشهد صورت گرفت. در این عمل به‌جای استفاده از روش بیهوشی و یا بی‌حسی از روش هیپنوتیزم استفاده شده و عمل جراحی نیز با موفقیت به پایان رسیده است.

زنان در سودای اشتغال حتی زیر سقف شیشه‌ای

دنیای اقتصاد- ایران از لحاظ نرخ فرصت‌های اقتصادی برای زنان از میان ۱۱۳ کشور در رتبه ۱۰۳ قرار دارد. این نرخ بر اساس ۶ مولفه محاسبه می‌شود. مولفه‌های اصلی شامل تحصیلات، محیط کار، قوانین اجتماعی مربوط به زنان، دسترسی به اعتبار، آموزش تخصصی کار و سیاست‌گذاری کاری است. ایران در فاکتور تحصیلات زنان بهترین و در زمینه آموزش تخصصی کار به زنان، بدترین رتبه را کسب کرده است. تجربه نیم قرن حضور جدی در بازار کار، زنان را بیش از پیش در تکاپوی ارتقای جایگاه شغلی‌شان قرار داده است. پاداشی که زنان در عرصه اشتغال به دست آوردند از هزینه‌هایی که در راه این تجربه به آنان تحمیل شد، پیشی گرفت. بنابراین زن معاصر هویت جدیدی برای خود ساخته است و در حال تلاش برای استحکام هرچه بیشتر آن است.

اشتغال زنان در پرتو خدمات پولی و بانکی

دنیای اقتصاد- عدم ارائه خدمات مالی مناسب، ورود زنان را به عرصه اقتصادی دشوار کرده است. نرخ مشارکت زنان ایرانی در فعالیت‌های اقتصادی به نسبت کشور‌های در حال توسعه بسیار پایین است. بنا به گزارش سال ۱۳۹۴ مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت زنان در نقاط شهری ۵/ ۱۰ درصد و نرخ بیکاری در این جمعیت ۶/ ۱۵ درصد گزارش شده بود. کارشناسان یکی از علل پایین بودن نرخ مشارکت زنان را عدم ارائه خدمات مالی مناسب به آنان می‌دانند. رویکرد بین‌المللی، نسبت به مبارزه با نابرابری جنسیتی و افزایش مشارکت اقتصادی زنان، از سال‌های پس از دهه ۹۰ میلادی جان تازه‌ای گرفت. کشورهای زیادی در آسیا و آفریقا آغاز به اجرای سیاست‌های مالی و بانکی برای ارائه خدمات به زنان کردند و با موفقیت زیادی در زمینه انتقال زنان به عرصه اقتصاد همراه شدند.

ادامه تبعیض علیه زنان در بازار کار در جمهوری اسلامی/ آزاده ارفع

طبق آمارهای منتشره، ۶۴ درصد فارغ التحصیلان دانشگاه های ایران زنان هستند اما سهم زنان ایرانی در نرخ بیکاری بیش از دو برابر و نیم بیکاری مردان و معادل۴۲ درصد است. طبق همین آمار، میزان بیکاری زنان روستایی نسبت به زنان شهر نشین کمتر است. گزارش مرکز آمار ایران در اواخر سال ۹۳ حاکی از آن بود که نرخ بیکاری در میان زنان جویای کار از ۳۲/۶ درصد در سال ۱۳۸۴ به ۴۳/۴ درصد در بهار سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است. آمار بیکاری همچنین نشان می دهد که سالانه بیش از صد هزار زن از بازار کار ایران خارج می شوند وسیاست گذاری های دولت ۸ ساله رئيس جمهور سابق محمود احمدی نژاد موجب دو برابر شدن نرخ بیکاری در میان زنان جویای کار شد.

بررسی عوامل بازدارنده زنان کارگر از شرکت در فعالیت‌های ورزشی و تفریحی

ایلنا- علی مهری (رئیس اداره فرهنگی و ورزشی اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل) و احمد اسناوندی (سرپرست معاونت اداره کل امور ورزشی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) در یادداشت پیشرو به بررسی عوامل بازدارنده زنان کارگر از شرکت در فعالیت‌های ورزشی و تفریحی پرداخته‌اند.

نیم‌نگاهی به نرخ «بیکاری زنان» در کشور

ایسنا- اشتغال زنان و ایجاد فرصت‌های برابر شغلی برای آنان همواره یکی از دغدغه‌های فعالان اجتماعی و جامعه زنان بوده است، اما شاخص سنجش برای عمل به وعده‌هایی که در این خصوص داده شده است، تنها آمار و ارقامی است که هرازگاهی مسئولان مرتبط با این حوزه اعلام می‌کنند؛ آماری که گرچه در برخی شاخص‌ها افزایش داشته اما وقتی با آمار اشتغال مردان مقایسه شود بیشتر مسیر سخت و طولانی پیش روی زنان را نشان می‌دهد. بالاترین نرخ اشتغال زنان در استان خراسان جنوبی با ۹۱٫۴ درصد به ثبت رسیده این در حالیست که کمترین نرخ آن نیز با ۵۵٫۶ درصد مربوط به کهگیلویه و بویر احمد است.

معاون حوزه علمیه قم: برخی برای افزایش درآمد از زنان استفاده می‌کنند

انتخاب- معاون تهذیب حوزه علمیه قم با بیان اینکه جامعه غربی به‌دنبال استفاده ابزاری از زنان برای افزایش درآمد است، گفت: متأسفانه در کشور ایران هم عده‌ای با به‌کارگیری بانوان در بعضی مشاغل به‌دنبال این مسئله هستند.

بازنمایی مخدوش خشونت خانگی در “مَلی و راه‌های نرفته‌اش”

آرمان زنان- هر چند که خلأهای قانونی در مسأله خشونت خانگی غیرقابل انکار است و نیاز به لوایح و قوانین حمایتی در این زمینه احساس می‌شود، اما بیش از قانون، می‌بایست فرد خشونت‌دیده مورد حمایت خانواده و اجتماع قرار گیرد.

“مَلی و راه‌های نرفته‌اش” کاری دیگر از تهمینه میلانی کارگردان زنی است که آثارش در موضوع زن همیشه پرچالش بوده است. میلانی در “مَلی و راه‌های نرفته‌اش” درصدد نمایش خشونت خانگی است. مقوله خشونت خانگی از مقوله‌های جدی است که در دهه‌های گذشته، حجم وسیعی از پژوهش‌های اجتماعی را به خود معطوف کرده است و جریان‌های دفاع از حقوق زنان از آن بسیار سخن می‌گویند. همین بذل توجه به مسأله خشونت باعث شده است درباره خشونت علیه زنان، تولید ادبیات و دانش نظری صورت گیرد و امروزه پرداختن به مقوله خشونت زوایای بسیاری پیدا کرده است.

گفت و گو با تهمینه میلانی درباره مشکلات زنان، فمینیسم و «ملی و راه های نرفته اش»

سرپوش- بازخوردهایی که آخرین فیلم تهمینه میلانی به همراه داشته بسیار متفاوت و حتا گاهی متناقض بوده است. برخی فیلم را دوست داشتند برخی آن را دوست نداشتند اما لازمه جامعه کنونی میدانند و برخی هم منتقد ساخت چنین فیلمی بوده اند. حتا در میان زنان هم کسانی هستند که فیلم را مناسب ندانستند.

خط قرمز بر نگاه جنسیتی

همشهری- پوران درخشنده: افزایش تعداد دختران پذیرفته‌شده در کنکور و پیشی‌گرفتن خانم‌ها از آقایان در قبولی دانشگاه، حالا دیگر دارد تبدیل به سنت می‌شود به‌طوری که چند سال پیاپی است که شاهد تکرار این اتفاق می‌شویم. اينكه دختران و زنان جامعه گرايش بيشتري به علم‌آموزي مي‌يابند اتفاق فرخنده‌اي است. در دوران جواني ما حتي تعداد خانم‌هايي كه در آزمون سراسري شركت مي‌كردند، از تعداد آقايان كمتر بود چه رسد به اينكه در عرصه رقابت، تعداد پذيرفته‌شدگان دختر از پسرها بيشتر باشد. نمي‌توان انكار كرد كه سهم و نقش زنان در جامعه پررنگ‌تر از سال‌هاي پيش شده و من در اين زمينه بيش از هر چيز، سهم تلاش فردي خانم‌ها را قابل ملاحظه و تأثيرگذار مي‌دانم. اينكه ما هر سال بخش زيادي از ورودي دانشگاه‌هايمان به زنان اختصاص مي‌يابد، اتفاق فرخنده‌اي است ولي وقتي اين نكته را در نظر بگيريم كه هنگام فارغ‌التحصيلي، در تخصيص امكانات شخصي چه اتفاقي رخ مي‌دهد، شايد لبخند بر چهره‌مان بخشكد.

سه‌گینی جنگ‌ستیزی یا جنگ علیه تبعیض ساناز محسن‌پور

بیدارزنی: وولف عمدتاً با اتاقی از آن خود و داستان‌هایش شناخته می‌شود، اتاقی از آن خود و سه گینی ازجمله مقاله‌های بلند سیاسی اجتماعی و نقد فمینیستی وولف هستند. سه گینی با ترجمه‌ای روان از منیژه نجم عراقی منتشر شده است.

سه گینی مقاله‌ای بلند و ضد جنگ و در جواب به دو پرسش اساسی است که چگونگی جلوگیری از جنگ و چرایی آن را مورد پرسش قرار می‌دهد. وولف با نوشتن این کتاب با انتقادات زیادی روبرو شد به همین دلیل هم متن کتاب و هم خود او نزدیک به دو دهه نادیده گرفته شدند. در انگلستان آن زمان «گینی نشان نوع طبقه‌ی اجتماعی بود که ارج و قرب بیشتری نسبت به پوند داشت. برای خریدهای سطح بالا مثلا تابلوهای نقاشی گینی به کار برده می‌شد.»

پرستو فروهر و اتاقی به وسعت تاریخ

این جا «اتاق مکتوب» «پرستو فروهر» است؛ نمایش خط نگاری های او در سبک کالیگرافی. سبکی که ترکیب بندی خلاقانه و الهام بخش خطوط، فضایی متفاوت می آفریند. اتاق مکتوب، یک اثر قدیمی است که بارها در کشورهای مختلف به نمایش درآمده و حالا در کنار آثار گروهی دیگر از هنرمندان، میزبان مخاطبان شده است. او در اتاق مکتوب از خطوطی استفاده کرده که از قدیم برای نوشتن «متون مقدس» یا متن‌های فاخر استفاده می‌شده اند…/

کاهش شمار زنان در پارلمان جدید آلمان؛ عقبگرد جنسیتی؟

انگلا مرکل ۱۲ سال بر آلمان حکومت کرد. اما بودن یک زن در بالاترین موقعیت کافی نیست. راه یافتن حزب “بدیل برای آلمان” یکی از دلایل کاهش میزان حضور زنان در پارلمان به ۳۱ درصد است. وقتی زنان آلمان در سال ۱۹۱۹ حق رای به دست آوردند، حتا خوشبین ترین افراد هم نمی توانستند تصور کنند که روزی صدراعظم این کشور یک زن باشد و حتا برای بار چهارمین بار بخواهد تا در آن مقام باقی بماند. این فقط یک خواب و خیال بود. تقریبا یک قرن بعد، این رویا به واقعیت پیوست؛ اما مسئله حضور زنان در پارلمان آلمان هنوز یک مشکل است. تا سال ۱۹۸۷، شمار نمایندگان زن در پارلمان آلمان بیش از ۱۰ درصد نبود اما طی ۳۰ سال گذشته میزان آن به تدریج افزایش یافت. اما این روند رو به افزایش در انتخابات اخیر آلمان تغییر کرد.

خلبان زن افغان-آمریکایی پرواز تاریخی‌اش دور دنیا را تکمیل کرد

بی‌بی‌سی- شایسته واعظ، خلبان زن افغان-آمریکایی پرواز تنهایی ۱۳۸ روزه‌اش به دور دنیا را پس از سفر به ۲۲ کشور به پایان رساند. در واپسین نقطه سفرش، او روز چهارشنبه، چهارم اکتبر در ساحل دایتون فلوریدا در آمریکا، در شهری فرود آمد که نخستین بار به دنبال رویای خلبان شدن به دانشگاه رفت. شایسته واعظ ۳۰ سال دارد و با تکمیل این سفرش، جوان‌ترین زن در تاریخ شد که با هواپیمای یک‌موتوری به تنهایی دور دنیا سفر کرد.

فرانس ۲۴: زنان در کشورهای صنعتی ۱۵ درصد کمتر از مردان حقوق دریافت می‌کنند

فرانس ۲۴- نتایج تحقیقی که میان ۳۵ کشور صنعتی و توسعه یافته جهان صورت گرفت نشان می‌دهد زنان از مردان به طور میانگین ۱۵ درصد کمتر حقوق می‌گیرند. نتایج تحقیقی که میان ۳۵ کشور صنعتی و توسعه یافته جهان صورت گرفت نشان می‌دهد زنان از مردان به طور میانگین ۱۵ درصد کمتر حقوق می‌گیرند. بر این اساس، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی که آمار و ارقام ‏مربوط به ‏عملکرد اقتصادی ‏کشورهای عضو و نتایج پژوهش ‏‏های ‏‏‏اقتصادی درباره چشم ‏انداز اقتصاد ‏جهان را به طور ‏دوره‌ای منتشر می‌کند با انتشار گزارشی اعلام کرد در پنج سال گذشته پیشرفت های بسیار کمی در زمینه رفع نابرابری های حقوقی میان زنان و مردان در کشورهای عضو این سازمان صورت گرفته است.

ام کلثوم بعد از سه دهه در تلویزیون سعودی ظاهر شد

بی‌بی‌سی- تلویزیون دولتی عربستان سعودی برای اولین بار بعد از سال‌ها کنسرتی از ام کلثوم، یکی از سرشناس‌ترین خواننده‌های زن جهان عرب را پخش کرده است. شبکه الثقافه (فرهنگ) دیروز دوشنبه دوم اکتبر (۱۰ مهر) در توییتر خود اعلام کرد که نیمه‌شب اجرایی از ام کلثوم را پخش خواهد کرد. این خبر بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های سعودی و شبکه‌های اجتماعی داشت. در توییتر، کاربران سعودی هشتگ “ام کلثوم به تلویزیون سعودی برمی‌گردد” را بیش از ۵۰ هزار بار توییت کردند.

عربستان، زنان را از اظهارنظر درباره حکم حق رانندگی منع کرد

تسنیم- رویترز نوشته هفته گذشته حاکمیت عربستان سعودی، بعد از تقریباً سه دهه تلاش فعالان به زنان این کشور حق رانندگی اعطا کرد، اما منابع خبری می‌گویند که این پیشرفت به بهایی حاصل شده است: سکوت آنها.

در حالی که حکم حکومتی سعودی‌ها به عنوان اثباتی برای یک روند جدید تجددخواهانه برای پایان دادن به منع رانندگی زنان مورد تمجید واقع می‌شود، برخی از زنان می‌گوید که از آنها با تهدید خواسته شده در این مورد صحبت نکنند.

راه‌اندازی نخستین آموزشگاه رانندگی بانوان در عربستان

باشگاه خبرنگاران- کمتر از یک هفته پس از تصمیم جنجالی پادشاه عربستان در خصوص صدور مجوز رانندگی برای زنان، قرار است یک دانشگاه در عربستان سعودی برای تعلیم رانندگی به بانوان یک آموزشگاه رانندگی راه اندازی کند.

دانشگاه «پرنسس نورا» در ریاض، پایتخت عربستان سعودی که همه دانشجویان آن خانم هستند روز شنبه بیانیه ای در خصوص راه اندازی کلاس های آموزش رانندگی منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: «دانشگاه پرنسس نورا برای راه‌اندازی یک آموزشگاه رانندگی برای زنان اعلام آمادگی می کند.»

دولت عربستان مجوز استفاده از تلفن همراه برای دانشجویان دختر را صادر کرد

ایرنا- عربستان در چارچوب تصمیمات اخیر در قبال زنان، از این پس به دانشجویان دختر اجازه می دهد با تلفن همراه وارد دانشگاه ها شوند. مبارک العصیمی سخنگوی رسمی وزارت آموزش عربستان در حساب توییتری خود اعلام کرد که به دستور وزیر آموزش بخشنامه ای درباره عدم جلوگیری از ورود دانشجویان دختر به محیط های دانشگاهی با تلفن همراه و استفاده از آن در داخل دانشگاه صادر شده است.

زنان عربستان چگونه حق خود را گرفتند ؟ / پاداش سالها تلاش

مشاوران حقوقی- از زمان تأسیس عربستان سعودی رانندگی برای زنان ممنوع بوده است و تا چند روز پیش ادامه داشت. برخی نمایندگان مجلس شورا در این سال‌ها تلاش کرده بودند تا این ممنوعیت را بردارند. آن‌ ها این استدلال را می آوردند که حدود یک میلیون راننده خارجی بصورت مستخدم در کشور وجود دارند که هزینه سالیانه آنها بیش از ۳ میلیارد دلار است و اگر ممنوعیت رااندگی برای زنان برداشته شود، نیازی به استخدام رانندگان خارجی نخواهد بود.

مع الوصف هیئت کبار علمای عربستان در سال ۹۰میلادی با صدور فتوایی رانندگی زنان را به دلیل مخالفت با “شرع مقدس اسلام” حرام اعلام نمود و از آن زمان تا همین چند روز قبل تلاش‌های زیادی برای رفع این ممنوعیت انجام شد اما این تلاش‌ها به دلیل مخالفت مقامات دینی – مذهبی این کشور، ناکام ماند.

رانندگی زنان در عربستان؛ سنت مقاومت می‌کند

دنیای اقتصاد- نمی‌شود یک شب با یک قانون، تفکر بخشی از جامعه را که سال‌ها با آن زندگی کرده‌اند را تغییر دهد.در جوامع سنتی قبل از قانون گذاری احتیاج به فرهنگ سازی است. تصور کنید مردی در عربستان سال‌ها به زنش اجازه نمی‌داده است در جامعه حضور پیدا کند ولی حالا همان زن می‌تواند در خیابان‌های عربستان رانندگی کند.

اولین مرگ در پی رانندگی زنان در عربستان

تابناک- به نوشته مطبوعات سعودی، یک زن دیروز در شهر جده عربستان سعودی هنگام رانندگی به دلیل تصادف با موانع سیمانی به شدت زخمی شد و درگذشت.

واکنش کاربران ایرانی به رانندگی و خوانندگی زنان در عربستان

اصلاحات اجتماعی اخیر در عربستان با چه انگیزه‌ای صورت گرفت؟ ایران کجا ایستاده؟ آیا این اصلاحات بر روند اصلاحات در ایران هم مؤثر است؟ اینها از جمله پرسش‌هایی هستند که کاربران فارسی‌زبان درباره آنها نظر داده‌اند. موضوع اعطای حق رانندگی به زنان در عربستان و همچنین آزادی پخش صدای خوانندگان زن در تلویزیون دولتی این کشور در روزهای اخیر به بحثی در فضای مجازی فارسی‌زبان تبدیل شده است.

مادر قهرمان تاجیک و ماجرای پر سر و صدای بردگی او

رادیو زمانه- شهزاده سمرقندی- نور بی‌بی منصوروا، مادری تاجیک که در خانه‌ای در عربستان سعودی زندانی بود، با کمک مقامات تاجیک رهایی یافت. نور بی‌بی در گفت‌وگوی تلفنی به زمانه گفت به همراهی یکی از مسئولان سفارت تاجیکستان در عربستان، به محل امنی منتقل شده است.

پلی‌بوی؛ مجله‌ای هرزه‌ نگار برای استثمار زنان یا مروج آزادی‌های اجتماعی؟

یورونیوز- هیو هفنر، موسس مجله بزرگسالان پلی‌‌بوی در سن ۹۱ سالگی در عمارت ۱۰۰ میلیون دلاری خود در بورلی هیلز در آمریکا درگذشت. پلی‌بوی مجله‌ای است برای بزرگسالان بخصوص مردان که تصاویر مدل‌های تمام برهنه و نیمه برهنه زنان را بر روی جلد و همین طور صفحاتش چاپ می‌کند. این مجله موافقان و مخالفان خود را دارد. از سویی بسیاری معتقدند که پلی‌بوی اثرات مثبتی بر جامعه مدرن امروزی گذاشته و از سوی دیگر برخی مدعی هستند که این مجموعه با شی‌ءانگاری زنان کسب شهرت و درآمد کرده است.

تجمع فعالان حقوق زنان در ترکیه در اعتراض به “قانون مفتی”

دویچه‌وله- فعالان زن در ترکیه در اعتراض به طرح قانونی برای رسمیت بخشیدن به ثبت ازدواج توسط مفتی‌ها، در برابر پارلمان این کشور تجمع کردند. به گفته آنان، این طرح در صورت تصویب شدن سوءاستفاده جنسی و ازدواج کودکان را امکان‌پذیر می‌کند.

شمار زیادی از فمینیست‌ها و فعالان حقوق زنان در ترکیه روز چهارشنبه (۱۲ مهر/ ۴ اکتبر) در اعتراض به طرح قانونی برای رسمیت دادن به ثبت ازدواج توسط مفتی‌ها (روحانیان ترکیه) در برابر پارلمان این کشور تجمع کردند. به گزارش رسانه‌های ترکیه، بخش اصلی شرکت‌کنندگان در این تجمع از حقوق‌دانان و گروه‌های مدافع حقوق زنان وابسته به دو حزب اپوزیسیون “جمهوری‌خواه خلق” و “دمکراتیک خلق‌ها” بودند.

آزادی های یواشکی عربستان به زنان

دانا- در این بین جامعه روشنفکری ایران واکنش های جالبی به این موضوع داشته و پادشاه جانی عربستان را به عنوان یک اصلاح طلب واقعی در منطقه معرفی می کنند. عربستان در یک هفته اخیر کانون توجه جهان و به خصوص روشنفکران ایرانی بوده که حریصانه اخبار مربوط به حق رانندگی زنان و خوانندگی زنان در تلویزیون عربستان را نظاره می کنند و حسرت می خورند که پادشاهی سعودی چه اصلاح طلب شده است!

طرح نمایندگان آمریکا برای تشدید مجازات سقط جنین
جهان زن- قانون‌گذاران آمریکا در پی تشدید مجازات برای سقط جنین پس از هفته بیستم بارداری هستند. مخالفان هشدار داده‌اند که این کار قدمی برای ممنوعیت کامل سقط جنین است. دونالد ترامپ از این طرح حمایت کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه سوم اکتبر (۱۱ مهر) طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن سقط جنین بعد از هفته بیستم بارداری جرم محسوب شده و مستوجب مجازات است. این طرح با ۲۳۷ رأی موافق در برابر ۱۸۹ رأی مخالف به تصویب رسید. تقریبا تمامی جمهوری‌خواهان موافق و تمامی دموکرات‌ها مخالف این طرح بودند. برای تبدیل شدن این طرح به قانون باید سنای آمریکا نیز آن را تصویب کند.

تفاوت جنستی درآمد میان زنان و مردان؛ افسانه یا حقیقت؟

یورونیوز- سمیه رستمیان- تبعیض و تفاوت جنسیتی در رابطه با میزان دستمزدهای دریافتی زنان و مردان سال‌ها مورد بحث گروه‌های اقتصادی، اجتماعی و حقوق بشری است. درحالیکه برخی آن را افسانه‌ ساختگی فمینیست‌ها و «هیاهویی برای هیچ» می‌خوانند، بسیاری معتقدند که این تبعیض واقعی است و در اغلب کشورهای جهان وجود دارد. تنها آمارها قادرند که به درستی به این سوال پاسخ دهند. براساس گزارش «سازمان همکاری و توسعهٔ اقتصادی»، زنان در سراسر جهان در پست‌های تمام وقت به طور متوسط ۱۵ درصد کمتر از همتایان مرد خود دستمزد دریافت می‌کنند.

خبرهای ورزشی

شیطنت‌های رسانه‌ای دلیل عدم حضور زنان در ورزشگاه‌ها

شرق- شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی، در دیدار با اعضای انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز با اشاره به برنامه‌هایش در دولت دوازدهم وعده داد برنامه ملی اقدام را در سالروز رونمایی از حقوق شهروندی ارائه دهد. او با اشاره به چالش‌ها و مشکلاتش در دولت یازدهم از شیطنت‌هایی گفت که به عمد موانعی را در مسیر حضور زنان در ورزشگاه‌ها به‌وجود آورده است.

٣٦‌ سال بعد از آخرین حضور زنان

شهروند- دیدار امروز تیم‌های ملی ایران و توگو در شرایطی در ورزشگاه آزادی برگزار می‌شود که ٣٦‌ سال قبل در چنین مقطعی، این ورزشگاه آخرین میزبانی خود را از زنان تماشاگر ایرانی در دربی تهران داشت. حضور زنان در ورزشگاه‌های فوتبال برای تماشای مسابقات، بعد از انقلاب هم به صورت پراکنده ادامه داشت. آخرین‌بار هم به گفته شاهدان عینی مهر ماه ‌سال ١٣٦٠، در دربی تهران این اتفاق رخ داده است. بازی میان تیم‌های استقلال و پرسپولیس که با نتیجه تساوی بدون گل به پایان رسید، در شرایطی برگزار شد که زنان هم بخشی از ورزشگاه آزادی را در اختیار داشتند و این دیدار را از نزدیک تماشا کردند. بعد از آن روز دیگر هیچ وقت به صورت قانونمند ورود زنان به ورزشگاه رخ نداده، اگر چه در مقاطع مختلف برخی از آنها تلاش کردند با تغییر ظاهر، خودشان را به سکوهای ورزشگاه آزادی برسانند.

رقم‌های جالب دریافتی ورزشکاران زن در ایران

ورزش زنان در سال‌های اخیر قدم به سوی حرفه‌ای شدن برداشته است و دستمزد ورزشکاران زن هم افزایش یافته است.

ورزش بانوان ایران حالا از المپیک صاحب مدال است، ورزشکاران رشته های مختلف مانند ووشو و کاراته مدام در صحنه رقابت های جهانی مدام مدال می گیرند و تیم های ملی رشته های ورزشی مدام در رقابت های جهانی و آسیایی شرکت می کنند. اما هنوز همه چیز کامل نیست. با وجود تمام مشکلات اما به نظر می رسد که سطح درآمد در ورزش بانوان ایران و در لیگ های مختلف بیشتر شده است. هر چند هنوز بازیکنان و ورزشکارانی هستند که به صورت رایگان بازی می کنند اما نکته مهم تر این است که مبلغ قراردادها بیشتر شده است. در حال حاضر ورزشکاران چهار لیگ بسکتبال، والیبال، فوتبال و فوتسال بیشتر از هر ورزشکار دیگری در ایران کسب درآمد می کنند.

پایان رقابت‌های دوومیدانی زنان باشگاه‌های کشور بارکوردشکنی دوباره عرب

آفتاب‌‌نیوز :در روز پایانی رقابت‌های دوومیدانی قهرمانی باشگاه های کشور پریسا عرب در ماده ۱۰ هزار متر هم رکوردشکنی کرد.

آخرین روز از مرحله پایانی رقابت های دوومیدانی قهرمانی باشگاه های کشور در بخش زنان امروز برگزار شد و تیم دانشگاه آزاد اسلامی با ۹۶۷ امتیاز در رده نخست این رقابت ها ایستاد. تیم های دانشگاه پیام نور، صبا بتن اصفهان، تهران و هرمزگان نیز در رده های بعدی قرار گرفتند.

شهربانو منصوریان نسخه یک آمریکایی را پیچید

چهاردهمین دوره مسابقات ووشوی قهرمانی جهان از روز جمعه در شهر کازان روسیه آغاز شده و تیم ایران در دو بخش ساندا و تالوی مردان و زنان به رقابت با حریفان می پردازد. چهاردهمین دوره مسابقات ووشوی قهرمانیجهان از روز جمعه در شهر کازان روسیه آغاز شده و تیم ایران در دو بخش ساندا و تالوی مردان و زنان به رقابت با حریفان می پردازد.

سرمربی تیم بسکتبال دختران زیر ۱۶ سال: هنوز برای کسب عنوان در آسیا خیلی زود است

ایرنا- «الهه دارستانی» سرمربی تیم بسکتبال دختران زیر ۱۶ سال گفت: اگر چه آرزوی بسکتبال زنان بعد از ۳۸ سال به واقعیت پیوسته و بسکتبالیست های ما فرصت حضور در سطح بین المللی را یافته اند، اما هنوز برای کسب عنوان در اسیا خیلی زود است.

درسا درخشانی دختر شطرنج‌باز ایرانی که به دلیل حضور بدون حجاب در رقابت‌های بین‌المللی از تیم ایران اخراج شد، به تیم ملی آمریکا پیوست

ایسنا- دختر شطرنج باز ایرانی که به دلیل حضور بدون حجاب در رقابت‌های بین‌المللی از تیم ایران اخراج شد، به تیم ملی آمریکا پیوست. درسا درخشانی، شطرنج باز ایرانی الاصل و استاد بزرگ و استاد بین‌المللی شطرنج که به دلیل حضور بدون حجاب در رقابت‌های بین‌المللی از تیم ایران اخراج شد، از این پس در تیم ملی آمریکا در مسابقات شرکت می‌کند. درخشانی در دو سال اخیر در چند رقابت بین‌المللی بدون حجاب شرکت کرده بود که در نهایت حضور بدون حجاب او در اوایل سال ۲۰۱۷ و در مسابقات شطرنج جبل‌الطارق سبب اخراج او از تیم ملی ایران شد.

نعمتی: صدرنشینی یک بانوی ایرانی در رده‌بندی جهان را افتخار می‌دانم
ملی‌پوش تیراندازی با کمان معلولان گفت: وقتی یک زن ایرانی صدرنشین جدول رده‌بندی جهانی می‌شود، این موضوع برای من هم باعث افتخار خواهد بود. زهرا نعمتی با بیان این مطلب گفت: این اتفاق برای من خیلی خوشایند و خوشحال کننده است، چراکه این اتفاقات فقط به زهرا نعمتی تعلق ندارد و متعلق به بانوان و ورزش زنان ایران است. تک تک بانوان ایران نماد قدرت هستند و چه بسا وقتی یک زن ایرانی صدرنشین جدول رده بندی جهانی می‌شود برای من هم باعث افتخار خواهد بود.

خانی: اگر راه خادم بسته شود، کشتی زنان نخواهد بود

ایسنا- مربی سابق کشتی آلیش بانوان پس از کسب نتایج بانوان کشتی‌گیر در مسابقات داخل سالن آسیا، بیان کرد: افرادی در حال سنگ اندازی هستند و اگر راه بر روی خادم بسته شود کشتی بانوان نیز نخواهد بود. ندا خانی درباره وضعیت کشتی آلیش بانوان، بیان‌ کرد: زمانی که کشتی بانوان زیر نظر ورزش‌های رزمی بود سامان دهی خوبی صورت نمی‌گرفت و حضور در مسابقات به طور پیوسته نبود، اما زمانی که زیر نظر فدراسیون کشتی قرار گرفتیم در ابتدا بسیار خبرساز شدیم و حتی بسیاری، ممانعت‌هایی را به وجود آوردند، ولی خادم با علنی کردن کشتی بانوان همیشه حامی ما بود.

به اشتراک بگذارید