از شبکههای اجتماعی خسته شدهاید؟ فرصت ندارید صدها سایت و وبلاگ و روزنامه را برای یافتن خبرهای زنان زیر و رو کنید؟ هر هفته بهصفحه خبرنامه ماچولند سر بزنید یا اینجا در خبرنامه ثبت نام کنید تا از مهمترین خبرهای حوزه زنان و برابری جنسیتی در هفتهای که گذشت باخبر شوید.
اخبار سیاسی را با خبری از فعالان جنبش زنان آغاز کنیم، زنانی که با انتشار بیانیهای حمایت خود را از مردم معترض شهرهای ایران اعلام کردند و گفتند اجازه نمیدهیم بر تاریخ فعالیتهای عاری از خشونت مردم خاک پاشیده شود. امضاکنندگان این بیانیه با یادآوری حرکتهای مسالمتآمیز فعالان مدنی در حوزههای زنان٬ کارگری و دانشجویی با انتقاد از جریانهایی که حرکت خیابانی مردم معترض را زمینهساز خشونت میدانند نوشتهاند: خشونت هیچگاه از طرف فعالان و مردم اعمال نشده و این حاکمیت بوده است که هر نقد و اعتراضی را با خشونت پاسخ داده است.
این بیانیه همچنین نسبت به زنانه شدن فقر در سالهای اخیر هشدار داده و آورده است: جنبش زنان ایران پیش از این و در بیانیهای که ۴ سال پیش منتشر کرد نسبت به فرودستی بیش از پیش زنان اعتراض کرد و نسبت به فقیرتر شدن زنان هشدار داد. امروز حتی آمارهای رسمی نیز وقوع آنچه را که پیشبینی شد تائید میکند، چنانکه در روندی حدوداً ده ساله سالانه ۱۰۰ هزار زن شاغل از کار بیکار شدهاند و فقط در یک سال یعنی در سال ۱۳۹۳ از هر سه زنی که در بخش خصوصی شاغل بوده و به مرخصی زایمان رفته، یک نفر نتوانسته به کار خود برگردد و اخراج شده است.
امضاکنندگان این بیانیه در پایان با طرح مطالبات زنان نوشتهاند: ما کنشگران علیه تبعیض و نابرابری مسئولیت خود میدانیم که اجازه ندهیم بر تاریخ فعالیتهای عاری از خشونت مردم خاک پاشیده شود و مردم مسئول خشونتهایی شناخته شوند که بر خودشان وارد میشود.
در هفتهای که گذشت، معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده حسن روحانی، سفری به استان بوشهر داشت و از طرح گفت وگوی ملی خانواده خبر داد. خانم ابتکار، گفت و گوی بین نسل ها را از شاخه های گفت وگوی ملی خانواده عنوان کرد و گفت: مسایل اخیر در کشور نشانه ای از شکاف بزرگ بین نسلی است که به دلیل شرایط خاص اجتماعی و اقتصادی کشور روبه افزایش است.
ابتکار پس از بازگشت از بوشهر از مرکز نگهداری زنان و کودکان کارتنخواب جمعیت طلوع بی نشانها بازدید کرد و گفت: وقتی زن کارتنخواب وجود دارد، باید انتظار وجود نوزاد کارتنخواب را هم داشته باشیم. به گفته معصمه ابتکار اگر از همان اول، برنامه های درستی برای این زنان اجرا می شد امروز شاهد افزایش روز به روز زنان کارتن خواب نبودیم.
طیبه سیاووشی، نماینده مجلس اعلام کرده در تلاش است تا یک بار برای همیشه مسئله کودکان بیشناسنامه را حلوفصل کند.
در هفته اخیر اصلاح قانون مدنی به تصویب کمیسیون لوایح دولت رسید و اکنون باید در مجلس رأی بیاورد. بر این اساس کودکانی که از مادران ایرانی متولد میشوند مانند کودکانی که از پدران ایرانی متولد میشوند، میتوانند صاحب شناسنامه شوند. به سرانجام رسیدن این لایحه یعنی شناسنامهدار شدن کودکانی که از سرزمین مادری هیچ نصیبی نداشتهاند.
ماهنامه ی خط صلح در مطلبی به “کارزار منع خشونت خانوادگی” در ایران پرداخته است. این کارزار از آذر ماه ۱۳۹۵ و در آستانه روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، توسط تعدادی از فعالان حقوق زنان آغاز به کار کرد. و حالا بعد از یک سال از آغاز فعالیت رسمی، این کارزاردر مراسمی در شهر رشت گزارش خود را درباره خشونت خانوادگی علیه زنان در ایران منتشر کرده است. فروغ سمیع نیا، یکی از فعالین کارزار منع خشونت خانوادگی در استان گیلان در مورد شیوه فعالیت این کارزار گفته است: کارزار در استان های تهران، البرز و گیلان در یک سال گذشته بیش تر از بقیه مناطق فعالیت کرده است.
تلاش برای کاهش خشونت علیه زنان در حالی در جریان است که به گفته معاون حقوقی قوه قضاییه، این قوه در تلاش است تا جرمانگاریهای لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت را کاهش دهد. به گفته ذبیحالله خدائیان این لایحه مزبور بررسی شده و تقریباً چند ماهی است در دست بررسی کارگروههای مختلف قرار دارد و سعی شده لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت، واقعیتر باشد. او تاکید کرده سعی کردهاند با توجه به فرهنگ اسلامی حاکم بر جامعه، لایحه منع خشونت علیه زنان را به روح جامعه نزدیکتر کنند.
انجمن حمایت از قربانیان اسید پاشی در نخستین جلسه عمومی خود، خواستار ممنوعیت فروش اسید شد. ترانه بنی یعقوب در گزارشی در روزنامه ایران با عنوان اسیدپاشی به امنیت زنان نوشت: اغلب قربانیان اسید پاشی در ایران قربانی خشونت یکی از محارم و نزدیکان خود هستند، مسألهای که در سالهای اخیر بارها مطرح شده و لزوم حمایت از این قربانیان را توسط قانون مورد توجه جدی قرار داده است. براساس این گزارش، سایتهای اینترنتی هم این روزها اسید خرید و فروش میکنند و شما براحتی میتوانید با ۹ یا ۱۰ هزار تومان اسید را با موتور در خانهتان تحویل بگیرید.
روزنامه شرق هم از بیمارستانی گزارش داده که ورود زنان، بیچادر و باآرایش به آن ممنوع است. در گزارش امده که زن میانسالی که جلوی در ایستاده تا جلوی زنان مانتویی را بگیرد، میگوید«بدون چادر نمیتوانید وارد اورژانس بیمارستان شوید» و از بیماران مانتویی میخواهند با چادر وارد مرکز درمانی شوند؛ بیمارانی که گاه حالشان خوب نیست، نای ایستادن ندارند و برای راهرفتن به بغلدستیشان تکیه میدهند. زن جوانی با نارضایتی چادر را از مأمور جلوی در میگیرد و سرش میکند، زیر لب غر میزند و میگوید: «من خیلی مریض نیستم و میتوانم چادر سر کنم اما کسی که حال ندارد چه کار کند؟ حالا همهچیز درست است، همین یک قلم مانده است». مأمور حراست که به شنیدن این حرفها عادت دارد، رو به او میکند و میگوید: «این قانون بیمارستان است. »
اما در میان همه این خبرهای ناگوار، خبر خوشی هم داریم برای کارمندان زن آموزش و پرورش !
هیات عمومی دیوان عدالت اداری با صدور رأی وحدت رویه حکم به لزوم پرداخت کمک هزینه مهدکودک به کارمندان زن آموزش و پرورش که دارای فرزند خردسال هستند، داد. حکایت از آنجا آغاز شد که تعدادی از بانوان شاغل در آموزش و پرورش، که محل خدمتشان فاقد مهدکودک دولتی است به دیوان عدالت اداری شکایت کردند. هیأت عمومی این دیوان با استناد به اینکه زنان کارمند دولت از جمله آموزش و پرورش که فرزند خردسال دارند و محل خدمت آنها فاقد مهدکودک دولتی باشد به موجب مقررات قانونی، مستحق دریافت کمک هزینه مهدکودک هستند، حکم داده و سازمان مدیریت و برنامه ریزی و آموزش و پرورش دارای تکلیف قانونی و پیش بینی بودجه جهت پرداخت آن شده است.
سری هم به جهان کتاب بزنیم ، نگاهی کنیم به کتاب «زنان و دولت، پس از انقلاب»که كتاب ساده و شستهرفتهاي است كه هدفش شناخت و تحليل چرايي و تداوم نابرابري ميان زنان و مردان در جامعه ايران است. كتاب حال و هواي يك پاياننامه دانشگاهي را دارد و مفروض اساسياش اين است كه دولت يكي از تاثيرگذارترين نهادها بر وضعيت زنان است.
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان از مطالبات زنان سكولار تا اولتيماتوم امام نوشته، نويسنده در هر فصل، ابتدا به اقدامات دولت و مجلس در مورد زنان پرداخته و سپس مواضع نشريات و تشكلهاي غيردولتي زنان را واكاويده است.
و اما موضوع آزار جنسی و هشتگ #METOO، همچنان خبر ساز است. مایکل داگلاس، هنرپیشه سرشناس و پسر کرک داگلاس، اسطوره سینمای آمریکا، در اظهاراتی به اتهام آزارجنسی از سوی یکی از همکاران سابقش جواب داده و آنها را حتی پیش از علنی شدن در رسانهها انکار کرده است.
آقای داگلاس گفته صلاح دیده که حتی پیش از منتشر شدن اخبار مربوط به این شکایت موضع خود را درباره آن بیان کند شاید به “تنویر افکار عمومی” کمک کند. اظهارات مایکل داگلاس همزمان شده با نامه ۱۰۰ زن فرانسوی که در آن از جنبش اعتراضی علیه آزارجنسی زنان انتقاد شده است. روز چهارشنبه صد زن فرانسوی در نامهای سرگشاده از آزادیهای جنسی دفاع کرده و نسبت به ظهور ارزشهای جدید اخلاقی هشدار دادهاند. امضاکنندگان نامه گفتهاند آنها از آزادیهای جنسی دفاع میکنند که آزادی اغوا از جمله آنهاست.
کاترین دونوو، هنرپیشه سرشناس فرانسوی گفته است مردان باید آزادی لاس زدن با زنان را داشته باشند.
شماری از فمینیستهای فرانسوی این نامه را محکوم کرده و امضاکنندگان نامه را متهم کردهاند که خشونتهای جنسی را بیاهمیت جلوه دادهاند.
در ادامه تغییرات اجتماعی در عربستان، حالا دیگر زنان خارجی بالای ۲۵ سال می توانند به تنهایی برای گردشگری به عربستان سفر کنند. به گفته ‘عمر المبارک’ مدیر اداره گذرنامه سعودی، روادید گردشگری به صورت جداگانه صادر می شود و برای ۳۰ روز معتبر خواهد بود و با روادید اشتغال، حج وعمره وسفر عادی متفاوت است.
به گفته منابع رسانه ای، قوانین جدید صدور روادید در سه ماهه نخست سال جاری میلادی منتشر خواهد شد. رسانه های سعودی همچنین اعلام کردند که زنان این کشور به طور رسمی می توانند برای تماشای یک مسابقه فوتبال به ورزشگاه بروند.
تغییر و تحولات اخیر در عربستان با دادن آزادی هایی به زنان آغاز شد؛ اعطای حق رانندگی به زنان، ورود آنان به ورزشگاه، فتوای خروج زنان از کشور بدون اجازه محرم وموارد دیگر، از جمله اقداماتی است که دولت سعودی به زنان اختصاص داده است.
عجیب نیست اگر همچنان موضوع حضور زنان در ورزشگاهها در صدر اخبار ورزشی زنان باشد. در آخرین واکنش،
کرانچارسرمربی تیم فوتبال سپاهان اصفهان پرسیده: چرا زنان نباید در ورزشگاه حضور داشته باشند؟
او گفته است: وقتی زنان آزادانه در خیابانها حضور دارند، در پشت اتومبیل و شغلهای متعدد، چه دلیلی دارد که نتوانند در استادیومها در کنار آقایان حضور داشته باشند؟
ساناز کلانتری، شهروند خبرنگار هم گزارشی تهیه کرده در مورد بازرسی بدنی دختران ریشو در آزادی و نوشته: «سارا» از نخستین حضورش در ورزشگاههای ایران در دهه ۷۰٫ میگوید. تا وقتی پدرش زنده بود، او را به ورزشگاه میبرد اما از سال ۸۵ دیگر نه به «آزادی» رفته است و نه به هیچ ورزشگاه دیگری. نه برای این که ممکن است مانند «سحر قریشی»، در یک جو مردانه منقلب شود؛ چون پدرش قسم داده بود تنها به ورزشگاه نرود. حالا ۳۶ ساله است، ازدواج کرده و بازهم میخواهد همراه همسرش حضور در آزادی را تجربه کند.